vaistai.lt

Išaugus sergamumui protrūkių kreivė šoktelėjo aukštyn (150/0) 

Išaugus sergamumui protrūkių kreivė šoktelėjo aukštynNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys rodo, kad trečiąją šių metų savaitę aktyvių COVID-19 ligos protrūkių skaičius lyginant su ankstesne savaite išaugo. Šios savaitės pradžioje užfiksuota 818 aktyvių COVID-19 ligos protrūkių įvairiose srityse.

Pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugęs sergamumas COVID-19 liga, atsispindi ir protrūkių žemėlapyje – praėjusios savaitės pradžioje iš viso buvo užfiksuota 320 protrūkių, šios savaitės pradžioje – 818. Protrūkių skaičiaus padidėjimas fiksuojamas beveik visose srityse, epidemiologų teigimu, tokio protrūkių augimo buvo galima tikėtis.

Kaip ir daugelis Europos ir pasaulio šalių, Lietuva taip pat susidūrė su omikron atmainos sukelta ligos banga. Šiuo metu matome situaciją, kurią prognozavo daugelis mokslininkų ir ekspertų.

„Mūsų patarimas šioje situacijoje būtų ir toliau išlikti budriems ir laikytis nustatytų reikalavimų, t. y., jei tik įmanoma – dirbti nuotoliniu būdu, laikytis visų infekcijos prevencijos priemonių, stebėti savo ir artimųjų sveikatą, pajutus net menkiausius viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms būdingus simptomus, likti namuose“, – pataria Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Giedrė Aleksienė.

Praėjusią savaitę specialistai daugiau protrūkių užfiksavo gydymo įstaigose – 76 (ankstesnę savaitę – 50). Tuo tarpu socialines paslaugas teikiančiose įstaigose protrūkių skaičius išliko beveik nepakitęs – užfiksuota 13 protrūkių (ankstesnę savaitę jų buvo 14).

Tebesitęsia protrūkiai paslaugų, prekybos sektoriaus įmonėse, statybų, maisto gamybos įmonėse. Tiesa, šiuose sektoriuose protrūkių skaičius per savaitę nepadidėjo, o kai kuriose ir sumažėjo. Nežymiai padidėjo protrūkių, užfiksuotų logistikos ir transporto įmonėse, šios savaitės pradžioje čia užfiksuoti 8 protrūkiai (ankstesnę savaitę – 6). Gamybos įmonėse protrūkių skaičius išliko nepakitęs (jų užfiksuota 27).

Protrūkiai ugdymo įstaigose – neskaitlingi
Pastarąją savaitę protrūkių ugdymo įstaigose skaičius išaugo, kaip ir buvo prognozuojama, vaikams sugrįžus po žiemos atostogų. Šios savaitės pradžios duomenimis, bendras ugdymo įstaigose užfiksuotų protrūkių skaičius siekia 583. Didžiąją dalį (79 proc.) sudaro protrūkiai  pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose, protrūkiai ikimokyklinio ugdymo įstaigose sudaro apie 20 proc., protrūkių profesinio ir aukštojo ugdymo įstaigose užfiksuota vos keletas.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad protrūkiai nėra skaitlingi (vidutinis atvejų skaičius protrūkyje – 3). Apie 98 proc. protrūkių užregistruota po mažiau nei dešimt susijusių pirminių atvejų. Gausių protrūkių, kuriuose pirminių susijusių atvejų skaičius viršytų 20, šiuo metu nėra. Didžiausias protrūkyje užfiksuotas atvejų skaičius – 18. Daugiausia protrūkių fiksuojama Kauno, Vilniaus, Klaipėdos Šiaulių ugdymo įstaigose.

Primename, kad protrūkis – tai staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ir (ar) ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

 

Protrūkių žemėlapį galite rasti čia.

Susirgusiesiems būtina pildyti atvejo anketą

Visi COVID-19 susirgę asmenys turi pildyti atvejo anketą ir joje nurodyti kartu gyvenančius asmenis.

Tik įtraukus sąlytį turėjusius asmenis į izoliuotų asmenų sąrašą, jiems bus galima išduoti nedarbingumo pažymėjimą pagal pateiktą prašymą. Jeigu asmuo kreipsis dėl nedarbingumo, tačiau jo nebus izoliuotų asmenų registre, pažymėjimo išduoti NVSC negalės. Tam, kad sąlytį turėjęs asmuo atsirastų izoliuotų asmenų sąraše, susirgusysis turi užpildyti epidemiologinę atvejo anketą ir joje pateikti informaciją apie šeimos narius, kurie turi izoliuotis, o šie savo ruožtu turės užpildyti iš NVSC SMS žinute gautą anketą.

Izoliuotiems asmenims rekomenduojama prašymus dėl nedarbingumo teikti elektroniniu būdu per elektroninius valdžios vartus epaslaugos.lt , tiesiogines nuorodas į paslaugas ir informaciją apie kitus prašymų teikimo būdus galima rasti NVSC interneto svetainėje adresu https://nvsc.lrv.lt/nedarbingumas. Atkreipiame dėmesį, kad asmenims, kurie turi galimybę dirbti nuotoliniu būdu, nedarbingumo pažymėjimai nėra išduodami.

NVSC primena, kad žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, dėl nedarbingumo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Vakcinacija

Specialistai primena, kad Lietuvoje vykdoma masinė vakcinacija, tad visi asmenys, sulaukę 12 metų, raginami registruotis skiepui internetu koronastop.lt arba, jeigu nėra galimybės to padaryti, skambinti Karštosios linijos numeriu 1808. Nuo 12 m. galima skiepytis „Comirnaty“ (gamintojai „Pfizer“ ir „BioNTech“) arba „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“) vakcinomis. Vaikus vakcinai registruoja tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai.

Taip pat 18 metų ir vyresni gyventojai, kurie buvo paskiepyti nuo COVID-19 ligos anksčiau nei prieš 180 dienų, kviečiami sustiprinti imunitetą dar viena vakcinos doze.

Registruotis sustiprinančiajai vakcinos dozei galima įprastu būdu: internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos trumpuoju telefono numeriu 1808. Vakcinuotis taip pat galima pas šeimos gydytoją. Norėdami sužinoti, ar jų asmens sveikatos priežiūros įstaiga vykdo skiepijimą nuo COVID-19 ligos, gyventojai turėtų kreiptis į įstaigos registratūrą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos