vaistai.lt

Naujas tyrimas susiejo televizoriaus žiūrėjimą su mirtinai pavojingomis sveikatos problemomis (324/0) 

Naujas tyrimas susiejo televizoriaus žiūrėjimą su mirtinai pavojingomis sveikatos problemomisAr televizorius gali jus pražudyti? Pasirodo, taip. Ir net nesvarbu, ką žiūrite. Gera naujiena ta, kad viskas priklauso nuo jūsų ir tas rizikas galite greitai sumažinti neatsisakydami savo mėgstamiausių serialų.

Įvairių serialų, filmų ir kitokio vaizdinio turinio prieinamumas dabar geresnis nei bet kada anksčiau. Tačiau tai formuoja įdomią žiūrėjimo kultūrą - daug žmonių vienu ypu gali pažiūrėti ir 4-5 mėgstamo serialo serijas. O yra ir tokių, kurie skaitydami juokiasi iš šio skaičiaus - „tik tiek?!“

Naujas Bristolio universiteto tyrimas rodo, kad televizijos žiūrėjimas bent 4 valandas per dieną yra siejamas su 35 % didesne krešulių susidarymo rizika lyginant su TV žiūrėjimu tik 2,5 valandas per dieną. Be to, mokslininkai teigia, kad fizinis aktyvumas nepadės - jei prie televizoriaus praleidžiate 4 valandas, jūs susiduriate su didesne potencialiai mirtinų krešulių susidarymo rizika. Taigi, negalvokite, kad galite 5 valandas praleisti prie televizoriaus ir paskui išbėgti pabėgioti - tai nepadės.

Mokslininkai išanalizavo tris didelius tyrimus, apėmusius 131421 žmogaus informaciją. Tyrimo dalyviai, kuriems visiems buvo daugiau nei 40 metų, nebuvo sirgę venų tromboembolija. Mokslininkai išsiaiškino, kiek laiko dalyviai praleidžia prie televizoriaus ir pagal tai suskirstė žmones į grupes. Per tyrimų laikotarpius, kurie tęsėsi nuo 5,1 iki 19,8 metų, 964 dalyviai susirgo venų tromboembolija. Tapo akivaizdu, kad tie, kurie nuolat žiūri televizorių, susiduria su 1,35 kartais didesne krešulių susidarymo rizika. Tokie rezultatai šokiruoja, ypač turint omenyje, kad mokslininkai atsižvelgė į tokius faktorius kaip lytis, amžius, viršsvoris ir fizinis aktyvumas. Sportas neatperka ilgų valandų, praleistų žiūrint „Draugus“.

Bet mokslininkai siūlo ir priešnuodį. Tiesiog kas 30 minučių atsistokite, pajudėkite, pratampykite raumenis ir sausgysles. Dar geriau - žiūrėkite televizorių mindami stacionarų dviratį ar bėgdami ant bėgimo takelio. Taip pat reikėtų vengti užkandžiavimo, kuris dažnai lydi ilgus televizijos žiūrėjimo periodus. Žinoma, tie patys patarimai galioja ir tiems, kurie valandų valandas praleidžia žiūrėdami į kompiuterio ekraną ar skaitydami.

 

Parengta pagal:
Television viewing and venous thrombo-embolism: a systematic review and meta-analysis

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos