vaistai.lt

Daugėja pranešimų apie virusinius vaikų susirgimus ugdymo įstaigose (148/0) 

Daugėja pranešimų apie virusinius vaikų susirgimus ugdymo įstaigoseValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja vis dažniau sulaukianti pranešimų apie vaikų virusinius susirgimus ugdymo įstaigose. Tėveliai skundėsi, kad jas lankantys vaikai blogai pasijuto, vėmė, viduriavo, jiems pakilo temperatūra. Siekiant išsiaiškinti viruso šaltinį, ar jis galėjo atsirasti ruošiant maistą, keletoje Vilniaus ugdymo įstaigų buvo atlikti patikrinimai, paimti skirtingų maisto produktų mėginiai, kurie šiuo metu tiriami dėl galimos mikrobiologinės taršos ir atsakymų dar laukiama.

VMVT Vilniaus departamento specialistų atliekamų tikrinimų metu esminių pažeidimų ugdymo įstaigų maisto ruošimo patalpose nebuvo nustatyta, tačiau taip pat neatmetama galimybė, kad vaikai galėjo susirgti dėl nepakankamo higienos reikalavimų laikymosi.

Išvengti žarnyno infekcinių ir virusinių ligų, kaip norovirusinės infekcijos, rotavirusinio enterito, šigeliozės ir kitų, anot specialistų, ugdymo įstaigose gali padėti tinkama higiena.

„Pagrindinė žarnyno infekcinių profilaktika pirmiausia yra kruopštus rankų ir aplinkos higienos reikalavimų laikymasis. Vaikai tiek namuose, tiek darželyje ar mokykloje turi būti mokomi, kaip kruopščiai nusiplauti rankas prieš ir po valgio, po tualeto. Tuo taip pat turi būti pasirūpinama rankų higiena jiems grįžus iš lauko, ryte atvykus į ugdymo įstaigą ir prieš išvykstant namo, po nosies pūtimo, kosėjimo ar čiaudėjimo“, – primena VMVT Vilniaus departamento patarėja Daiva Ruželienė.

Taip pat akcentuojama, kad siekiant užkirsti kelią galimoms infekcijoms ir virusų plitimui, labai svarbu nuolat laikytis saugaus maisto tvarkymo rekomendacijų ugdymo įstaigose, produktus laikyti tinkamomis sąlygomis, išlaikyti temperatūrinius režimus. Valgyklų darbuotojai privalo plauti rankas, prieš gaminant ir patiekiant  maistą, po sąlyčio su užterštais aplinkos daiktais ir dažnai liečiamais paviršiais, pavyzdžiui, šiukšlių dėže, valymo šluostėmis.

Ne mažesnis dėmesys turi būti skiriamas ir nuolatiniam patalpų valymui. Kai vaikų įstaigoje nėra, kai nėra fiksuojama viduriuojančių vaikų ir neužregistruojamas infekcijos protrūkis, tam pakanka naudoti šiltą vandenį ir neutralias buitines valymo priemones, tačiau nustačius infekcinių ligų atsiradimo požymių, privalu sustiprinti bendrąją higieną tiek pačioje ugdymo įstaigoje, tiek ir valgyklų patalpose.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad žarnyno infekcijos ir virusai sukelia vienus iš nemaloniausių simptomų, o Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dažniausiai norovirusinė infekcija plinta vaikų ugdymo įstaigose ir uždaruose vaikų kolektyvuose. Beje, norovirusai yra dažniausia gastroenteritų protrūkių priežastis visame pasaulyje. Lietuvoje norovirusinės infekcijos pavieniai atvejai ir protrūkiai registruojami ištisus metus, daugiausia šių ligų kyla rudens-žiemos mėnesiais.

Siekdama efektyvesnės užkrečiamųjų ligų prevencijos, VMVT inicijavo papildomus neplaninius patikrinimus ir kitose Lietuvos ugdymo įstaigose.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos