vaistai.lt

Netikėtai išdygęs spuogas: ką daryti? (2741/0) 

Netikėtai išdygęs spuogas: ką daryti?Interneto platybėse sklando pačių įvairiausių patarimų, kaip įveikti netikėtai išdygusį spuogą. Vaistininkė pataria, iš kokių priemonių susiruošti namų vaistinėlę odos problemoms spręsti, bei dalijasi natūraliais receptais spuogams gydyti.

„Prieš taikant namines priemones, būtina išsiaiškinti, koks yra jūsų odos tipas, ar nesate alergiškas vienai ar kitai priemonei. Tikriausiai bene kiekvienas esame atsidūrę situacijoje, kuomet išaušus svarbios dienos rytui, iššokęs spuogas sugadina šventinę nuotaiką. Tad artėjant svarbiam renginiui ar šventei, pasistenkite rasti laiko sau ir nepasiduokite stresui“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Asta Budreckienė.

Paprastieji spuogai ir vėlyvoji aknė

Paprastieji spuogai – lėtinė uždegiminė liga, kuri yra trečia dažniausiai pasitaikanti dermatologinė liga 12-25 metų amžiaus asmenims. Nors tai atrodo paprasta, nedaranti įtakos bendrai sveikatos būklei, liga, tačiau dėl jos gali išsivystyti pūlingi, uždegiminiai spuogai ar net likti randai, kurie turi neigiamos įtakos psichologinei būklei ir gyvenimo kokybei.

„Ši odos problema gali atsirasti ir įvairaus amžiaus pacientams. Pavyzdžiui, vėlyvoji aknė prasideda palyginus vėlai, nuo 25 metų. Ji yra dažnesnė tarp moterų ir paūmėja prieš menstruacijas. Pagrindiniai faktoriai, kurie daro tam įtaką,yra hormonų disbalansas ir nuolatinis stresas“, – teigia vaistininkė.

Be streso, spuogų atsiradimui įtakos turi ir mityba, genetika, taip pat kosmetikos priemonės. Dėl šios priežasties svarbu pasirinkti tinkamą kosmetiką, kuri atitiktų odos tipą, ir ją naudoti tiksliai taip, kaip nurodyta.

„Dažna situacija, su kuria susiduriame vaistinėje susirgus odos ligomis – prašymas įsigyti receptinių vaistų be recepto. Pacientai ieško skubių pagalbos būdų ir tai dažnu atveju būna ne dermatologai, o draugai, pažįstami ar giminaičiai. Būna ir taip, kad kartais vaistais dalijamasi – draugės viena kitai „paskolina“ receptinį preparatą. Dalijantis vaistais nesusimąstoma, kad jie skirti būtent to konkretaus žmogaus ligai gydyti, mat gydytojas atsižvelgia į paciento amžių, svorį, gretutines ligas ir pan. Tokiu būdu pacientai užsiima savigyda, kuri gali nuvesti prie rimtų sveikatos sutrikimų bei komplikacijų“, – pabrėžia A. Budreckienė.

Pirmoji pagalba nuo spuogų

Pirmajai pagalbai nuo spuogų namų vaistinėlėje reikėtų turėti salicilo rūgšties, kuri yra gaunama iš žiemą žaliuojančių lapų, saldžių beržų ir gluosnių medžių žievės. Salicilo rūgštis, kurią galima rasti kiekvienoje vaistinėje, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, taip pat skatina epidermio ląstelių nusisluoksniavimą ir gali prasiskverbti pro poras, sumažindama jų užsikimšimą. Anot vaistininkės, rezultato čia ir dabar tikėtis nereikėtų, tačiau tepant pažeistą odą 2-3 kartus per dieną salicilo rūgšties tirpalu suvilgytu vatos tamponu situaciją galima sušvelninti. Namų vaistinėlėje taip pat verta turėti arbatmedžių eterinio aliejaus, kuris pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu ir sumažina uždegimą.

„Paprastųjų spuogų gydymui namuose ir profilaktikai naudojama daugybė papildomų priemonių: homeopatija, akupunktūra, aromaterapija, mitybos pokyčiai ir dieta, maisto papildai, žarnyno valymas bei vaistiniai augalai. Tačiau jei nepadeda išbandytos priemonės, o problema užsitęsė, geriausia apsilankyti pas odos specialistą, mat jis įvertins paciento odos tipą, apžiūrės veidą, kruopščiai surinks paciento anamnezę apie problemos atsiradimą, jau taikytą gydymą ir jo poveikį. Su gydytoju taip pat bus galima aptarti kasdieninės odos priežiūros įpročius ir naudojamas kosmetikos priemones“, – rekomenduoja A. Budreckienė.

Preparatus nuo spuogų vaistininkė rekomenduoja geriau naudoti vakare, kai nėra saulės šviesos, nes kai kurie koncentratai dienos šviesoje gali sukelti deginimo jausmą dėl juose esančių rūgščių.

Ji taip pat siūlo nepamiršti ir atsipalaidavimo bei streso mažinimo pratimų, kurie padeda valdyti stresą ir tokiu būdu gydyti paprastuosius spuogus.

„Nėra rekomenduojama spausti spuogus, nes taip galima pasunkinti uždegimą, pažeisti odą ar net sukelti infekciją. Jei vis dėlto nusprendėte to imtis, bent jau darykite tai kaip įmanoma saugiau: nuvalykite odą, sterilizuokite adatos galiuką medicininiu spiritu, atsargiai pradurkite spuogą, nusausinkite jį vatos diskeliu ir išvalykite vandenilio peroksidu“, – pataria vaistininkė.

Ji priduria, kad visavertę odos priežiūrą sudaro priemonių ir procedūrų, užtikrinančių valymą, atsinaujinimą, maitinimą, tonizavimą, drėkinimą ir odos apsaugą nuo išorės poveikio, visuma, todėl oda reikia rūpintis ne tik tada, kai ištinka bėda.

Sveikas žarnynas – sveika oda

Rūpinimasis žarnyno ir odos mikroflora bei probiotikų naudojimas tiek vietiškai, tiek sistemiškai, taip pat prisideda prie geresnės odos būklės bei paprastųjų spuogų profilaktikos, mat probiotikai mažina uždegiminius procesus.

„Nevisavertė mityba – dar vienas aknės veiksnys. Spuogų atsiradimą gali paskatinti pieno produktai, riebus maistas ir cukrus. Todėl reikėtų valgyti maistą, kuriame yra antioksidantų, ir rinktis ryškių spalvų daržoves“, – tikina vaistininkė.

Maisto papildai, turintys lemiamos įtakos sveikos odos būklei ir paprastųjų spuogų profilaktikai: cinkas, selenas, chromas.

„Pabandykite riebalus įveikti riebalais – omega-3 riebalų rūgštimis, mat būtent šios rūgštys
slopina uždegimus, kurie ir sukelia aknę. Valgykite žuvies ar jūros gėrybių bent 2-3 kartus per savaitę“, – siūlo A. Budreckienė.

Anot jos, riebūs bei sūrūs produktai gali prisidėti prie spuogų atsiradimo, tad artėjant šventėms
ar svarbiam renginiui reikėtų pabandykite susilaikyti nuo šių maisto produktų. Užkandžiams vaistininkė rekomenduoja rinktis graikinius riešutus, į dribsnius ar salotas nepamiršti įberti šviežiai maltų linų sėmenų.

Receptai spuogams gydyti pagal vaistininkę

Arbatmedžių eterinio aliejaus kompresas

Kompresui reikės 2 lašų arbatmedžių eterinio aliejaus ir 4 šaukštelių karšto vandens. Supilti karštą vandenį į dubenėlį ir įmaišyti arbatmedžio eterinį aliejų. Paruoštame tirpale pamirkyti marlės gabalėlį ar vatos diskelį. Atsargiai išspausti skystį, kad šis nevarvėtų ir uždėti vatos diskelį ant spuoguotos vietos. Kompresą galima priklijuoti pleistru ar maistine plėvele – jį palaikyti bent valandą dukart per dieną.

Medetkų tinktūra

Medetkų žiedai vartojami medicinoje dėl savo priešuždegiminių, antibakterinių bei regeneracinių savybių. Medetkų žiedų tinktūra gali būti gydomi inkštirai – ant švaraus veido dedami tinktūroje pavilgyti vatos diskeliai. Tirpalui pagaminti reikės 1 valgomojo šaukšto medetkų tinktūros bei 100 ml vandens.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos