vaistai.lt

Niekada nevėlu pradėti - net ir vėlesniame gyvenimo etape pradėta mankšta gali turėti didelės naudos (882/0) 

Niekada nevėlu pradėti - net ir vėlesniame gyvenimo etape pradėta mankšta gali turėti didelės naudosSportas turi daugybę privalumų. Žmonės ne tik geriau atrodo, kai reguliariai sportuoja, bet ir geriau jaučiasi. Be to, mokslininkai vis kartoja ir dar vieną reguliarios mankštos privalumą - tai padeda sulėtinti laiką.

Na, gerai, niekas nesulėtins laiko. Tačiau biologinį smėlio laikrodį sportuojant galima pakreipti taip, kad smiltys žemyn tekėtų lėčiau. Sportas, atrodo, yra vienas iš patikimiausių būdų sulėtinti senėjimą. Skirtingi tyrimai atskleidė, kad reguliari mankšta gerina amžiaus susilpnintą regėjimą, gydo pažeistą širdį, padeda atstatyti raumenis. Tačiau naujas tyrimas pabrėžė dar vieną privalumą - daug sportuojančios pelės pasižymi panašiomis fizinėmis galimybėmis kaip 10 % jaunesni gyvūnai.

Šio tyrimo autorius labiausiai sudomino procesas, žinomas DNR metilinimo vardu. Tai - procesas, kai vadinamos metilo grupės sąveikauja su DNR ir pakeičia kai kurių genų išraišką. DNR metilinimas su amžiumi stiprėja, todėl DNR atsiranda klaidų. Šį procesą veikia visa eilė skirtingų aplinkos faktorių, įkaitant mitybą ir kitus pasirinkimus, tačiau jo progresija dažnai yra nuspėjama. Dėl to pažvelgus į DNR pavyzdį iš tam tikro audinio galima apytiksliai nustatyti žmogaus amžių.

Mokslininkai 22 mėnesių amžiaus peles pasiuntė į treniruočių stovyklą. Jos sportavo sukdamos svarmenimis pasunkintą ratelį. Dvi mėnesius trukusi treniruočių programa davė vaisių - pelių raumenys augo ir stiprėjo. Kai mokslininkai paėmė DNR mėginius iš šių pelių raumenų, jie pastebėjo, kad DNR metilinimo progresas buvo tarsi atsuktas atgal - biologinis šių pelių raumenų amžius buvo 8 savaitėmis mažesnis nei turėtų būti.

Aišku, šis tyrimas su pelėmis mažai ką pasako apie žmones. Tačiau reikėtų įvertinti tai, kad raumenys sudaro didelę kūno dalį. Be to, 22 mėnesiai yra pakankamai arti pelių gyvenimo pabaigos ir intensyvios treniruotės vis tiek davė naudos. Mokslininkai viliasi, kad tai leis susieti DNR metilinimą su sporto režimu ir senėjimu.

 

Parengta pagal:
Late-life exercise mitigates skeletal muscle epigenetic aging

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos