vaistai.lt

Kas nutinka metus rūkyti žolę? Pirmoji savaitė bus sunkiausia (6728/0) 

Kas nutinka metus rūkyti žolę? Pirmoji savaitė bus sunkiausiaKai kurie kanapių mėgėjai kartoja, kad prie kanapių nepriprantama. Iš dalies tai yra tiesa - kanapės nesukelia tokios priklausomybės kaip, tarkim, kokainas ar nikotinas. Tačiau pasikliovimas kanapėmis laimei pasiekti galiausiai veda prie depresijos.

Daugybė žmonių ieško būdų mesti kanapes, nes jaučia, kad be jų nebegali normaliai funkcionuoti. Tuo pačiu jie negali užsiimti sau įprastomis veiklomis, nes dažnai yra apsvaigę. Taigi, ko tikėtis, kai atsisakai kanapių?

Kanapės (konkrečiau - tetrahidrokanabinolis arba THC) veikia dopamino receptorius. Tiesa, ne taip stipriai kaip kai kurie kiti narkotikai - dopamino neuronų nuo kanapių nemažėja. Tačiau kanapių atsisakymas pasijus kaip dopamino receptorių slopinimas, nes staiga nebeliks stimulo, prie kurio dažno vartotojo smegenys bus pripratusios. Taigi, bent jau pirmąją savaitę metus rūkyti kanapes gali padidėti nerimas, depresijos simptomai, nervingumas. Kanapių atsisakiusius žmones, kurie anksčiau šiais narkotikais mėgavosi dažnai, kamuoja ir dingęs apetitas bei keisti sapnai. Pastarasis simptomas gali tęstis ilgiau nei savaitę - keistų ir net labai nemalonių sapnų pikas gali būti pasiektas ir 10 dieną po paskutinės suktinės.

Visa tai turėtų praeiti per savaitę. Kur kas blogiau tai, kad THC stimuliuoja CB1 receptorių, kuris yra reikalingas mūsų laimei. Staiga atsisakius kanapių CB1 aktyvumas stipriai sumažėja ir žmogus gali pasijusti esąs duobėje - jam bus sunkiau pajusti laimę dėl gerų jo gyvenime vykstančių dalykų. Šie simptomai gali tęstis ir keturias savaites.

Apskritai, per kelias savaites kanapinių pagirių turėtų nebelikti. Be to, juos apskritai jaučia tik tie žmonės, kurie stipriai piktnaudžiauja kanapėmis - pavyzdžiui, rūko kasdien ir po didelį kanapių kiekį. Patys didžiausi kanapių gerbėjai nervingumą, nerimą ir keistus sapnus gali pastebėti ir po 6 savaičių ar poros mėnesių. Tuo tarpu kanapes vartoję rečiau nemalonių simptomų gali ir nepajausti. Priklausomybės nuo kanapių atsikratyti lengviau nei kitų narkotikų atveju, o tai yra padrąsinanti žinia.

Parengta pagal:
Cannabis Addiction and the Brain: a Review
Neurobiology of addiction: a neurocircuitry analysis 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos