vaistai.lt

Pamiršus apie skiepus gali tekti prisiminti ligas (183/0) 

Pamiršus apie skiepus gali tekti prisiminti ligasNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Lietuvoje vis mažiau vaikų paskiepijama  nuo  vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų. Skiepijimo aprėpčių mažėjimo tendencija  pastebima jau nuo 2010 metų. Per pandemiją ji ir toliau išliko, tad per pastaruosius dvejus metus paskiepytų vaikų skaičius šalyje dar labiau sumažėjo, o tai kelia riziką, kad „atsinaujins“ tokios ligos kaip tymai, raudonukė, difterija ir kitos.

Kad būtų suvaldytos, pašalintos ir išnaikintos vakcinomis valdomos užkrečiamosios ligos, Lietuvoje ir Europos regione įgyvendinami Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) tikslai – išlaikyti ne mažesnes kaip 90 proc. vaikų skiepijimo aprėptis  visoje šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje, o nuo tymų ir raudonukės – ne mažesnes kaip 95 proc.

Specialistai primena, kad Lietuvoje naujagimiai, kūdikiai ir vaikai skiepijami pagal  vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo 14 užkrečiamųjų ligų (tuberkuliozė, difterija, stabligė, kokliušas, poliomielitas, hepatitas B, pneumokokinė, meningokokinė, haemophilus influenzae B tipo infekcijos, tymai, epideminis parotitas, raudonukė, žmogaus papilomos viruso, rotavirusinė infekcijų).

NVSC duomenimis, 2021 m. lyginant su 2020 m. sumažėjo skiepijimo aprėptys net  nuo 13 užkrečiamųjų ligų ir tik nuo vienos – meningokoko B infekcijos – paskiepyta nežymiai daugiau vaikų, nei ankstesniais metais. 2021 m. paskiepyta mažiau vaikų nuo tymų, raudonukės, epideminio parotito – tik 88,41 proc. (2 m. amžiaus grupėje) ir 88,37 proc. (7 m. amžiaus grupėje). Kadangi skiepijimo aprėptys  nuo šių ligų nesiekia rekomenduojamų 95 proc., kyla reali grėsmė atsirasti tymų atvejams, kilti protrūkiams ne tik tarp vaikų, bet ir tarp suaugusiųjų.

Mažėjant skiepijimo aprėptims,  kasmet lieka nepaskiepyta didelė dalis kūdikių, vaikų, o jie yra  labai  pažeidžiami ir imlūs užkrečiamųjų ligų sukėlėjams. Taip formuojasi pažeidžiamų asmenų grupės ir kyla reali grėsmė, kad šios pamirštos užkrečiamosios ligos (tymai, raudonukė, kokliušas, difterija ir kt.) vėl gali sugrįžti. Specialistai pabrėžia, kad vaikų profilaktinio skiepijimo atidėjimas, pertrūkiai, atsisakymas skiepyti vaikus,  gali sukelti sunkius užkrečiamųjų ligų atvejus, sudėtingas komplikacijas ir netgi pačias blogiausias išeitis.

„Norėtume paskatinti neužmiršti paskiepyti savo vaikus nuo užkrečiamųjų ligų, apie kurias jau esame pamiršę. Juk užmiršus skiepus, gali tekti vėl prisiminti ligas, o to tikrai nesinorėtų nė vienam iš mūsų. Nepaskiepijus vaikų nuo vakcinomis valdomų ligų, pavojus  kyla ne tik jų sveikatai, tačiau ir visai visuomenei“, –  primena NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė.

NVSC primena, kad planinis skiepijimas valstybės lygio ekstremalios situacijos laikotarpiu nėra ir nebuvo atidėtas, gydymo įstaigos ir toliau skiepija vaikus užtikrindamos pacientų srautų valdymą. Visais atvejais dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Vakcinos yra saugios ir efektyvios – daugiau informacijos apie vakcinas, jų kūrimą, veiksmingumą, veikimą ir kt., galima rasti Europos skiepijimo informacijos portale: https://www.vaccination-info.eu/lt

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos