vaistai.lt

COVID-19: naujausi saugumo duomenys užtikrina mRNR vakcinų vartojimą nėštumo metu (165/0) 

COVID-19: naujausi saugumo duomenys užtikrina mRNR vakcinų vartojimą nėštumo metuVakcinacija išlieka pagrindine priemone kovojant su COVID-19 pandemija, ypač kai viruso atmainos ir toliau plinta ES / EEE šalyse. Europos vaistų agentūros (EVA) COVID-19 darbo grupė (ETF) atkreipia dėmesį į vis daugiau įrodymų, kad mRNR COVID-19 vakcinos nesukelia nėštumo komplikacijų besilaukiančioms motinoms ir jų kūdikiams.


ETF atliko išsamią kelių tyrimų, kuriuose dalyvavo apie 65 000 skirtingame nėštumo etape esančių moterų, apžvalgą. Peržiūros metu nerasta jokių požymių, rodančių, kad po vakcinacijos mRNR COVID-19 vakcinomis padidėtų nėštumo komplikacijų, persileidimų, priešlaikinio gimdymo ar neigiamo poveikio negimusiems kūdikiams rizika. Nepaisant tam tikros informacijos apribojimų, rezultatai atrodo nuoseklūs visuose tyrimuose, kuriuose nagrinėjami šie duomenys.

Tyrimai taip pat parodė, kad COVID-19 vakcinos yra taip pat veiksmingos mažinant nėščiųjų hospitalizavimo ir mirties riziką, kaip ir nesilaukiančioms moterims. Dažniausias vakcinų šalutinis poveikis nėščioms moterims taip pat sutampa su visais paskiepytų žmonių patirtais šalutiniais poveikiais. Tai apima tokias reakcijas, kaip: skausmas injekcijos vietoje, nuovargis, galvos skausmas, paraudimas ir patinimas injekcijos vietoje, raumenų skausmas ir šaltkrėtis. Šis poveikis paprastai būna lengvas arba vidutinio sunkumo ir praeina per kelias dienas po vakcinacijos.

Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol nėštumas buvo siejamas su didesne sunkios COVID-19 ligos eigos rizika, ypač antrojo ir trečiojo trimestro metu, nėščios arba artimiausiu metu galinčios pastoti moterys raginamos pasiskiepyti.

Iki šiol didžioji dalis informacijos buvo gauta apie mRNR vakcinas („Comirnaty“ ir „Spikevax“). EVA taip pat peržiūrės duomenis apie kitas registruotas COVID-19 vakcinas, kai tik šie bus prieinami.

Pradinių klinikinių tyrimų metu paprastai netiriamos nėščios moterys. Dėl to duomenų apie vakcinų, kaip ir kitų vaistų, vartojimą nėštumo metu, registravimo metu paprastai nėra, tačiau jie gaunami vėliau. Atlikti tyrimai su gyvūnais, kalbant apie COVID-19 vakcinas, neparodė jokio žalingo poveikio nėštumui ar postnataliniam vystymuisi. Realaus pasaulio įrodymų apžvalga rodo, kad mRNR COVID-19 vakcinų vartojimo nėštumo metu nauda yra didesnė už bet kokią galimą riziką būsimoms motinoms ir dar negimusiam kūdikiui.

Daugiau informacijos žr. čia.

Informacija iš:

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos