vaistai.lt

Aktualu: apie sveikatos draudimą grįžtant į Lietuvą (255/0) 

Aktualu: apie sveikatos draudimą grįžtant į LietuvąNeseniai vykusiame virtualiajame renginyje „Panevėžys kviečia: kokiais dokumentais pasirūpinti parvykstant?“ dalyvavo Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus (GAS) patarėja Laura Nakrošienė. Užsienyje gyvenantiems lietuviams ir kitiems dalyviams ji pasakojo, ką grįžtantiems į Lietuvą tautiečiams verta žinoti apie privalomąjį sveikatos draudimą (PSD). 

Panevėžio plėtros agentūros organizuotame renginyje taip pat dalyvavo ir kitų įstaigų atstovai – Migracijos informacijos centro „Renkuosi Lietuvą“, Užimtumo tarnybos, Panevėžio miesto savivaldybės. Tokios iniciatyvos siekis – suburti svetur išsibarsčiusius panevėžiečius, palaikyti su jais ryšį ir informuoti.

„Džiaugiamės, kad Panevėžio TLK gali prisidėti prie iniciatyvos ir patarti labai svarbia tema – apie PSD. Įgijus šį draudimą, atsiras garantija, kad Jūsų gydymas, sveikatos priežiūra, tyrimai, vaistai, medicininė reabilitacija bus apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Kitaip tariant, PSD garantuotų Jums nemokamą gydymą“, – sveikatos draudimo pristatymą pradėjo L. Nakrošienė.

Ligonių kasos atstovė pažymėjo: nėra galimybės draustis tik tada, kai sergame. Jau pats draudimo pavadinimas, anot jos, pasako, kad tai – privalomas dalykas. Visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai turi būti drausti PSD. Tie, kurie grįžta į Lietuvą, neretai suklysta norėdami apsidrausti. Pavyzdžiui, žmogus grįžta, pradeda įsikurti, bet užmiršta deklaruoti grįžimą į Lietuvą. Pasitaiko atvejų, kai grįžusieji užsiregistruoja Užimtumo tarnyboje arba patys susimoka PSD įmoką, o vėliau svarsto, kodėl jie vis dar nėra drausti. Kai pasiteirauja to ligonių kasoje, sužino, kad nedeklaravusieji parvykimo oficialiai laikomi vis dar išvykusiais ir būti apdrausti Lietuvoje negali.

GAS patarėja atkreipė dėmesį, kad vienas iš pirmųjų žingsnių, ką turi atlikti iš užsienio grįžtantys asmenys, tai deklaruoti gyvenamąją vietą Lietuvoje. Deklaruoti galima savivaldybėje, seniūnijoje ar per E. valdžios vartus.

Pasak L. Nakrošienės, kiekvienas į Lietuvą grįžęs pilietis draudžiamuoju tampa, t. y. turi teisę draustis PSD nuo gyvenamosios vietos deklaravimo datos. Tik tada atsiranda galimybė apsidrausti pagal tam tikrą draudimo grupę, kad būtų galima gauti sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas PSDF lėšomis. Pasikonsultuoti dėl sveikatos draudimo ligonių kasų telefonu ar el. paštu galima nebūtinai grįžus į Lietuvą. Tą galima daryti ir tik planuojant grįžti. Jei dėl PSD nustatymo kreipiamasi grįžus, kreiptis patariama praėjus kelioms dienoms po gyvenamosios vietos deklaravimo.

Renginio klausytojams detaliau paaiškinta, kokios yra galimybės tapti draustam Lietuvoje. Pirmiausia paminėta, kad PSD gali drausti darbdavys (draustu tampama nuo įsidarbinimo dienos, PSD įmokos mokamos nuo priskaičiuoto atlyginimo). Ligonių kasai jokių papildomų dokumentų pateikti nereikia, nes duomenis apie gyventojų draudimą ji gauna iš „Sodros“ automatiniu būdu.

Jei gyventojas vykdo individualią veiklą ar pan., PSD įmokas turi mokėti savarankiškai į „Sodros“ banko sąskaitą. Įmoka už einamąjį mėnesį turi būti sumokama iki mėnesio pabaigos. Jei laiku nesumokama, PSD nustoja galioti ir draustu vėl tampama tik sumokėjus skolą už praėjusį mėnesį, taip pat įmoką už einamąjį. Labai svarbu įmokas mokėti reikiamu įmokos kodu.

Kalbant paminėta, kurių grupių asmenys draudžiami valstybės lėšomis, kaip draudžiami tėvai, auginantys vaikus. Atkreiptas dėmesys, kad grįžus į Lietuvą, būtina prisirašyti prie pasirinktos poliklinikos ar kitos pirminės sveikatos priežiūros įstaigos bei psichikos sveikatos centro. Ir svarbiausia – kad pasirinkta įstaiga būtų sudariusi sutartį su TLK. 

Kadangi tikrai daug aktualios informacijos gyventojai gali rasti ligonių kasų interneto svetainėje ligoniukasa.lrv.lt, GAS patarėja kvietė apsilankyti joje ir virtualiai parodė, kaip galima rasti įvairių prašymų formas, e. paslaugų sąrašą, reikiamą gydymo įstaigą ar paslaugą skelbiamame gydymo įstaigų ir jų paslaugų sąraše. Renginio dalyviams parodyta, kaip prisijungti ir internete užpildyti prašymą Europos sveikatos draudimo kortelei gauti ar į mobilųjį įrenginį atsisiųsti ją pakeičiantį sertifikatą. 

Panevėžio TLK atstovė, atsakydama į renginio dalyvių klausimus, pabrėžė, kad polikliniką, šeimos kliniką ar pirminės sveikatos priežiūros centrą galima rinktis nebūtinai pagal gyvenamąją vietą. Ji paaiškino, kiek laiko įprastai užtrunka nuo gyvenamosios vietos deklaravimo, apsidraudimo PSD iki galimybės nemokamai lankytis pas gydytojus. Taip pat atsakė, kaip turi elgtis iš užsienio grįžusios besilaukiančios moterys, jei jos nedirba ir nori gauti PSD valstybės lėšomis.

Pasak L. Nakrošienės, svarbiausia – negalvoti, kad pats viską žinai, nes dažnai tos žinios būna ir netikslios, ir pasenusios. Daug geriau yra klausti, tikslintis, o ligonių kasos pasiruošusios padėti, patarti.

Renginio „Panevėžys kviečia: kokiais dokumentais pasirūpinti parvykstant?“ vaizdo įrašą galima pamatyti Panevėžio plėtros agentūros „YouTube“ kanale.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos