vaistai.lt

Populiariausi skausmą malšinantys vaistai pasaulyje turi keistą iki šiol neaprašytą poveikį (349/0) 

Populiariausi skausmą malšinantys vaistai pasaulyje turi keistą iki šiol neaprašytą poveikįPradėjus skaudėti galvai dažnai ieškote paracetamolio tablečių. Tai - populiariausi skausmą malšinantys vaistai pasaulyje, parduodami naudojant pačius įvairiausius prekės ženklus. Gydytojo recepto paracetamoliui nereikia, tačiau, kaip rodo 2020-ųjų tyrimas, šie vaistai gali turėti keistą iki šiol neaprašytą poveikį.

Ohajo valstijos universitete atliktame tyrime dalyvavo 500 studentų. Daliai jų buvo skirta 1000 mg paracetamolio dozė, daliai - placebas. Tuomet buvo atliekami įvairūs eksperimentai.

Pavyzdžiui, tyrimo dalyviai turėjo pripūsti kompiuterio ekrane matomą balioną. Kiekvienas virtualus pūstelėjimas jiems uždirbdavo virtualių pinigų - tai buvo tarsi žaidimas. Eksperimento dalyviai buvo skatinami pripūsti balioną kiek įmanoma labiau, bet jo nesusprogdinti - balionui sprogus, visi uždirbti pinigai pranykdavo.

Mokslininkai nustatė, kad tie, kuriems buvo skirta tikra paracetamolio dozė, daug noriau prisiėmė riziką. Kitaip tariant, kontrolinėje grupėje likę dalyviai buvo atsargesni su savo virtualiu balionu ir pinigais. Mokslininkai mano, kad paracetamolio vartoję studentai balionui didėjant nejautė nerimo ar kitų neigiamų emocijų, siejamų su pralaimėjimu. Tai patvirtino ir kiti eksperimentai, kuriuose dalyviai patys vertino matomas rizikas hipotetiniuose scenarijuose.

Mokslininkai teigia, kad paracetamolis gali paskatinti žmones imtis rizikingų veiksmų. Tai gali būti ir pakankamai pavojinga. Pavyzdžiui, tai gali paskatinti neatsargų vairavimą, prastus sprendimus darbe. Tiesa, reikia pabrėžti, kad 1000 mg dozė yra pakankamai didelį - tai yra maksimali paracetamolio dozė suaugusiems žmonėms.

Mokslininkai vis dažniau abejoja, ar paracetamolis tikrai turėtų būti pirmaujantis skausmą malšinantis vaistas pasaulyje. 2016 metais publikuotame tyrime rašoma, kad kai kuriais atvejais paracetamolio poveikis beveik niekuo nesiskiria nuo placebo.

 

Parengta pagal:
Effects of acetaminophen on risk taking

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos