vaistai.lt

Išaiškintas atvejis, kai ne maistui skirtas techninis aliejus naudotas pašarams (384/0) 

Išaiškintas atvejis, kai ne maistui skirtas techninis aliejus naudotas pašaramsValstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šiaulių departamento inspektoriai kartu su Aplinkos apsaugos departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnais po atlikto nuodugnaus tyrimo išaiškino prekybos techninės paskirties sojų aliejumi ir vėliau jo panaudojimo pašarų gamybai schemą. Į šią galimai nelegalią veiklą pateko net kelios Šiaulių ir Klaipėdos apskrityse veikiančios žemės ūkio bendrovės ir paukštininkystės ūkiai. Kiekvieno iš jų vaidmuo ir padaryto pažeidimo mastas bus nustatytas tyrimo metu.

Atsekti šią sojų aliejaus įvežimo schemą kontrolės pareigūnams padėjo aplinkosaugininkų melioracijos griovyje Šiauliuose pastebėtas iš metalinių cisternų išsiliejęs aliejus. Apie tai netrukus buvo pranešta VMVT ir tyrimui atlikti pasitelktos bendros jungtinės institucijų pajėgos.

Tyrimo eigoje nustatyta, kad pašarams gaminti naudotas sojų aliejus neatitinka keliamų reikalavimų. Visų pirma, techniniams tikslams įvežtas aliejus negali būti naudojamas maisto ir pašarų gamyboje, taip pat importo metu aliejus nebuvo deklaruotas kaip pašarų gamybai skirta žaliava, todėl pažeisti ES teisės aktų reikalavimai.

Pareigūnų surinkti duomenys rodo, kad iš techninio aliejaus galėjo buvo pagaminta daugiau nei 800 tonų pašarų paukščiams, kurie vėliau buvo tiekiami vienam iš šalies paukštynų ir galimai keliems ūkininkams.

„Pašarų gamyboje naudoti techninės paskirties aliejaus negalima, tą draudžia teisės aktai. Tokiame techniniame aliejuje gali būti įvairių draudžiamų medžiagų, kaip techninių ir cheminių priemaišų, dioksinų, organinių chloro junginių, sunkiųjų metalų. Tokį pašarą naudojant gyvūnų šėrimui kyla pavojus ne tik pačių gyvūnų, bet ir visuomenės sveikatai. Todėl reaguojame net į mažiausią galimą riziką ir tokiais atvejais taikome griežtas priemones“, – teigia VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Pašarai, kurių gamyboje, buvo panaudotas techninis aliejus, uždrausti. Paukščiai, kurių auginimui buvo naudoti pašarai su šiuo techniniu aliejumi, turės būti nugaišinti. Šiuo metu pareigūnai tyrimą tęsia. Dėl neatsakingo žaliavų įsigijimo, jų panaudojimo ir prekybos, įmonės patirs didelių nuostolių, jų taip pat laukia sankcijos už teisės aktų pažeidimus.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos