vaistai.lt

Plaučių uždegimo padeda išvengti skiepai nuo pneumokokinės infekcijos (194/0) 

Plaučių uždegimo padeda išvengti skiepai nuo pneumokokinės infekcijosNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos minėdamas Pasaulinę plaučių uždegimo (pneumonijos) dieną – lapkričio 12-ąją, primena, kad šios sunkios ligos galima išvengti pasiskiepijus.

Išvengti plaučių uždegimo ir kitų komplikacijų padeda skiepai nuo Haemophilus influenzae B tipo infekcijos, pneumokokinės infekcijos, gripo, kokliušo ir tymų. Šių ligų sukėlėjais dažniausiai užsikrečiama nuo sergančiojo:  čiaudinčio ar kosinčio asmens oro lašeliniu būdu.

Viena dažniausių plaučių uždegimo priežasčių – pneumokokinės infekcijos sukėlėjai (Streptoccocus pneumoniae) Pneumokokinė infekcija nesiskiria nuo kitų bakterijų sukeltų ligų, tačiau dažniausiai būna labai sunki: staigus karščiavimas, stiprus skausmas krūtinės srityje, kosulys, dusulys.

Nuo šios ligos saugo skiepai, tačiau ne visi gyventojai žino apie galimybę pasiskiepyti nemokamai.

Didžiausia rizika susirgti plaučių uždegimu kyla vaikams iki penkerių metų, senyvo amžiaus žmonėms bei tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi dėl lėtinių ligų ar kitų sveikatos sutrikimų.

Nuo pneumokokinės infekcijos Lietuvoje valstybės biudžeto lėšomis skiepijami vaikai nuo dviejų mėnesių amžiaus.

Plaučių uždegimas, sukeltas pneumokokinės infekcijos, gali būti labai pavojingas ir kai kuriomis lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims, pavyzdžiui, lėtine obstrukcine plaučių liga, cukriniu diabetu ar kitomis ligomis, silpninančiomis imunitetą.

Pneumokokinės infekcijos vakcina valstybės biudžeto lėšomis skiepijami rizikos grupėms priklausantys vaikai ir suaugusieji. Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris gali įvertinti nemokamų skiepijimų galimybę arba nustatyti kitas rizikas, kai skiepijimai rekomenduojami paciento lėšomis.

Remiantis naujausiomis Lietuvos infektologų draugijos rekomendacijomis, vieno vizito metu  galima pasiskiepyti ir nuo COVID-19, ir nuo gripo, ir nuo pneumokokinės infekcijos. Skiepijama į skirtingas kūno vietas.

NVSC specialistai ragina tėvus ir globėjus dėl karantino ar kitų priežasčių praleidus vaikų skiepus, numatytus pagal vaikų skiepų kalendorių, kreiptis į gydytojus ir pasiskiepyti.

NVSC informacija

 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos