vaistai.lt

Mokslininkai įdarbino garsiąją „genų žirklių“ technologiją: japoniški pomidorai leis nusiraminti (376/0) 

Mokslininkai įdarbino garsiąją „genų žirklių“ technologiją: japoniški pomidorai leis nusiramintiPomidoruose yra vitaminų C ir K, folio rūgšties, skaidulų ir kalio. Pomidorai gali sustiprinti imuninę sistemą, pagerinti širdies veiklą ir net sumažinti vėžio riziką. Tuo tarpu ypatingi Japonijoje parduodami pomidorai dar gali sumažinti kraujo spaudimą, nerimą ir pagerinti miegą.

Tokijuje įsikūrusi kompanija „Sanatech Seed“ teigia, kad jos modifikuoti pomidorai gali sumažinti kraujo spaudimą ir padėti atsipalaiduoti. Ir tai sako ne dėl kokių nors sodininkystės pasiekimų, o dėl to, kad tuos pomidorus modifikavo genetiškai, naudodami vadinamąsias genų žirkles „CRISPR–Cas9“. Modifikuodami pomidoro genus jie privertė augalą išskirti daugiau gama-amino sviesto rūgšties (GABA), kuri yra neurotransmiteris.

GABA, kaip teigia modifikuotų pomidorų kūrėjai, yra psichoaktyvi medžiaga, kuri padeda kovoti su nerimu ir stresu. Teigiama, kad GABA japonams yra gerai žinoma įvairių maisto papildų sudedamoji dalis. Tačiau tų pomidorų poveikiu iš tikrųjų abejojama.

Visų pirma, net jei tuose pomidoruose tikrai gausu gama-amino sviesto rūgšties, sunku tikėtis, kad jos ten bus pakankamai, kad jie sureguliuotų kraujo spaudimą. Tiesą sakant, toks GABA poveikis organizmui apskritai dar nėra įrodytas. 2003 ir 2009 metais publikuoti tyrimai teigia, kad GABA gali sumažinti per aukštą kraujo spaudimą, tačiau jie nebuvo labai išsamūs. Ir poveikis žmogaus emocijoms ir psichinei būklei greičiausiai yra arčiau placebo nei realybės.

Kita vertus, „Sanatech Seed“ pomidorai buvo patvirtinti pardavimui dar 2020 metais. Yra žmonių, kurie juos dievina, teigdami, kad jaučiasi geriau. Šių pomidorų mėgėjai teigia, kad jie mažina stresą, nerimą ir padeda geriau išsimiegoti.

 

Parengta pagal:
CRISPR-Edited Tomatoes Are Supposed to Help You Chill Out

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos