vaistai.lt

Dantų protezavimo paslaugų prieinamumas Lietuvoje pristatytas odontologų rūmų tarybai (252/0) 

Dantų protezavimo paslaugų prieinamumas Lietuvoje pristatytas odontologų rūmų tarybaiKauno teritorinės ligonių kasos (TLK) atstovė Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos posėdyje perskaitė pranešimą apie dantų protezavimo paslaugų prieinamumą šalyje, supažindino su svarbiausiomis odontologijos paslaugų naujovėmis.

Kaune vykusiame posėdyje dalyvavusių tarybos narių pageidavimu, didesnis dėmesys skirtas dantų protezavimo paslaugų, kurių išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, teikimo tvarkai. Taip pat informacijai, kaip keitėsi šių paslaugų prieinamumas gyventojams nuo 2006 metų, kai dantų protezavimo paslaugų administravimas buvo perduotas ligonių kasoms.

Kauno TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Rasa Valinskaitė-Barščevičienė pažymėjo, kad tiek teisės akto, reglamentuojančio dantų protezavimo paslaugų teikimo ir apmokėjimo iš PSDF tvarką, pakeitimais, tiek naujomis įsakymo redakcijomis buvo siekiama priartinti dantų protezavimo paslaugas prie paciento. Tokiu būdu buvo stengiamasi visiems Lietuvos gyventojams, turintiems teisę į kompensuojamąjį dantų protezavimą, sutrumpinti paslaugos laukimo laiką ir sudaryti vienodas sąlygas ją gauti, , nepriklausomai nuo to, kurioje savivaldybėje žmogus gyvena.

Taip pat posėdyje buvo pristatyta PSDF lėšų, skirtų dantų protezavimo paslaugoms apmokėti, 2006-2022 m. analizė. Pranešėja informavo, kad tam 2006-aisiais PSDF biudžete buvo skirta 2,5 mln. eurų. Tačiau kiekvienais metais lėšos šiai sričiai buvo didinamos ir 2022-aisiais jau buvo skirta 44,6 mln. eurų, o tai yra beveik 18 kartų daugiau nei 2006 m. Didėjant PSDF biudžeto lėšoms, trumpėjo paslaugos laukimo laikas ir iki 2020 metų pabaigos buvo suteikta teisė gauti dantų protezavimo paslaugas visiems iki paskutinės 2019 m. dienos į savivaldybių sąrašus įrašytiems pacientams.

Kauno TLK atstovė atkreipė dėmesį, kad 2020 m. pradžioje visos Lietuvos mastu pereita prie vieno asmenų, turinčių teisę į dantų protezavimo paslaugas, sąrašo. Pranešėja pažymėjo, kad nuo 2021-ųjų jau nėra eilių gauti iš PSDF kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas, taip pat pacientams nereikia laukti pranešimų iš ligonių kasų apie jų įrašymą į sąrašą ir apie suteiktą teisę gauti paslaugas.

Baigdama pranešimą R. Valinskaitė-Barščevičienė trumpai informavo klausytojus apie teisės aktus, nustatančius pirminės odontologinės priežiūros, gydytojų odontologų ir gydytojų odontologų specialistų bei kitų odontologijos paslaugų teikimo ir apmokėjimo iš PSDF tvarką. Taip pat aptarė mokamų paslaugų teikimą, naują gydymo ortodontiniais aparatais apmokėjimo tvarką ir biudžeto lėšas, skirtas šiam gydymui apmokėti.

Perėjus prie klausimų pranešėjai, posėdžio klausytojai domėjosi, ar nauja tvarka, kuomet atsisakyta galimybės pacientams susimokėti už dantų protezavimo paslaugas savo lėšomis ir pateikti prašymą TLK kompensuoti paslaugų išlaidas, neriboja žmonių teisės pasirinkti gydymo įstaigą. Taip pat buvo keliamas klausimas, ar nėra susiaurinamas asmenų, turinčių teisę į paslaugą, ratas.

R. Valinskaitė-Barščevičienė paaiškino, kad nei vienu įsakymo pakeitimu ar nauja redakcija žmonių, turinčių teisę į dantų protezavimą, ratas nebuvo susiaurintas. Priešingai – sąrašas praplėstas, įrašant į jį pacientus, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. Šiuo metu galiojančioje įsakymo redakcijoje nustatyta, kad onkologiniams ligoniams netaikomas trejų metų terminas dėl pakartotino dantų protezavimo.

„Kalbant apie galimybę mokėti savo lėšomis, reikia pasakyti, kad eilių paslaugai nėra. Pacientas, nustačius poreikį ir teisę į dantų protezavimo paslaugas, gali kreiptis dėl dantų protezavimo iš karto. Ankstesnėse teisės akto redakcijose galimybė mokėti už paslaugą savo lėšomis ir laukti išlaidų kompensacijos buvo nustatyta, nes paslaugos tekdavo laukti penkerius, o kai kuriose savivaldybėse ir daugiau metų“, – patikslino R. Valinskaitė-Barščevičienė.

Pasak jos, šiuo metu TLK yra sudariusios sutartis dėl dantų protezavimo paslaugų teikimo su 1005 įstaigomis ir jų filialais. Pacientas gali kreiptis į bet kurią iš jų, nepriklausomai nuo to, kur gyvena ir kurios ligonių kasos veiklos zonoje yra įstaiga, todėl pasirinkimo galimybės plačios. Pacientui nereikia turėti atitinkamos sumos lėšų, kad galėtų sumokėti už suteiktas paslaugas, nereikia kreiptis į TLK ir pildyti prašymo kompensuoti išlaidas bei pateikti įstaigos išduotus finansinius dokumentus. Taip pat nereikia laukti, kol ligonių kasa į paciento nurodytą sąskaitą perves išlaidų kompensaciją. Už pacientui suteiktas dantų protezavimo paslaugas sumokama asmens sveikatos priežiūros įstaigai.

Kauno TLK pranešimą „Dantų protezavimo paslaugų prieinamumas Lietuvoje. Odontologijos paslaugos“ rasite čia.

Kauno teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos