vaistai.lt

Tytuvėniškiai domėjosi kompensuojamaisiais vaistais ir kitomis PSD garantijomis (219/0) 

Tytuvėniškiai domėjosi kompensuojamaisiais vaistais ir kitomis PSD garantijomisKokias garantijas kiekvienam apdraustajam suteikia privalomasis sveikatos draudimas (PSD), Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inga Kvedarienė pristatė susitikime su Tytuvėnų Trečiojo amžiaus universiteto lankytojais. Apie vieną iš garantijų – kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones (MMP) – lektorė kalbėjo plačiau.

Susitikime, vykusiame gruodžio 2-ąją ligonių kasų atstovė priminė, kad PSD mūsų šalyje apdraustiesiems garantuoja šeimos gydytojo paslaugas ir ligų prevenciją, odontologinę pagalbą, gydytojų specialistų paslaugas, greitąją medicinos pagalbą, gydymą ligoninėje, medicininę reabilitaciją, slaugos paslaugas, brangiuosius tyrimus ir procedūras, kompensuojamuosius vaistus ir medicinos priemones.

Tytuvėnų Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai domėjosi, kas turi teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš PSDF biudžeto. Ligonių kasų atstovė paaiškino žmonėms, kad tokią teisę turi šie apdraustieji: asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius; vaikai iki 18 metų; Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nustatyta tvarka pripažintieji nedarbingais arba iš dalies darbingais; pacientai, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. Norėdami gauti dantų protezavimo paslaugas gyventojai turi kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios yra prisirašę. Galima kreiptis ir į kitą gydymo įstaigą, turinčią licenciją teikti odontologinės priežiūros paslaugas ir sudariusią sutartį su TLK dėl odontologinės priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

Pranešėja priminė svarbiausius dalykus apie kompensuojamuosius vaistus. Susitikime kalbėta, kad kompensuojamieji vaistai ir MPP gali būti skiriami ambulatoriškai gydomiems pacientams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu. Šiuos vaistus ir priemones išrašo šeimos gydytojai arba gydytojai specialistai, dirbantys gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su TLK.

„Kai pacientas gydomas stacionare, visas paslaugas, vaistus ir MPP jam turi užtikrinti ligoninė“, – susirinkusiųjų dėmesį atkreipė ligonių kasų atstovė. Ji paaiškino, kad pacientas savo iniciatyva, leidus gydančiam gydytojui, ligoninėjesavo gydymui gali pasirinkti  brangesnius vaistus. Tuomet žmogus turi sumokėti tik kainų skirtumą tarp ligonių kasų kompensuojamo ir brangesnio vaisto.

Svarbu žinoti, kad ambulatoriškai gydomiems pacientams kompensuojamos ne visų vaistų ir MPP įsigijimo išlaidos, o tik tų, kurie įrašyti į sveikatos apsaugos ministro tvirtinamus sąrašus: (A) Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti sąrašą, (b) Kompensuojamųjų vaistų sąrašą ir (C) Kompensuojamųjų MPP sąrašą.

Į A sąrašą įrašyti vaistai įvairioms ligoms, pavyzdžiui, onkologinėms, tuberkuliozei, cukriniam diabetui, astmai, epilepsijai, šizofrenijai, išsėtinei sklerozei, kraujo krešėjimo sutrikimams, gydyti. Šie vaistai gali būti skiriami visiems apdraustiesiems, sergantiems minėtame sąraše nurodytomis ligomis. Visų į šį sąrašą įrašytų vaistų bazinės kainos yra kompensuojamos 100 proc.

Į B sąrašą įrašyti vaistai skiriami tam tikrų socialinių grupių asmenims, pavyzdžiui, vaikams, pensininkams, neįgaliesiems, kurių galimybės įsigyti vaistų yra mažesnės nei kitų apdraustųjų. Šio sąrašo vaistų, skirtų vaikams ir neįgaliesiems, kompensuojama 100 proc. bazinės kainos, o vaistų, skirtų pensininkams ir sumažėjusio 30 – 40 proc. darbingumo neįgaliesiems – 50 proc.

Į C sąrašą įrašytos MPP gali būti skiriamos visiems apdraustiesiems pagal šiame sąraše nurodytas skyrimo sąlygas. Ar šių priemonių pacientui reikia, spendžia gydytojas, bet jau naudojamų MPP receptus gali išrašyti ir slaugytojas. Išrašyti daugumą gydytojo paskirtų MPP gali bendrosios praktikos, bendruomenės slaugytojai ir slaugytojai diabetologai.       

I. Kvedarienė atkreipė susirinkusiųjų dėmesį, kad ligonių kasos kompensuoja 100 ar 50 proc. vaistų bazinės kainos, o kiekviena vaistinė kompensuojamuosius vaistus parduoda jau mažmenine kaina, todėl skirtingose vaistinėse priemokos už kompensuojamuosius vaistus gali skirtis.

Ligonių kasų atstovė priminė, kad visiems 75 metų ir vyresniems gyventojams, taip pat neįgaliesiems ir pensininkams, jeigu jų pajamos yra mažesnės nei 260 eurų per mėnesį, priemokų už kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones mokėti nereikia. Visų minėtų kategorijų gyventojams paciento priemoką sumoka ligonių kasos, todėl patiems gyventojams, atsiimant kompensuojamuosius vaistus pagal elektroninius receptus, nieko primokėti nereikia.

Daugiau apie kompensuojamuosius vaistus galima pasiskaityti čia.

Susitikime kalbėta ir apie tai, kaip išmintingai vartoti vaistus, kad jie netaptų kasdieniu valgiu. Ligonių kasų atstovė paaiškino, kad racionalus vaistų vartojimas įmanomas tik tada, kai pacientui vaistai skiriami atsižvelgiant į jo klinikinę būklę, parenkant tinkamiausią dozę, tinkamiausią gydymo trukmę už mažiausius kaštus pacientui ir visuomenei.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos