vaistai.lt

Kodėl kai kuriems žmonėms sunkiai sekasi būti laimingiems? Mokslas turi kelis paaiškinimus (285/0) 

Kodėl kai kuriems žmonėms sunkiai sekasi būti laimingiems? Mokslas turi kelis paaiškinimusŽmogaus laimė priklauso nuo daugybės dalykų ir yra labai individuali. Kai kuriems žmonėms iki pilnos laimės reikia visai nedaug, o kiti ir būdami labai gerose pozicijose jaučiasi nelaimingi. Kodėl taip yra? Kodėl kai kuriems žmonėms tiesiog sunku pajusti laimę?

2005 metais publikuotas tyrimas atskleidė, kad maždaug 50 % žmogaus laimės priklauso nuo genų. Kita vertus, kita pusė priklauso nuo aplinkos faktorių (10 %) ir aktyvumo (40 %). Į tokį laimės pyragą būtų galima žiūrėti įvairiai. Liūdna, kad pusė laimės priklauso nuo faktorių, kurių negalima pakeisti, bet didelė dalis vis tiek priklauso nuo mūsų pačių.

Tiesa, reikia pabrėžti, kad tas 2005 metais publikuotas tyrimas sulaukė aštrios kritikos. Genų įtaka buvo apibrėžta remiantis pakankamai senais dvynių tyrimais, kuriuose buvo lyginama skirtingus gyvenimus gyvenančių dvynių laimė. Problema ta, kad tame tyrime naudoti metodai dabar laikomi pasenusiais. Be to, tuomet mokslininkai darė prielaidą, kad augdami vienoje šeimoje vaikystėje dvyniai gyveno identiškose sąlygose (vadinasi, savarankišką gyvenimą pradėjo nuo to paties laimės lygio), o tai retai yra tiesa.

To paties tyrimo autoriai 2019 metais publikavo naują straipsnį. Jame jie atsakė į jų originaliam tyrimui išsakytą kritiką ir pasitelkė šiek tiek labiau rafinuotą metodologiją, kad apibrėžtų genų įtaką žmogaus laimei. Pasirodo, situacija gali būti blogesnė nei manyta.

Sunkumai patirti laimę gali būti užkoduoti genuose

Naujame tyrime mokslininkai pateikė labiau holistinį laimės šaltinių aprašymą be  jokių jų padalijimų procentais. Problema ta, kad genų įtaka žmogaus laimei šiame paaiškinime yra dar didesnė.

Pavyzdžiui, žmogus su laimingesniais genais skaitydamas pozityvią knygą iš jos pasiims daugiau nei tas, kurio genuose laimė nėra užkoduota. Įvairios psichologinės intervencijos taip pat gali nepadėti, jei žmogus įgimtai yra nelaimingas. Kitaip tariant, aplinkos poveikis ir paties žmogaus veiksmai vis tiek yra įrėminti genetinių faktorių, kurie kai kuriems žmonėms gali neleisti ilgesnį laiką būtų laimingiems.

Tai negi kai kurie iš mūsų yra įgimtai nelaimingi ir to neįmanoma pakeisti? Na, tikriausiai. Tiesiog kai kuriems žmonėms laimę patirti sunkiau ir tam reikia daugiau pastangų.

Parengta pagal:
Pursuing Happiness: The Architecture of Sustainable Change
Easy as (Happiness) Pie? A Critical Evaluation of a Popular Model of the Determinants of Well‑Being

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos