vaistai.lt

Ligonių kasos: su ESDK pasitikti šventes svetur – saugiau (201/0) 

Ligonių kasos: su ESDK pasitikti šventes svetur – saugiauArtėjant gražiausioms metų šventėms bei moksleivių žiemos atostogoms, kuomet neretai išvykstama jų praleisti užsienyje, ligonių kasų specialistai ragina nepamiršti Europos sveikatos draudimo kortelių (ESDK). Užsisakius ilgai nedelsiant, kortelės bus pagamintos laiku, o keliautojų švenčių nesugadins nesklandumai svečios šalies gydymo įstaigose, prireikus būtinosios medicinos pagalbos.

„Dėl pandemijos apribojus Lietuvos gyventojų keliones į užsienį, natūraliai sumažėjo ir išduodamų ESDK skaičius. Jei 2018-aisiais jų buvo išduota 232 tūkst., tai pernai  mažiau nei 90 tūkst. Taip pat ir šiemet iki gruodžio Lietuvos apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) buvo išduota vos 95 tūkst. kortelių. Visgi, artėjant šventėms, kuomet gyventojai linkę išvykti pasitikti Naujųjų metų ar pasimėgauti žiemos pramogomis per atostogas svetur, tikėtina, kad ESDK išdavimo apimtys gali išaugti“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Neringa Šafranavičienė.

PSD apsidraudusiems Lietuvos gyventojams ESDK išduodama nemokamai. Ji patvirtina asmens teisę Europos Sąjungos šalyse, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje bei Jungtinėje Karalystėje gauti būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidas visiškai arba iš dalies apmoka ligonių kasos. Tai reiškia, jog užsienyje patyrę traumą ar ūmiai susirgę Lietuvos apdraustieji, gydymo įstaigoje pateikę šią kortelę gali būti tikri, kad medicininė pagalba bus suteikta pagal toje šalyje nustatytas pagalbos apimtis ir už ją sumokėta tos šalies nustatyta tvarka ir įkainiais.

„Apdraustieji, neturintys ESDK, suskubę jas užsisakyti, dar tikrai spėtų kortelių sulaukti iki planuojamos kelionės. ESDK išduodama pateikus prašymą teritorinei ligonių kasai (TLK). Jį galima pateikti asmeniškai arba per įgaliotąjį asmenį, paštu, internetu bei elektroniniu paštu. Jei prašymas teikiamas internetu arba paštu, kortelė bus pagaminta ne vėliau nei per 14 dienų. Patogiausia ESDK užsakyti užpildžius elektroninę prašymo formą. Tačiau, jeigu iki suplanuotos kelionės liko ne tiek jau daug laiko, greičiausiai ESDK gausite ją užsakę asmeniškai atvykę į TLK. Svarbu tik nepamiršti prieš vykstant į TLK, ligonių kasų interneto svetainėje patikrinti, ar nereikia iš anksto užsiregistruoti vizitui“, – pataria N. Šafranavičienė.

Artėjant mokinių žiemos atostogoms, kuomet tėvai planuoja išvykas į užsienį su savo vaikais, reikėtų taip pat nepamiršti ESDK užsakyti ir jiems. Vaiko iki 16 metų prašymą turi užpildyti ir TLK pateikti vienas iš tėvų ar globėjų. Vaikams išduodamos kortelės galioja iki pilnametystės, o pilnamečiams moksleiviams ir studentams – vienerius mokslo metus.

Taip pat ESDK svarbu turėti ir per šventes užsienyje dirbantiems žmonėms, pavyzdžiui, tolimųjų reisų vairuotojams. Dirbantiesiems išduota kortelė galioja iki 4 metų. Labai svarbu suprasti, kad kortelėje nurodytą laiką ji galioja tik PSD apdraustam žmogui. Jei draudimas nutrūksta, kortelė tampa negaliojančia ir žmogus ja naudotis nebegali, nors ESDK nurodytas galiojimo terminas ir nepasibaigęs.

Svarbu žinoti, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamą būtinąją medicinos pagalbą Lietuvos keliautojai gali gauti tik tose gydymo įstaigose, kurios priklauso atitinkamos Europos šalies valstybinei sveikatos apsaugos sistemai. Tai gali būti tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos, todėl dar prieš kelionę ar kreipiantis į Europos šalies gydymo įstaigą visada reikėtų pasidomėti, ar ji priima ESDK.

Primenama, kad ligonių kasos nekompensuoja paciento priemokų ir gydymo paslaugų, kurios pagal lankomos Europos šalies nacionalinius teisės aktus nėra apmokamos valstybinio sveikatos draudimo lėšomis.

 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos