vaistai.lt

Pasaulinę maliarijos dieną – svarbūs priminimai keliautojams (184/0) 

Kviečia Europos imunizacijos savaitėBalandžio 25-ąją minima Pasaulinė maliarijos diena, skirta didinti pastangas, padedančias veiksmingai kontroliuoti maliarijos paplitimą visame pasaulyje bei atkreipti dėmesį į  šios ligos grėsmę keliautojams, vykstantiems į šilto klimato egzotines šalis. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kaip šia liga užsikrečiama bei kaip pasiruošti kelionėms į šalis, kuriose maliarija yra paplitusi.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad 2022 m. maliarijos dienos tema „Pasinaudok naujovėmis, sumažink maliarijos ligos naštą ir taip išgelbėk gyvybes“. PSO ragina pasaulio šalis investuoti ir diegti inovacijas, padėsiančias sukurti naujus kontrolės metodus, antimaliarinius vaistus, diagnostiką ir kitas priemones, pagerinančias pažangą kovojant su maliarija.

PSO duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Maliarija plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. 2020 m. 85 šalyse buvo užregistruota 241 mln. naujų maliarijos atvejų ir 627 tūkst. mirčių. Daugiau nei du trečdaliai mirusiųjų nuo šios ligos – vaikai iki 5 metų amžiaus, gyvenantys Afrikoje. Kiekvienais metais maliarija suserga daugiau kaip 10 tūkstančių turistų, iš kurių apie 1 proc. miršta. Lietuvoje kasmet keli žmonės suserga įvežtine maliarija. 2020 m. Lietuvoje užregistruoti 2 maliarijos atvejai, 2021 m. – 3 maliarijos atvejai.

Maliarija – parazitinė kraujo liga, perduodama įkandus Anopheles genties uodo patelei bei pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais.

Dažniausiai maliarija užsikrečiama įgėlus infekuotam uodui, kuris su seilėmis įšvirkščia žmogui maliarijos sukėlėjų. Retais atvejais – per kraują: perpilant užkrėstą donoro kraują, persodinant organus ar naudojant užkrėstus švirkštus ir adatas. Vietovėse, kuriose maliarija yra paplitusi, pasitaiko įgimtos maliarijos atvejų, kai serganti motina užkrečia vaisių per pažeistą placentą, o kūdikį – gimdymo metu.

Ligos simptomai – karščiavimas (temperatūra pakyla iki 40–41°C), šaltkrėtis, prakaitavimas, galvos bei raumenų skausmai, nuovargis, taip pat gali atsirasti pykinimas, vėmimas ir viduriavimas. Simptomai gali kartotis kas 48–72 valandas. Jeigu ligonis negauna gydymo, gali vystytis komplikacijos, atsirasti inkstų nepakankamumas, sąmonės sutrikimas, koma ir net mirtis. Pajutus maliarijai būdingus simptomus kelionės metu ar iki vienų metų grįžus iš maliarijos endeminės vietovės, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą bei informuoti gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu buvo vartojami antimaliariniai vaistai.

Maliarijos profilaktikos priemonės: vaistų nuo maliarijos vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų. Ruošiantis keliauti į egzotines šalis, reikėtų pasidomėti, ar šalis nėra maliarijos endeminės rizikos zonoje. Jei keliaujate į maliarijos endeminę zoną, prieš kelionę rekomenduojama pasitarti su gydytoju dėl vaistų nuo maliarijos vartojimo. O siekiant apsisaugoti nuo uodų įkandimų, kelionės metu patariama:

  • vilkėti rankas ir kojas dengiančius rūbus, taip pat vengti tamsių drabužių, kurie vilioja uodus;
  • neuždengtų kūno vietų apsaugai naudoti uodus atbaidančias priemones – repelentus;
  • vengti vaikščioti lauke temstant ar auštant (ypač prie vandens telkinių), nes tada yra aktyviausias uodų skraidymo metas;
  • uždengti tinkleliais patalpų duris, langus, ypač naktimis, jei tokių galimybių nėra, nakčiai langus ir duris uždaryti. Nakvynei pasirinkti lovas su baldakimais.

PSO nuo 2021 m. spalio mėn. rekomendavo plačiai naudoti RTS maliarijos vakciną vaikams, gyvenantiems regionuose, kuriuose maliarijos plitimas yra vidutinio sunkumo ar didelis. Daugiau nei 900 tūkstančių vaikų Ganoje, Kenijoje ir Malavyje (Afrika) yra paskiepyti šia vakcina nuo maliarijos. RTS yra pirmoji ir šiuo metu vienintelė vakcina nuo maliarijos, kurią rekomenduoja naudoti PSO ir apie kurią pateikta teigiama mokslinė nuomonė iš Europos vaistų agentūros.

Daugiau informacijos  apie Pasaulinę maliarijos dieną rasite PSO interneto svetainėje čia.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos