vaistai.lt

Specialistai primena, kad skiepų nuo rotavirusinės infekcijos atidėti negalima (133/0) 

Specialistai primena, kad skiepų nuo rotavirusinės infekcijos atidėti negalimaNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC)  prie Sveikatos apsaugos ministerijos atkreipia dėmesį, kad šaltuoju metų laiku registruojami dažnesni rotavirusinės infekcijos protrūkiai.  Rotavirusinė infekcija – tai ūmi žarnyno virusinė infekcija, pasireiškianti karščiavimu, vėmimu, viduriavimu, bendra organizmo intoksikacija.

Virusinių žarnyno infekcijų pakilimas prasideda spalio mėnesį ir tęsiasi iki gegužės. Dažniausiai serga vaikai iki šešerių metų amžiaus, senyvo amžiaus žmonės ir tie, kurių imunitetas yra nusilpęs. Šie susirgimai pasireiškia vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu, karščiavimu. Infekcija ypač pavojinga kūdikiams dėl skysčių ir gyvybiškai svarbių mikroelementų netekimo vemiant ir viduriuojant.

Sergamumas šia infekcija sumažėjo  vaikus pradėjus skiepyti valstybės lėšomis – vakcina nuo rotavirusinės infekcijos prieš trejus metus įtraukta į vaikų skiepų kalendorių. Iki tol kasmet Lietuvoje buvo registruojama apie 4 tūkst. šios infekcijos atvejų. Pradėjus kūdikius skiepyti valstybės lėšomis, susirgimų skaičius sumažėjo maždaug ketvirtadaliu.

Nuo rotavirusinės infekcijos skiepijama trimis rotavirusinės vakcinos dozėmis: pirmoji dozė skiriama 2 mėn. kūdikiams, antroji – 4 mėn., trečioji 6 mėn. kūdikiams.

Vakcina nuo rotavirusinės infekcijos ypatinga tuo, kad yra ne leidžiama, o geriama. Ji įlašinama kūdikiui į burną.

Skiepai nuo rotavirusinės infekcijos  kūdikiams turi būti skirti ne vėliau kaip iki 32 savaičių amžiaus ir šio skiepo vėlesniam amžiui atidėti negalima.

Taip pat, saugantis virusinių žarnyno infekcijų, kaip ir bet kokių kitų infekcijų, būtina plauti rankas.

NVSC primena, kad visais atvejais dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Daugiau informacijos apie vaikų skiepus rasite čia.

NVSC informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos