vaistai.lt

[Žinios trumpai] Neįtikėtina: rusai įsilaužė į radioaktyviųjų atliekų kapinyną ir prisiplėšę „suvenyrų“ juos išgabeno kaip karo trofėjus (252/0) 

[Žinios trumpai] Neįtikėtina: rusai įsilaužė į radioaktyviųjų atliekų kapinyną ir prisiplėšę „suvenyrų“ juos išgabeno kaip karo trofėjusRadiacijos šaltinius ir kuro dalis iš Černobylio atominės elektrinės traukdamiesi įsibrovėliai išsinešė „kaip suvenyrus“.

Apie tai pranešė „Energoatom“, remdamasis Ukrainos valstybine agentūra DAZV, atsakinga už draudžiamosios zonos valdymą Černobylyje.

Anot DAZV, Černobylyje veikė dvi laboratorijos, tiriančios aktualias radiacijos poveikio problemas, medžiagų charakteristikas ir radioaktyviųjų medžiagų tvarkymo galimybes.

„Įsibrovėliai sunaikino „Ekocentras“ centrinę radioaktyviųjų atliekų charakterizavimo analitinę laboratoriją, tuo pat metu neteisėtai pateko į jonizuojančios spinduliuotės patalpą ir pavogė saugomus pavyzdinius radioaktyviuosius tirpalus bei kalibravimo šaltinius. Buvo sugadinti 133 šaltiniai, kurių bendras aktyvumas yra apie 7 milijonai bekerelių. Tai galima palyginti su 700 kg radioaktyviųjų atliekų, kuriose yra beta ir gama spinduliuotės“, – praneša „Energoatom“.

Agentūra pažymi, kad net nedidelė šios veiklos dalis yra mirtina, jei vykdoma neprofesionaliai ir nekontroliuojamai.

„Rusų įsibrovėliai taip pat apiplėšė ir niokojo atominės elektrinės saugos instituto kabinetus ir laboratoriją, išnešė kompiuterius, biuro įrangą, matavimo prietaisus, taip pat apiplėšė garažą su transporto priemonėmis, kurios buvo naudojamos mokslininkų“, – pranešė DAZV.

Taigi, laboratorijose buvo jonizuojančios spinduliuotės šaltinių ir kuro turinčių medžiagų mėginių, kuriuos mokslininkai naudojo tyrimams.

„Greičiausiai įsibrovėliai kaip „suvenyrus“ paėmė ir radiacijos šaltinius, ir kuro dalis. Dvi savaites nešiojant tokį „suvenyrą“ su savimi, neišvengiamai susiduriama su nudegimais ir negrįžtamais procesais organizme“, – pastebi „Energoatom“.

 

Parengta pagal:
Unian

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos