vaistai.lt

Japonijos mokslininkai sukūrė neįprastas medicinines veido kaukes - jos ne tik ribos koronaviruso plitimą, bet ir padės jį aptikti (276/0) 

Japonijos mokslininkai sukūrė neįprastas medicinines veido kaukes - jos ne tik ribos koronaviruso plitimą, bet ir padės jį aptiktiKioto prefektūros universiteto mokslininkai sukūrė ypatingą medicininę kaukę. Ji ne tik sulaiko bent jau dalį patogenų, bet ir padeda juos aptikti. Ir ją sukurti pavyko pasitelkus stručių kiaušinius.

Na gerai, iš stručių kiaušinių buvo išskirti tik antikūniai. Pasirodo, stručių organizmai gamina daugybę skirtingų antikūnių, kurie gali būti naudingi ir žmonėms. Dar praeitais metais mokslininkai stručių patelėms suleido neutralizuoto SARS-CoV-2 viruso, o tuomet iš jų padėtų kiaušinių išskyrė antikūnius. Tai - įdomus, bet santykinai paprastas procesas.

Tuomet mokslininkai sukūrė specialų filtrą, kuris gali būti įterptas į įprastą medicininę veido kaukę. Po nešiojimo šį filtrą galima ištraukti ir apipurkšti dažančiu, tamsoje šviečiančiu skysčiu su stručių antikūniais. Antikūniai reaguoja su SARS-CoV-2 dalelemis, susidaro šviečiančių dalelių sankaupos, kurias galima pastebėti po ultravioletiniu apšvietimu.

Kitaip tariant, šios kaukės gali veikti kaip diagnostinis įrankis. Jos ne tik sulaiko patogenus iš aplinkos, bet ir padeda sužinoti, ar žmogus pats juos skleidžia. Pirminiuose eksperimentuose su 32 COVID-19 sergančiais žmonėmis mokslininkai įsitikino metodo tikslumu - stručių antikūniai ne tik padėjo aptikti virusą, bet dar ir leido vizualiai stebėti, kaip virusas šalinasi iš žmogaus organizmo sveikstant.

Stručių antikūniai yra visai pigūs. Kaip, beje, ir kaukės. Todėl tai galėtų būti pigus ir greitas metodas. Pats universiteto prezidentas Yasuhiro Tsukamoto sužinojo, kad serga COVID-19, būtent tokios kaukės pagalba - šiuos įtarimus vėliau patvirtino įprastas testas. Tiesa, prieš komercializuojant šią sistemą reikės atlikti išsamesnius bandymus, į kuriuos būtų įtraukta bent 150 žmonių.

 

Parengta pagal:
Japanese scientists develop glowing masks to detect coronavirus 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos