vaistai.lt

Vyrų odos priežiūros ypatumai: ar teisinga naudoti produktus, skirtus moterims? (2111/0) 

Vyrų odos priežiūros ypatumai: ar teisinga naudoti produktus, skirtus moterims?Kalbant apie odos priežiūrą, vyrai tradiciškai laikosi itin paprastos rutinos. Daugeliui ji apsiriboja drėkinamuoju veido kremu, kurį naudoja partnerė, arba dar blogiau – veido odos „palepinimu“ nuprausiant paprastu muilu. BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Laima Givėliušienė papasakojo apie išskirtinius vyrų odos priežiūros poreikius ir kokia rutina padės išlaikyti jaunatvišką ir švytinčią odą.

Anot vaistininkės, vyrams iš dalies pasisekė – dėl didelio testosterono kiekio jų oda yra maždaug 25 proc. storesnė nei moterų, o dėl intensyvesnės kolageno gamybos, sulaiko daugiau drėgmės ir sensta gerokai vėliau nei moterų.

„Vis dėlto, per odą vyrai pašalina daugiau prakaito nei moterys, jų oda dėl didesnių porų yra riebesnė bei nuolat yra dirginama skutantis. Dėl šių priežasčių, vyrų odos priežiūros poreikiai skiriasi nuo moterų. Jiems svarbu rinktis produktus, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, galinčių prasiskverbti į gilesnius epidermio sluoksnius, ypatingą dėmesį skirti akims ir lūpoms bei tinkamai rūpintis veido oda prieš ir po skutimosi“, – sako L. Givėliušienė.

Dėl struktūrinių savybių, vyrų oda yra labiau linkusi į tokias problemas, kaip spuogai, inkštirai, pasitaiko ir dermatitas. Sprendžiant tokias problemas, veido odos priežiūra gali būti itin kompleksinė, tačiau dažniausiai ji neprivalo būti sudėtinga. Ekspertė išskyrė pagrindinius principus, kuriais turėtų vadovautis vyrai, norintys išlaikyti sveikesnę ir jaunatviškesnę veido odą:

1. Veido prausimas ir šveitimas

Vyrų oda ne tik daugiau riebaluojasi, bet ir gausiau prakaituoja, todėl jiems ypač svarbu kruopščiai nuprausti veidą ne tik ryte ir vakare, bet ir po sporto užsiėmimų. Pasak L. Givėliušienės, tinkamas veido valymas turėtų būti svarbiausias žingsnis kiekvieno vyro rutinoje dėl kelių priežasčių.

„Pirma, valydami veidą, pašaliname riebalų perteklių, negyvas odos ląsteles ir per dieną ant odos susikaupusius nešvarumus, kurie ir taip į riebumą linkusios vyrų odos poras gali dar labiau užkimšti. Antra, tik ant tinkamai nuvalytos odos tepamos kosmetikos priemonės efektyviai įsiskverbia ir kokybiškai atlieka savo funkcijas. Įprastai naudojamas muilas dažnai turi šiurkščių ingredientų, kurie gali sausinti odą ir pažeisti viršutinį odos barjerą. Dėl to, norint gerų rezultatų, reikėtų rinktis vyrų odai skirtą prausiklį pagal savo odos tipą“, – sako kosmetikos konsultantė.

Neputojantys prausikliai su keramidais ir hialurono rūgštimi tinka sausai ar jautriai odai, o švelnus putojantis valiklis gali būti puiki išeitis turintiems normalią odą. Jei oda riebi ir linkusi į spuoguotumą, rekomenduojama naudoti prausiklius, kurių sudėtyje yra salicilo arba glikolio rūgščių. Šios medžiagos padeda intensyviau nušveisti odą, geriau išvalo poras ir lygina odos tekstūrą. Maždaug 1-2 kartus per savaitę derėtų pasirūpinti ir veido šveitimu. Vyrams šis žingsnis yra ypač svarbus, kadangi šveitimas ne tik atkemša poras, bet ir sumažina įaugusių plaukelių tikimybę po skutimosi.

2. Drėkinimas ir dėmesys akims bei lūpoms

Nors vyrų oda taip greitai neišsausėja kaip moterų, o ir daugumos prausiklių sudėtyje yra drėkinančių medžiagų, L. Givėliušienė sako, kad papildomas drėkinimas kremu turėtų atsirasti kiekvieno vyro rutinoje. Drėkinamąjį kremą reikėtų rinktis pagal odos tipą – sausesnei odai labiau tiks riebesnis kremas, o riebesnei – lengvos tekstūros arba gelinės priemonės.

„Produktų sudėtyje vyresni vyrai turėtų ieškoti ir senėjimą stabdančių veikliųjų medžiagų: niacinamido, kuris odai suteikia barjerinę apsaugą ir sulaiko drėgmę, odos tekstūrą lyginančiomis savybėmis pasižyminčio retinolio ir baltymų peptidų, kurie skatina kolageno gamybą, kad oda išliktų tvirta. Norint panaikinti odos papilkėjimą, geriausia naudoti odą skaistinančius kremus – jų sudėtyje turi būti vitamino C, kuris tuo pačiu ir stiprina kraujagysles“, – sako L. Givėliušienė ir priduria, kad vyrai turėtų ypatingą dėmesį skirti akių bei lūpų priežiūrai.

Vyrų senėjimo požymiai, tokie kaip raukšlės, hiperpigmentacija ir kitos estetinės odos problemos, pasireiškia vėliau nei moterims, tačiau dažnai pasimato staigiau ir yra sunkiau koreguojamos. Dėl to nereikėtų laukti pirmųjų senėjimo požymių ir jau dabar pasirūpinti odos priežiūra akių srityje. Nors vyrų veido oda kur kas atsparesnė ir storesnė, lūpos tokių savybių neturi – jų oda yra itin plona, neturi riebalinio sluoksnio ir melanino, saugančio nuo neigiamo saulės spindulių poveikio, todėl rekomenduojama dažnai naudoti lūpų balzamą.

3. Odos priežiūra prieš ir po skutimosi

Kasdienis barzdos skutimas dažnam vyrui sukelia nuolatinių problemų, o norint jų išvengti, tinkama odos priežiūra tampa dar svarbesnė. Dėl dažno skutimosi, vyrus dažnai kamuoja įaugę plaukeliai, smulkūs įpjovimai, įbrėžimai bei bendras odos sudirginimas. Skutimasis taip pat prisideda prie randinio audinio atsiradimo, todėl svarbu naudoti skutimosi balzamą, kuris veikia kaip barjeras tarp skustuvo ir odos, tačiau vis tiek leidžia peiliukams laisvai judėti per plaukelius ir juos pašalinti.

„Ieškokite skutimosi kremo, kuriame yra glikolio arba salicilo rūgšties – šveičiamųjų medžiagų, kurios ištraukia poras. Po skutimosi, patepkite veido odą drėkinamuoju kremu be kvapiųjų medžiagų, kad nuramintumėte sudirgusią odą. Jei auginate barzdą ar ūsus, drėkinamąjį kremą gali būti sunku patepti po veido plaukais, dėl to į pagalbą ateina barzdos aliejus. Rinkitės tokį, kuris nekemša odos porų, kad išvengtumėte spuogų atsiradimo po veido plaukais“, – sako L. Givėliušienė.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos