vaistai.lt

Prekyboje vis dar pasitaiko neleistinų ir sveikatai pavojingų plastikinių indų iš bambuko (348/0) 

Prekyboje vis dar pasitaiko neleistinų ir sveikatai pavojingų plastikinių indų iš bambukoLietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos (ES) šalyse, atliekama valstybinė kontrolė parodė, kad rinkoje vis dar yra reikalavimų neatitinkančių plastikinių gaminių, skirtų liestis su maistu, daugiausia – virtuvės ir stalo reikmenų, pvz., daugkartinio naudojimo puodelių, vaikiškų indų rinkinių, kurių sudėtyje yra bambuko ir panašių neleistinų natūralių priedų (kukurūzų, kviečių ir kt.).

Įvairios ES valstybių atsakingos kontrolės institucijos, pasinaudodamos Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF), nuo 2019 m. iki šios dienos fiksavo daugiau nei 200 atvejų, kai ES rinkoje buvo aptikti nesaugūs „plastiko-bambuko“ gaminiai, skirti liestis su maistu. Nors prekyba tokiais nesaugiais gaminiais yra uždrausta, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai „plastiko-bambuko“ indai tiekiami ES rinkai, todėl Europos Komisija kartu su ES šalimis bei ES Sukčiavimo maisto pramonės srityje tinklo narėmis 2021 metais vykdė tokių gaminių sustiprintą kontrolę rinkoje ir pasienyje.

2021 m. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo 11 pranešimų (per 2022 m. 3 mėnesius – 1) dėl daugkartinio naudojimo plastikinių gaminių, platintų Lietuvoje, kurių plastike buvo natūralių priedų (bambuko, kukurūzų, kviečių ir kt.) ir kurie ES pripažinti kaip nesaugūs.

„Tokie gaminiai dažnai ženklinami kaip „biologiškai skaidūs“, „ekologiški“, „natūralūs“, kai kuriais atvejais – net „100 proc. bambukiniai“, klaidinančiai pristatomi kaip ekologiška plastikų alternatyva. Tiesa ta, kad dauguma šių gaminių yra pagaminti iš plastikų, kurie biologiškai neskaidomi, o bambukas ir kiti augaliniai priedai (kukurūzai, ryžiai ir kt.) yra plastikinėje dervoje, kurios gamybai dažniausiai naudojamos cheminės medžiagos melaminas ir formaldehidas. Valstybinės kontrolės metu atliktų laboratorinių tyrimų metu nustatoma, kad iš šių gaminių išsiskiriančios cheminės medžiagos – melaminas ir formaldehidas – daugeliu atvejų gerokai viršija nustatytas didžiausias leistinas išsiskyrimo ribines vertes, dėl to šie gaminiai pašalinami iš rinkos“, – teigia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė, l. e. patarėjo pareigas Skirmantė Ambrazienė. 

Pasak specialistės, tokie gaminiai visai neseniai buvo populiarūs ir dažnai įvairių įmonių ar institucijų buvo naudojami net reprezentacinėms reikmėms, todėl visus vartotojus VMVT ragina būti labai atidžius ypač renkantis įvairius įrankius ir indus, įvardijamus kaip „bambukiniai“, „ekologiški“, „natūralūs“ ar „biologiškai skaidūs“ ir tokių gaminių nepirkti. VMVT primena, kad draudimas netaikomas iš natūralaus bambuko pagamintiems stalo ir virtuvės įrankiams ir indams (pvz., pjaustymo lentelėms, mentelėms, padėklams, dubenėliams ir kt.).

VMVT informuoja, kad vartotojams, įsigijusiems „plastiko-bambuko“ gaminius, rekomenduojama jų nenaudoti, apie tai informuoti VMVT nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 arba užpildyti elektroninę skundo formą – anketą internete.

Vadovaujantis teisės aktų nuostatomis, vartotojai turi teisę grąžinti nesaugų produktą ir atgauti už jį sumokėtus pinigus. Nesaugius gaminius galima grąžinti į prekybos vietą, iš kurios jis įsigytas, pateikiant įsigijimą patvirtinančius dokumentus.

Nustačiusi, kad rinkai teikiami plastikiniai gaminiai, kurių sudėtyje yra neleistinų priedų, VMVT prekybininkams taiko ir taikys rinkos ribojimo priemones bei administracines sankcijas dėl šių gaminių neatitikimo ES teisės aktų reikalavimams.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos