vaistai.lt

Pasiekimas, kuris aktualus daugeliui iš mūsų - mokslininkai kuria nuo Alzheimerio ligos apsaugančią vakciną (422/0) 

Pasiekimas, kuris aktualus daugeliui iš mūsų - mokslininkai kuria nuo Alzheimerio ligos apsaugančią vakcinąAlzheimerio liga yra nepagydoma. Smegenyse pradeda kauptis beta amiloidų plokštelės, kurios su laiku suardo ryšius tarp neuronų, naikindamos žmogaus protines galimybes ir atmintį. Nors yra gydymo būdų, žadančių bent jau sulėtinti Alzheimerio ligos eigą, didelių proveržių šioje srityje nebuvo. Bent jau iki dabar.

Jungtinės Karalystės ir Vokietijos mokslininkai skelbia, kad galbūt rado naują būdą gydyti Alzheimerio ligą ar net nuo jos apsaugoti skiepais. Žinoma, tai - garsiai skambanti antraštinė informacija ir reikės dar ne vieno tyrimo, kad tai virstų realiu klinikiniu gydymu, bet tai - daug vilties suteikiantis pasiekimas.

Mokslininkai ilgą laiką tyrinėja bet amiloidų plokšteles ir pastebėjo, kad kai kurios iš jų yra tirpios, kitos - ne. Mokslininkai ne pirmą kartą susikoncentravo į tirpias plokšteles ir bandė jas ištirpdyti vaistais. Deja, nei vienas bandytas gydymas to negalėjo padaryti. Taigi, dabar tarptautinė Europos mokslininkų komanda pasuko kitu keliu.

Mokslininkai pelėse aptiko antikūną, kuris iš esmės gali neutralizuoti trumpas tirpias beta amiloidų plokšteles. Žmogiškoji to antikūno versija yra žymima kaip TAP01_04 ir gali prisikabinti prie trumpųjų plokštelių, suformuodama anksčiau nematytas ir neaprašytas nepavojingas plaukų segtuko formos struktūras. Paprastai tariant, TAP01_04 antikūnas gali iš esmės neutralizuoti toksiškų beta amiloidų plokštelių poveikį. Geriausia tai, kad TAP01_04 antikūnį gali išskirti tinkamai paskatinta imuninė sistema.

Žinoma, tyrėjai atliko eksperimentus su pelėmis. Mokslininkai joms suleido vakciną, kuri skatino TAP01_04 antikūnų išsiskyrimą. Tai stipriai apribojo beta amiloidinių plokštelių formavimąsi pelių smegenyse. Dar įspūdingiau tai, kad TAP01_04 atliktas darbas leido nervinėms ląstelėms atkurti bent jau dalį prarastų funkcijų.

Alzheimerio liga yra atsakinga už 60-70 % visų senatvinės demencijos atvejų. Kasmet pasaulyje diagnozuojama apie 10 milijonų naujų Alzheimerio ligos atvejų. Tikslus sergančiųjų skaičius nėra žinomas, bet Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis jis viršija 55 milijonus žmonių. Visi Alzheimerio ligos atvejai baigiasi mirtimi, nes tai - nepagydoma liga.

 

Parengta pagal:
New approach provides potential vaccine and treatment for Alzheimer’s
 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos