vaistai.lt

Svarbu: šios gyventojų grupės turi teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis (242/0) 

Svarbu: šios gyventojų grupės turi teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomisPastaruoju metu Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) sulaukia tėvų, auginančių vaikus, klausimų, ar jie privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) gali būti draudžiami valstybės lėšomis. Ligonių kasų specialistai atkreipia dėmesį į keletą svarbių taisyklių.

Vertėtų žinoti, kad tėvai, auginantys vaiką iki 8 metų, ar du ir daugiau vaikų, kol vyriausiajam vaikui sukaks 18 metų, dėl PSD valstybės lėšomis turėtų kreiptis į artimiausią TLK. Vienas iš tėvų (įtėvių) ar globėjų, kuris nori būti draudžiamas valstybės lėšomis, turi pateikti nustatytos formos prašymą ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, globėjai – ir globą patvirtinančius dokumentus.

Į TLK turėtų kreiptis ir niekur nedirbančios kūdikio besilaukiančios moterys – valstybės lėšomis jos yra pradedamos drausti nuo 28 nėštumo savaitės. Nuolat Lietuvoje gyvenančioms moterims nėštumo laikotarpiu –70 dienų iki gimdymo ir 56 dienas po gimdymo – suteikiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos, tik reikia atvykti į TLK su asmens tapatybės ir nėštumą patvirtinančiais dokumentais ir pateikti laisvos formos prašymą.

Visas valstybės lėšomis draudžiamų asmenų grupes galima rasti Sveikatos draudimo įstatyme.

Tai – bedarbiai, neįgalieji, nepasiturintieji, gaunantieji socialinę pašalpą, slaugantieji neįgaliuosius, visuomenei pavojingomis ligomis sergantys asmenys, gaunantieji bet kurios rūšies pensiją ar šalpos kompensaciją bei turintieji būtinąjį darbo stažą (šiemet – 32 metų ir šešių mėnesių trukmės) senatvės pensijai gauti.

Daugumai draudžiamųjų valstybės lėšomis kreiptis į TLK dėl draudimo patvirtinimo nereikia, nes ligonių kasos gauna duomenis iš Gyventojų registro, „Sodros“, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Užimtumo tarnybos, iš moksleivių ir studentų registrų, kitų valstybės institucijų. Vis dėlto kai kuriais atvejais gyventojams reikia patiems kreiptis į TLK, kad būtų patvirtintas jų draudimas.

Be jau minėtų tėvų, auginančių vaikus, ir niekur nedirbančių kūdikio besilaukiančių moterų, į TLK taip pat turėtų kreiptis slaugantieji neįgaliuosius. Vienas iš tėvų (įtėvių), globėjas ar rūpintojas, slaugantis namuose neįgalų asmenį, turėtų pateikti laisvos formos prašymą, neįgalumo (nedarbingumo) lygio arba specialiųjų poreikių nustatymo pažymą, teismo nutartį ir asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Žmonėms, sergantiems visuomenei pavojingomis užkrečiamomis ligomis, taip pat reikėtų kreiptis į TLK. Asmuo, gydymo įstaiga ar socialinis darbuotojas turėtų pateikti laisvos formos prašymą, sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kurioje turi būti nurodyta tiksli diagnozė, gydytojų konsultacinės komisijos (GKK) pažymą bei asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (arba jo kopiją).

Asmenims, parsivežusiems iš Europos Sąjungos (ES) šalių S1 dokumentą (arba E 106 ir E 121 formos pažymas) bei norintiems pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje, irgi reikėtų kreiptis į TLK ir pristatyti minėtas pažymas bei asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Dar viena grupė draudžiamųjų, kurie privalo kreiptis į TLK – studentai, išvykę mokytis ES valstybių aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose. Norėdami pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu, jie privalo pateikti laisvos formos prašymą, mokymo įstaigos išduotą akademinę pažymą (jei pažyma ne anglų kalba – vertimą į lietuvių kalbą) bei asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos