vaistai.lt

Specialistai primena: žiemą po kojomis būtina žiūrėti atidžiau (471/0) 

Specialistai primena: žiemą po kojomis būtina žiūrėti atidžiauSkubėjo, neįvertino, kad slidu, slystelėjo, krisdamas nevalingai bandė į žemę atsiremti rankomis, viskas baigėsi stipriu sutrenkimu ar netgi dar blogiau – lūžiu. Taip susižeidusių žmonių istorijas, vos tik gatvės ir takai pasidengia ledu, girdi priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose dirbantys medikai. Jog nukritimai yra itin opi problema rodo ir Higienos instituto duomenys – pernai daugiau nei 40 proc. besikreipusiųjų skubios pagalbos, jos prireikė būtent dėl traumų, patirtų kritimo metu.

Savo ruožtu, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena, kaip reikėtų saugotis tokių traumų, ir ką daryti, jei kritimo, vis dėlto, nepavyko išvengti.

Kaip saugotis?

Visų pirma, einant į lauką būtina tinkamai apsirengti. Specialistai primena, kad sušalus raumenys įsitempia, o tai gali neigiamai paveikti pusiausvyrą. Taip pat einant nereikėtų laikyti rankų kišenėse, nes krentant bus sunkiau apsisaugoti. Svarbu avėti žieminę avalynę. Tai reiškia, kad batų padas turėtų būti guminis, lankstus, su giliais įrėžimais, kad mažiau slystų.

Be to, būtina neskubėti. Einant greitai, galima neįvertinti pasikeitusios šaligatvio dangos, nepastebėti susidariusio plikledžio. Būti dėmesingiems svarbu ir kai išlipama iš automobilio stovėjimo aikštelėse, taip pat kai iš lauko patenkama į pastatą – dėl čia ištirpusio sniego ir ledo gabalėlių gali būti itin slidu. Atvejai, kai taip susižeidžiama, pasak specialistų, dažni.

Taip pat itin pasisaugoti turėtų tie žmonės, kuriems dėl tam tikrų judėjimo sunkumų būtina lazda ar vaikštynė – daugelis jų nėra pritaikytos žiemos laikotarpiu susidarančioms sąlygoms, todėl atsiranda didesnė rizika parkristi.

Be to, specialistai rekomenduoja daugiau dėmesio skirti sveikatos stiprinimui – reguliariai mankštintis, pusiausvyrai stiprinti naudingi jogos, kalanetikos užsiėmimai. Taip pat patariama vartoti vitaminą D, ypač jei nustatytas jo trūkumas, kuris naudingas kaulų sveikatai.

Ką daryti parkritus?

Jei parkritę susižeidėte ir negalite atsikelti, šaukitės pagalbos. Nebandykite keltis patys, nes dar kartą paslydę ar krisdami, galite susižaloti stipriau.

Jei jaučiatės pakankamai gerai, turėtumėte pabandyti kuo saugiau pakilti nuo žemės. Patartina tai daryti lėtai, pirmiausia atsisėsti, tada remiantis rankomis ir keliais pabandyti atsistoti.

Nukritus labai lengvai galima susižaloti kaklą, susitrenkti smegenis, išsimušti dantis, išsinarinti ar susilaužyti galūnių kaulus, pasitempti sausgysles. Vienas iš 10 nukritimų gali baigtis labai sudėtingais sužalojimais, pavyzdžiui, šlaunikaulio lūžiu, galvos sužalojimu, lemiančiu sunkią ir ilgą reabilitaciją.

NVSC informacija

 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos