vaistai.lt

Dėl slidaus kelio ligoninėse – beprecedentis pacientų antplūdis (352/0) 

Dėl slidaus kelio ligoninėse – beprecedentis pacientų antplūdisPirmadienį Vilniaus gatves padengęs plikledis rekordiškai išaugino skubios pagalbos apimtis Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL). Į Skubios pagalbos skyrių praėjusią parą atvyko 431 pacientas, iš kurių 269 kreipėsi dėl galūnių traumų, o 66 žmonės patyrė galvos ir kaklo traumas. 75-iems lūžo rankos, 49-iems – kojos, daugybė patyrė įvairius patempimus, išnirimus, sumušimus.

Radiologijos skyriuje vakar padaryta daugiau nei pusė tūkstančio rentgeno ir kompiuterinės tomografijos vaizdų. Ortopedijos ir traumatologijos centras yra visiškai užpildytas, operacinėse be perstojo triūsia gydytojai ortopedai traumatologai ir neurochirurgai su savo komandomis, operuodami skubios chirurginės intervencijos reikalaujančias traumas.

Ligoninės darbuotojai sakosi tokių skaičių neregėję jau seniai. Gydytojas ortopedas traumatologas Boleslovas Vaitekonis prisimena, kad panaši meteorologinių sąlygų sukelta situacija buvo susiklosčiusi 2003 m. prieš pat Naujuosius metus, kai anuomet veikusį Traumatologijos punktą užplūdo tiek pacientų, kad juos teko guldyti ant grindų suklotų čiužinių.

RVUL direktorė doc. dr. Jelena Kutkauskienė teigia, kad jos praktikoje – tai iki šiol precedento neturėjęs atvejis, tačiau džiaugėsi susitelkusia ir vieninga ligoninės komanda, sugebėjusia profesionaliai susidoroti su susiklosčiusia situacija.

„Jau savaitgalį Skubios pagalbos skyriuje buvo juntamas pacientų srauto augimas, tačiau šis pirmadienis tapo tikrai nemenku iššūkiu visai mūsų ligoninei, – sako doc. dr. J. Kutkauskienė. – Vakar buvo momentų, kuomet vienu metu traumatologo konsultacijos eilėje laukė 120 pacientų. Be atvangos dirbo ne tik gydytojai, bet ir slaugytojos, turėjusios gipsuoti daugybę lūžusių galūnių. Norėdami efektyviai suvaldyti pacientų srautą ir suteikti būtinąją pagalbą, pasitelkėme ne tik Skubios pagalbos skyriaus, bet ir stacionare dirbusius įvairių specializacijų gydytojus. Milžinišką kiekį radiografijos vaizdų apdoroti teko radiologams, dėl krūvio net gedo rentgeno aparatūra. Dėl didžiulio nukentėjusių žmonių srauto kai kuriems pacientams priėmime teko laukti net iki 8 valandų. Vakarykštė diena buvo visapusiškai sunki visiems – tiek darbuotojams, tiek pacientams, ir esu dėkinga labai intensyviai dirbusiai ligoninės komandai, kuriai teko atlaikyti viso Vilniaus plikledžio aukų srautą.“

„Esame didžiausia skubios pagalbos teikimo įstaiga Vilniaus regione, tačiau ir mūsų pajėgumai nėra beribiai. Apmaudu, kai dėl meteorologinių sąlygų tenka stabdyti planines endoprotezavimo operacijas, nes Ortopedijos ir traumatologijos centras užsipildytas „ekstriniais“ pacientais, jie yra guldomi net ir kituose ligoninės skyriuose“, – sako centro vadovas, profesorius Valentinas Uvarovas. Jis dėkoja ne tik gydytojams, bet ir bendrosios praktikos slaugytojoms bei slaugytojo padėjėjoms, be kurių pasiaukojančio darbo pacientų slauga šioje situacijoje būtų sunkiai įgyvendinamas.

Antroje savaitės pusėje vėl numatomas oro temperatūros pasikeitimas, galintis suformuoti plikledį ant kelio dangos, todėl medikai iš anksto ragina pasisaugoti, o turint galimybę – plikledžio metu likti namuose. Susiklosčius tokiai situacijai keliuose, daugiausia traumų patiriama vykstant į darbą ir iš jo, todėl itin svarbu avėti tinkamą neslystančią avalynę, vengti ledu padengtų kelio atkarpų, judėti lėtai ir atsargiai.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos