vaistai.lt

Keistas pastebėjimas - pacientės moterys yra žymiai saugesnės chirurgių moterų rankose (410/0) 

Keistas pastebėjimas - pacientės moterys yra žymiai saugesnės chirurgių moterų rankoseGydytojo profesija yra viena gerbiamiausių. Ir ne vienas iš mūsų į chirurgų rankas vienu ar kitu gyvenimo momentu turėsime patikėti savo gyvybę. Ir dėl to tikimasi profesionalumo, bet Kanados mokslininkai pastebėjo, kad moterys yra saugesnės, kai skalpelį laiko moterys.

Mokslininkai išanalizavo 1,3 milijonų pacientų, kuriems Ontarijuje 2007-2019 metais buvo atliktos operacijos, duomenis. Tai - pirmas toks tyrimas apimantis daugiau nei milijono žmonių duomenis. Mokslininkus domino paciento ir chirurgo lytis, komplikacijos ir mirčių statistika.

Paaiškėjo, kad kai vyriškos lyties chirurgas operuoja moterį, pacientė susiduria su 16 % didesne komplikacijų rizika, lyginant su atvejais, kai jų chirurgė yra moteris. Lygiai taip pat, vyriškose rankose laikomas skalpelis yra siejamas su 20 % didesne ilgesnės moterų hospitalizacijos rizika ir net 32 % išaugusia rizika tarp moterų pacienčių (vėlgi, lyginant su atvejais, kai moteris operuoja moterį). Kitaip tariant, moterys pacientės, atrodo, yra saugesnės kai jas gydo moterys chirurgės. Ir tai yra labai keista.

Mokslininkai neturi paaiškinimo, kodėl taip galėtų būti. Moterys chirurgės moterims jaučia didesnę empatiją? Geriau supranta jų kūnus? Vyrų chirurgų veiksmai yra grubesni ir neproporcingai labiau žaloja įprastai gležnesnius/mažesnius moterų kūnus? Niekas nežino, kodėl taip yra.

Tikriausiai jums jau kilo klausimas, kas nutinka, kai pacientas yra vyras, o chirurgė - moteris. Tais atvejais pacientai taip pat susiduria su šiek tiek didesnėmis komplikacijų rizikomis, nei tada, kai yra operuojami vyrų. Tačiau skirtumas yra labai mažas - vos 2 % didesnė komplikacijų rizika yra statistinės paklaidos rėmuose. Be to, moterų operuojami vyrai susiduria su 13 % mažesne mirties rizika. Taigi, gali būti, kad moterys tiesiog yra geresnės chirurgės.

 

Parengta pagal:
Association of Surgeon-Patient Sex Concordance With Postoperative Outcomes

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos