vaistai.lt

Apie ligų prevenciją pasakota Vilniaus miesto bibliotekos darbuotojams (Video) (186/0) 

Apie ligų prevenciją pasakota Vilniaus miesto bibliotekos darbuotojamsVisus šiuos metus ligonių kasos itin aktyviai skatina privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusius žmones naudotis galimybe nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir tiesiosios žarnos vėžio bei dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Ši tema pristatyta ir nuotoliniame renginyje Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos darbuotojams.

Renginį tema „Ligų prevencijos programos: tikrinkitės, kol jaučiatės gerai“ Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės skyriaus patarėja, laikinai vykdanti Kontrolės skyriaus vedėjo funkcijas, Aimė Dumšienė pradėjo atkreipdama dėmesį į tai, kad pandemijos metu rūpintis savo sveikata būtina dar labiau nei įprastai. Ligos, ypač tokios kaip širdies ir kraujagyslių ar onkologinės, turi įtakos tam, kaip lengvai užsikrečiama ir kaip sunkiai sergama užsikrėtus COVID-19.

Lietuvoje yra itin palankios sąlygos prevenciškai pasitikrinti dėl šių ligų. Visi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu gali nemokamai tikrintis pagal penkias prevencines programas, jeigu yra tokio amžiaus, kai atsiranda didžiausia rizika jomis susirgti. Tikrintis būtina kas kelerius metus, net jeigu jaučiamasi gerai. Mat pirminiai minėtų ligų simptomai gali būti nejuntami arba nežymūs, o uždelsus ligos padariniai gyvenimą gali pakreipti nepageidaujama vaga.

Vilniaus TLK atstovė paaiškino, kad dėl gimdos kaklelio vėžio kartą per 3 metus turėtų pasitikrinti moterys nuo 25 iki 59 m. (imtinai), dėl krūties vėžio – kartą per 2 metus moterys nuo 50 iki 69 m. (imtinai), dėl storosios žarnos vėžio – kartą per 2 metus vyrai ir moterys nuo 50 iki 74 m. (imtinai), dėl prostatos vėžio – kas 2 ar 5 m. (atsižvelgiant į tyrimo rezultatus ir paciento amžių) vyrai nuo 50 iki 69 m. (imtinai) ir vyrai nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo šia liga, dėl širdies ir kraujagyslių ligų – kartą per 1 metus vyrai nuo 40 iki 54 m. (imtinai) ir moterys nuo 50 iki 64 m. (imtinai).

Norėdami pasitikrinti pagal ligų prevencijos programas rizikos amžiaus gyventojai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją poliklinikoje ar šeimos medicinos centre, prie kurio jie yra prisirašę. Įprastai pirminius tyrimus atlieka šeimos gydytojas. Prireikus gydytojo specialisto konsultacijos ar detalesnių tyrimų, šeimos gydytojas išduoda siuntimą. Už patikrą pagal prevencines programas (įskaitant tyrimus) pacientai neturi mokėti nei šeimos gydytojui, nei gydytojams specialistams, jeigu kreipiasi turėdami siuntimą ir į gydymo įstaigą, dėl reikiamų paslaugų sudariusią sutartį su ligonių kasa.

A. Dumšienė atkreipė dėmesį, kad gydymo įstaigos prie jų prisirašiusius rizikos amžiaus pacientus vizito pas šeimos gydytoją metu, elektroniniu paštu, SMS žinutėmis ar kitais būdais informuoja apie galimybę dalyvauti prevencinėse programose. Gavus tokį kvietimą labai svarbu atvykti pasitikrinti. Negavus kvietimo, galima paklausti savo šeimos gydytojo, ar jau laikas dalyvauti programose.

Vilniaus TLK atstovė pabrėžė, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti žmonės, jaučiantys kokių nors ligos simptomų, bet nepriklausantys minėtoms rizikos amžiaus grupėms, taip pat turėtų nedelsdami kreiptis į savo šeimos gydytoją. Prireikus jis skirs profilaktinę patikrą ar gydymą, taip pat apmokamą Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Remdamasi šalies gyventojų informuotumo ir įsitraukimo į ligų prevencijos programas tyrimu, kurį šių metų liepą  Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“, A. Dumšienė kalbėjo apie priežastis, dėl kurių žmonės prevenciškai nesitikrina, net žinodami apie ligų prevencijos programas. Renginio dalyvius ji paragino neatidėti prevencinės patikros, kai ateina laikas, ir paskatinti tikrintis pagal programas artimuosius bei draugus.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos