vaistai.lt

Lapkritį dėmesys – vyrų sveikatai (172/0) 

Lapkritį dėmesys – vyrų sveikataiPandemijos laikotarpiu ypatingai svarbu prevenciškai rūpintis savo sveikata. Todėl lapkritį ligonių kasos kviečia prisiminti pasaulinį vyrų sveikatos mėnesį ir ragina atkreipti dėmesį į vieną pavojingiausių jų gyvybėms ligų – prostatos vėžį.

„Nors šiandien išties grėsminga infekcija yra Covid-19, tačiau nereikėtų pamiršti, kad esama ir kitų nemažiau pavojingų ligų. Sergamumo prostatos vėžiu rodiklis yra augantis. Pagal mirtingumą nuo onkologinių susirgimų prostatos vėžys pasaulyje yra viena iš dažniausių vyrų mirties priežasčių. Medicinos mokslui seniai žinoma, kad žmogaus sveikatą ir net gyvybę išsaugoti gali padėti ankstyva diagnostika“, – perspėja Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jūratė Romaneckienė.

Pasak jos, prostatos vėžys yra labai klastinga liga, nes ankstyvoje ligos stadijoje pacientai nepatiria jokių simptomų, o kai jų atsiranda – liga jau būna pažengusi ir jos gydymas gali būti apsunkintas. Aptikus vėžį ankstyvoje stadijoje, yra daug lengviau jį išgydyti. Siekiant kuo anksčiau diagnozuoti šią ligą, ligonių kasos finansuoja prostatos vėžio prevencinę programą. Lėšos prevencinių programų vykdymui kiekvienais metais didėja. Šiais metais vien prostatos vėžio prevencinei programai skirta net 2,3 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Šioje prevencinėje programoje kviečiami dalyvauti vyrai nuo 50 iki 69 metų (imtinai), o tuo atveju, jeigu prostatos vėžiu sirgo jų tėvai ar broliai – nuo 45 metų. Jei vyras nėra programoje numatyto amžiaus, bet turi nusiskundimų dėl savo sveikatos, jis taip pat turėtų nedelsti ir drąsiai kreiptis į šeimos gydytoją. Įvertinęs paciento būklę, gydytojas skirs tokius pat nemokamus tyrimus ir, prireikus, išrašys siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai.

„Per devynis šių metų mėnesius pagal PSDF lėšomis finansuojamą prostatos vėžio prevencinę programą pasitikrino kiek daugiau nei 53 tūkst. vyrų arba tiek, kiek iš viso gyventojų yra Marijampolėje ir Rietave kartu sudėjus. Kadangi prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje ir Europoje, todėl norime paraginti vyrus nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją bei pasitikrinti sveikatą“, – kviečia ligonių kasų specialistė.

J. Romaneckienės teigimu, vyrams nėra priežasties baimintis dėl prevencinių prostatos vėžio tyrimų. Patikros metu tiesiog paimamas kraujo mėginys, kuris parodo prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekį kraujyje. Jei PSA normos ribose, vadinasi pacientas yra sveikas, o jei padidėjęs – šeimos gydytojas išrašo siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai. Gydytojas urologas, atlikęs papildomus tyrimus, jei nustato diagnozę – skiria gydymą.

Ligonių kasos primena, kad šiuo metu Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudę žmonės gali nemokamai pasitikrinti pagal prostatos, storosios žarnos, gimdos kaklelio ir krūties vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencines programas. Specialistai kviečia gyventojus nedelsti ir ateiti tikrintis pagal šias programas, o gydymo įstaigas – aktyviau priminti gyventojams rūpintis sveikata labiau.

Daugiau informacijos apie ligų prevencijos programas galima rasti ligonių kasų svetainėje.

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos