vaistai.lt

Pandemija nesustabdė investicijų į sveikatą ir mokslą (216/0) 

Pandemija nesustabdė investicijų į sveikatą ir moksląKoronaviruso pandemija negali tapti priežastimi stabdyti investicijas į sveikatą ir mokslą. Tai pademonstravo jungtinė Vilniaus universiteto Santaros klinikų, Nacionalinio vėžio instituto ir „Affidea Lietuva“ komanda, įgyvendinusi bendrą projektą, kurio rezultatas – prostatos magnetinio rezonanso tyrimų (MRT) kompetencijos centro atsiradimas Lietuvoje. Pacientams tai reiškia vieną labai svarbų dalyką: kad jiems prieinama naujausiais tarptautiniais standartais pagrįsta diagnostika ir gydymas.

Sergamumas didėja

Prostatos vėžys yra trečias pagal dažnumą onkologinis susirgimas Europoje. Kasmet nustatoma apie 450 tūkst. naujų šios ligos atvejų. Tai kartu penkta pagal dažnumą mirties priežastis Senajame žemyne, kasmet pakertanti apie 107 tūkstančius vyrų.

Lietuvoje, pasak Ievos Vincerževskienės, Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Vėžio registro vedėjos, dėl vykdomos prostatos vėžio profilaktinės patikros programos, prostatos vėžio sergamumo rodikliai didėja ypač sparčiai – po 7,4 proc. kas metus.

Natūralu, kad kovai su šia klastinga liga turi būti skiriamas padidintas dėmesys. Tai akcentuoja ir Santaros klinikų generalinis direktorius, gydytojas urologas prof. Feliksas Jankevičius, pabrėždamas Nyderlandų „RadboudUMC“ universiteto profesoriaus Jelle Barrentszo mokymus, kuriuose dalyvavo „Affidea Lietuva“ gydytojai ir radiologijos technologai. Jų metu įgyta tarptautinė patirtis dabar taikoma ir Santariškių „Affidea“ diagnostikos centre, kuris įgavo Prostatos kompetencijos centro MRT statusą.

„Svarbu ne tik įranga, bet ir jos galimybių panaudojimas. Santaros „Affidea“ padalinyje esančiu pažangiu 3T magnetinio rezonanso tomografu, skirtu onkologinių ir kitų pacientų ištyrimui, nuo šiol tyrimai yra atliekami remiantis tarptautine, mokymų metu įgauta patirtimi“, – sako F. Jankevičius.

Pasak jo, šis pasiekimas – tai sėkmingo privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo pavyzdys, o tokių kompetencijos centrų atsiradimas ne tik kardinaliai pakeitė ištyrimo vertinimo kokybę Lietuvoje, bet ir pagerino pacientų aptarnavimą bei sutrumpino eiles.

Prof. F. Jankevičiui antrina ir „Affidea Lietuva“ gydytoja dr. Rūta Briedienė. Ji pažymi, jog Lietuvoje pradėjęs veikti ekspertinės diagnostikos, konsultacijų ir mokslinės veiklos centro egzistavimas labai svarbus ir savalaikis, įgalinantis teikti tarptautiniais standartais pagrįstą ištyrimą pacientams. 

Kokybiškas tyrimas ir tiksli diagnozė

Pasak dr. R. Briedienės, projekto dalyviai gavo MRT kompetencijos centro sertifikatus, kurie rodo, jog Prostatos MRT kompetencijos centre magnetinio rezonanso tyrimas atliekamas pagal visus tarptautinius standartus. Kaip ir po jo sekantis tyrimo vertinimas, kuriuo remiantis skiriamas gydymas.

„Prostatos ir dubens organų magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai „Affidea“ klinikoje atliekami jau daugiau nei 10 metų. Visgi šis sertifikatas suteikiamas tik tiems centrams, kuriuose yra kokybiškai, pagal visus tarptautinius standartus, atliekamas pats tyrimas. Ir tyrimo vertinimas, kuriuo remiantis skiriamas gydymas. Tai reiškia, jog pacientas turi galimybę gauti kokybiškai atliktą ir įvertintą tyrimą, pagal pasaulines rekomendacijas. Tokiu būdu, turint tikslią diagnozę, galima parinkti geriausią tolimesnių tyrimų ar gydymo taktiką“, – pasakoja dr. R. Briedienė.

Specialistė pažymi, jog multiparametrinis prostatos magnetinis rezonansas leidžia įvertinti pokyčius prostatoje bei nustatyti kliniškai reikšmingą prostatos vėžį. Dalis pacientų gali išvengti nereikalingų biopsijų, o nustačius pokyčius, biopsija gali būti atlikta tiksliai iš pokyčių vietos, pagal magnetinio rezonanso nurodomą vietą.

Dr. R. Briedienė primena: magnetinio rezonanso tyrimą rekomenduojama atlikti bent kartą per metus. Esant ligos stebėjimo poreikiui tyrimas gali būti atliekamas kas pusę metų. Tyrimas nėra kenksmingas sveikatai, neturi jonizuojančios spinduliuotės, jį galima atlikti bet kada ir taip išvengti ligos arba sunkių padarinių per vėlai diagnozavus.

Didelis laimėjimas Lietuvai

„Affidea Lietuva“ įmonių grupės vadovas Vitalijus Orlovas, kalbėdamas apie Prostatos MRT kompetencijos centro veiklą, džiaugėsi, kad tai vienintelis toks privatus centras ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

„Skiriame didelį dėmesį „Affidea“ tinkle dirbančių gydytojų kvalifikacijos kėlimui, kad mūsų pacientai gautų pasaulinius standartus atitinkančias paslaugas. Net trys gydytojos gavo prostatos MRT kompetencijos sertifikatus, o tai yra didžiulis pasiekimas Lietuvai“, – sako jis.

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos