vaistai.lt

Ispanija svarsto laikyti COVID-19 endemine liga - ką tai reiškia? (1031/0) 

Ispanija svarsto laikyti COVID-19 endemine liga - ką tai reiškia?Ispanai, kaip ir jūs, norėtų kuo greičiau ištrūkti iš COVID-19 pandemijos gniaužtų. Tik pandemija šalyje gali baigtis kiek keistai - svarstoma COVID-19 laikyti endemine liga.

Po susitikimo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sánchezas teigė, kad jo vyriausybė svarsto būdus, kaip greičiau grįžti prie įprasto gyvenimo. Vienas iš būdų tai padaryti būtų COVID-19 teisinio statuso pakeitimai. Vietoje to, kad COVID-19 būtų laikoma pandemine liga, ji gautų endemijos statusą.

Endemija, epidemija, pandemija - šie žodžiai skamba panašiai, bet jų reikšmės, žinoma, skiriasi. Tai - ligų kategorijos, pagal kurias nustatomas sveikatos apsaugos sistemos atsakas. Taigi, pandemija nuo endemijos skiriasi ne tik (ar ne tiek) ligos rimtumu ir paplitimu, kiek teisiniu reglamentavimu. Endemine laikoma nuolat paplitusi liga, kuri tam tikroje teritorijoje visada egzistuoja dėl kokių nors gamtinių ar socialinių sąlygų. Epidemija - tai didelis infekcinės ligos išplitimas. Epidemija ateina ir praeina, endemija - lieka. Na, o pandemija - tai didelė, kelias šalis ar žemynus apėmusi epidemija.

Ispanijos sprendimas laikyti COVID-19 endemine liga reikštų, kad gyvenimas galėtų grįžti į įprastas vėžes, o sveikatos apsaugos sistema turėtų būti nuolat paruošta tam tikram COVID-19 atvejų skaičiui. Tai yra, tokio dalyko kaip „laikinos priemonės“ nebeliktų. Net jei gyvenimas nebūtų toks, koks buvo 2019 metais, būtų grįžtama prie stabilumo. Jis leistų lengviau planuoti tolesnius veiksmus, nuramintų rinkas ir leistų gyventojams atsikvėpti, net jei tam tikros socialinės normos liktų pasikeitusios visiems laikams.

Kodėl Ispanija galėtų priimti tokį sprendimą? Nes artėja tam tinkamas laikas? Sánchezas teigia, kad COVID-19 liga nebesukelia tiek daug mirčių. 90 % populiacijos, kuri gali būti paskiepyta, yra paskiepyta pagal pilną kursą. 85 % vyresnių nei 60 metų amžiaus gyventojų gavo ir stiprinančią vakcinos dozę. Ligoninės susitvarko su pacientų srautais. Taigi, COVID-19 Ispanijoje galėtų gauti tokį patį statusą, kokį turi gripas.

Aišku, tam pritaria ne visi.  Jeffrey Lazarusas iš Barselonos pasaulinės sveikatos instituto teigia, kad COVID-19 pandemijos galo dar nematyti. Jis mano, kad tokie sprendimai būtų motyvuoti politiškai - juk artėja rinkimai, o žmonės pavargo.

 

Parengta pagal:
Spain to move from treating COVID-19 as a pandemic to an endemic illness

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos