vaistai.lt

NVSC: turėtume vartoti tik saugų vandenį (204/0) 

NVSC: turėtume vartoti tik saugų vandenįNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie SAM (NVSC) minėdamas Pasaulinę vandens dieną – kovo 22-ąją – atkreipia dėmesį į šachtinių šulinių, kurių vandenį vis dar naudoja dalis Lietuvos gyventojų, vandens saugą. Kasmet atliekami šulinių vandens tyrimai rodo, kad jų vandenį ne visada saugu vartoti, todėl NVSC specialistai įspėja, kokie pavojai sveikatai gali kilti dėl nesaugaus šulinių vandens vartojimo.

Kas lemia vandens taršą?

Šulinių vandens tarša gali atsirasti dėl netinkamos žemės ūkio veiklos (naudojant per daug trąšų, mėšlo), nutekėjimo iš sąvartynų, fermų ir kitų taršos objektų, dėl kurių vanduo užteršiamas nitritais ir nitratais. Vandens užterštumą nitratais ir nitritais taip pat gali lemti netinkamas šachtinio šulinio vietos parinkimas, įrengimas bei priežiūra.

Nitratais ir nitritais užterštas geriamasis vanduo yra labai pavojingas nėščiosioms ir kūdikiams

Nitritais ir nitratais užterštas vanduo neturi specifinio kvapo, skonio ar spalvos, o jų pašalinti negalima nei virinant, nei filtruojant vandenį buitiniais filtrais. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad su vandeniu ir maistu į žmogaus organizmą patekę nitratai virsta nitritais, sukelia vidinį deguonies badą, kuris nėščiajai ir kūdikiui yra labai pavojingi. Dėl nuolatinio deguonies stygiaus kraujyje gimsta mažesnio svorio ir silpnesni kūdikiai, lėtėja fizinis bei psichinis jų vystymasis. Nitratų poveikiui jautresni infekcinėmis ligomis sergantys vaikai, senyvo amžiaus žmonės, sergantys kraujotakos bei kvėpavimo sistemos ligomis.

Cheminis šulinio vandens tyrimas atliekamas nemokamai

NVSC specialistai primena, kad nėščios moterys ar šeimos, auginančios kūdikius iki 6 mėn. amžiaus, apie tai, kad maistui naudoja šachtinio šulinio vandenį, turi pranešti savo šeimos gydytojui. Tuomet šeimos gydytojas informuoja NVSC. Pagal gautą pranešimą NVSC specialistai organizuoja šachtinio šulinio vandens cheminį tyrimą. Minėtai asmenų grupei šis tyrimas atliekamas nemokamai. Kiti gyventojai, norintys išsitirti šulinio vandens kokybę, tai padaryti gali savo lėšomis, kreipdamiesi į laboratorijas, atliekančias vandens tyrimus. Rekomenduojama šulinio vandenį išsitirti kiekvieną pavasarį, kadangi polaidžio metu su tirpstančiu sniegu į gruntinį vandenį gali patekti įvairūs teršalai.

2021 m. ištirti 646 šachtiniai šuliniai, siekiant nustatyti taršą nitritais ir nitratais. Vandens kokybės reikalavimų neatitiko 22 proc. šulinių. Apsinuodijimo nitritais ar nitratais atvejų 2021 m. nenustatyta.

Išsamius šulinių vandens tyrimų duomenis galima rasti interneto svetainėje čia.

NVSC specialistai pataria atsisakyti šulinio kaip geriamojo vandens šaltinio ir rinktis saugesnį vandenį – naudoti vandenį iš giluminių gręžinių, tiekiamą centralizuotai ar fasuotą geriamąjį vandenį.

NVSC informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos