vaistai.lt

Per pandemiją kylantys racionalaus vaistų vartojimo iššūkiai aptarti medikams skirtoje konferencijoje (145/0) 

Per pandemiją kylantys racionalaus vaistų vartojimo iššūkiai aptarti medikams skirtoje konferencijojeLietuvos klinikinės farmakologijos draugija, Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) ir Šiaulių vaistų komitetas surengė mokslinę praktinę konferenciją – diskusiją „Racionalaus kompensuojamųjų vaistų vartojimo iššūkiai pandemijos metu“, kuri įvyko Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Konferencija surengta siekiant skatinti racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą.

Visų specialybių gydytojams, vaistininkams, slaugytojams ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovams skirtoje konferencijoje pranešimus skaitė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Romaldas Mačiulaitis, Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė, Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė ir to paties skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Dicevičius.

Pranešimu apie kompensuojamųjų vaistų skyrimo stebėsenos rodiklių vertinimą ir vaistų kompensavimo aktualijas konferenciją pradėjo VLK Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja I. Medžiaušaitė. Prof. R. Mačiulaitis iš LSMU Fiziologijos ir farmakologijos instituto pristatė pranešimą apie naujuosius antibiotikus ir racionalų jų vartojimą.

Psichikos sveikatos iššūkius, kylančius koronaviruso pandemijos fone, bei būdus jiems įveikti savo pranešime apžvelgė Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas, gydytojas D. Dicevičius.

Kraujo krešumo stebėsenos pokyčius, kai pacientai vartoja geriamuosius antikoaguliantus, savo pranešime pristačiusi Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vedėja D. Ozolienė, atkreipė konferencijos dalyvių dėmesį į tai, kad pacientams dažnai neracionaliai skiriami antitromboziniai vaistai, kurių veiklioji medžiaga yra varfarinas. Taip atsitinka dėl to, kad prieš skiriant šiuos vaistus ir nustatant jų dozę, pacientams per retai atliekami kraujo krešumo tyrimai.

D. Ozolienė savo pranešime rėmėsi pacientų gydymo efektyvumą prižiūrinčio Vaistų komiteto analize, nustačiusia, jog padaugėjo atvejų, kai kraujo krešumo tyrimai antitromboziniais vaistais gydomiems pacientams atliekami per retai ar visai neatliekami, nors ligonių kasos šiuos tyrimus apmoka.

Priminta, kad pacientams, kuriems paskirtas gydymas geriamaisiais netiesioginio veikimo antikoaguliantais su veikliąja medžiaga varfarinu, siekiant išvengti komplikacijų, 12 kartų per metus turi būti atliekamas kraujo krešumo tyrimas.

Gydytojai privalo skirti šį tyrimą ne rečiau kaip kas 35 dienos, kad tinkamai įvertintų pacientams kylančią nukraujavimo ar kraujo krešulių susidarymo (trombozės) riziką ir galėtų parinkti tinkamiausią vaistų dozę.

Diskusiją su auditorija „Ką įmanoma padaryti daugiau dar labiau racionalizuojant vaistų skyrimą“ moderavęs prof. R. Mačiulaitis, sulaukė įdomios įžvalgos iš Kelmės PSPC direktorės Vaivos Krasauskaitės. Ji pasiūlė įdiegti programėlę, kad gydytojams elektroniniuose receptuose išrašant antitrombozinius vaistus automatiškai būtų reikalaujama kraujo krešumo tyrimų rezultatų. Taip pat siūlyta organizuoti mokymus apie geriamaisiais netiesioginio veikimo antikoaguliantais gydomų pacientų kraujo krešumo stebėsenos svarbą, skirtus slaugytojams.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos