vaistai.lt

Lietuva pritaria bendram vaistų nuo COVID-19 ligos pirkimui (1075/0) 

Lietuva pritaria bendram vaistų nuo COVID-19 ligos pirkimuiLietuva pritaria bendroms Europos Sąjungos (ES) valstybių narių deryboms su farmacijos kompanijomis „Merck Sharp & Dohme” ir „Pfizer“, kurios pristatė rinkai vaistinius preparatus, skirtus gydyti COVID-19 liga sergančius pacientus. Šiuos vaistinius preparatus patvirtinus Europos vaistų agentūroje (EVA) ir juos įtraukus į Sąjungos registrą, preparatai galės bus vartojami ir Lietuvoje.

Spalio pabaigoje EVA pradėjo vertinti duomenis apie farmacijos kompanijos „Merck Sharp & Dohme“ sukurtą antivirusinį vaistinį preparatą Molnupiravir, skirtą COVID-19 ligai gydyti. Jeigu EVA patvirtins, kad vaistas yra saugus ir veiksmingas, jis galės būti užregistruotas ir pradėtas tiekti į ES rinką.

Kompanijos „Pfizer“ gaminamo antivirusinio preparato Paxlovid vertinimas gali būti pradėtas artimiausiu metu.

Pirmieji klinikiniai tyrimai rodo, kad vaistai Molnupiravir ir Paxlovid, skiriami COVID-19 liga jau susirgusiems pacientams, nuo 50 iki 90 proc. sumažina riziką susirgti sunkia šios ligos forma arba mirti.

Kol laukiama daugiau tyrimais patvirtintų duomenų ir galutinio EVA sprendimo, Europos Komisija apklausė valstybes nares, ar jos pageidautų kartu derėtis su gamintojais ir vaistus įsigyti centralizuotu būdu. Lietuva tokiam siūlymui pritarė, nes „kalbėjimas vienu balsu“ padėtų išsiderėti geresnes pirkimo sąlygas. Centralizuotas pirkimas pasiteisino ir įsigyjant COVID-19 vakcinas: ES šalys jas gavo vienos iš pirmųjų ir užsitikrino stabilų tiekimą keleriems metams.

Šiuo metu Lietuvoje COVID-19 liga sergantiems pacientams gydyti yra naudojamas farmacijos kampanijos „Gilead“ gaminamas vaistinis preparatas „Veklury“ (veiklioji medžiaga Remdesivir), kuris taip pat yra perkamas centralizuotu būdu. Šiuo metu tai yra vienintelis vaistas nuo COVID-19 ligos, įtrauktas į ES vaistinių preparatų registrą.

Primename, kad vaistai yra skirti jau susirgusių pacientų gydymui ir neapsaugo nuo užsikrėtimo COVID-19 liga. Ženkliai sumažinti riziką užsikrėsti ir susirgti sunkia šios ligos forma padeda vakcinos, kuriomis pasiskiepyti gali kiekvienas Lietuvos gyventojas, registruodamasis internetu koronastop.lt arba trumpuoju numeriu 1808.

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos