vaistai.lt

Salmoneliozės protrūkis tarp vaikų tęsiasi, - pranešė ECDC (298/0) 

Salmoneliozės protrūkis tarp vaikų tęsiasi, - pranešė ECDCEuropos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) šį trečiadienį (2022.04.20.) pranešė, kad daugėja registruotų salmoneliozės atvejų tarp vaikų Europos Sąjungos ir Europos Ekonominės Erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje. Iš viso registruoti  187 salmoneliozės atvejai. Daugiausiai susirgimų nustatyta JK (73), Prancūzijoje (37), Belgijoje (29),  Airijoje (15) ir Vokietijoje (14). Salmoneliozės atvejai taip pat nustatyti ir Austrijoje (6), Danijoje (1), Liuksemburge (2), Nyderlanduose (2), Norvegijoje (1), Ispanijoje (3) Švedijoje (4).
 
Manoma, kad dalis susirgimų gali būti neužregistruoti, nes ne visos šalys atlieka protrūkių tyrimus naudojant pažangius molekulinio tipavimo metodus.
 
Pasak ECDC, šiam salmoneliozės protrūkiui būdinga tai, kad neįprastai daug vaikų patenka į ligoninę, kai kuriems pasireiškia sunkūs klinikiniai simptomai, įskaitant viduriavimą su krauju. Epidemiologinis tyrimas parodė, kad tikėtinas infekcijos sukėlėjų šaltinis yra du konkretūs šokolado produktai - šokoladiniai kiaušiniai su staigmenos žaisliuku viduje bei  maži ovalo formos, vieno kąsnio dydžio šokoladiniai saldainiai, susiję su Belgijos gamintoju.
 
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimo, Belgijos kompetentingos institucijos informavo apie besitęsiantį tyrimą dėl tarpvalstybinio per maistą plintančios infekcijos protrūkio, siejamo su šokolado gaminiais, pagamintais vienoje „Ferrero“ gamyklų Belgijoje. Tyrimas vis dar tebevyksta, atsekamumo duomenys atnaujami ir apie tyrimo rezultatus nuolat keičiamasi informacija su kitų šalių suinteresuotomis institucijomis.
 
Siekdama įvertinti į Lietuvos rinką tiekiamų „Ferrero“ gaminių saugą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka laboratorinius tyrimus. Pirmųjų rezultatų duomenimis, Lietuvoje parduodamuose produktuose „Kinder Surprise Maxi“ ir „Kinder Schoko-bons“ salmonelių neaptikta.
 
Minėtų produktų atšaukimas buvo pradėtas visame pasaulyje.
 
Salmoneliozė – žarnyno infekcinė liga, pasireiškianti pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.  Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo.  Vaikams gali sukelti gyvybei pavojingas būkles, nes vaikai gausiai vemia, viduriuoja vandeningomis išmatomis keliolika kartų per parą, netenka daug skysčių. Juos troškina, o išgėrus vandens – jis išvemiamas.  Toks skysčių netekimas yra gyvybei pavojingas ne tik vaikams, bet ir silpnesnę imuninę sistemą turintiems pagyvenusiems žmonėms.
 
Parengta remiantis 2022 m. balandžio 20 d. ECDC informacijos šaltiniu.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos