vaistai.lt

Stebėtojų taryboje aptartas didėjančių PSDF lėšų paskirstymas (257/0) 

Stebėtojų taryboje aptartas didėjančių PSDF lėšų paskirstymasŠiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) stebėtojų tarybos posėdyje pristatytas TLK skirtas šiųmetis Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas, su sveikatos priežiūros įstaigomis sudarytos sutartys, finansinių ataskaitų rinkiniai bei Šiaulių TLK išlaidos ir pareigybių sąrašas. Išrinktas stebėtojų tarybos pirmininkas ir jo pavaduotoja.

Sutarčių skyriaus vedėja Sigrida Kubilienė pristatė sutarčių sudarymo proceso eigą, teisės aktus, reglamentuojančius sutarčių su gydymo įstaigomis sudarymą, pagrindinius pasikeitimus ir naujoves sudarant sutartis. Pranešėja priminė, kad sutartys su gydymo įstaigomis sudaromos trejiems metams, o antraisiais ir trečiaisiais sutarties metais pasirašomi susitarimai dėl sutartinės sumos. Nuo 2022 m. Šiaulių TLK neadministruoja sutarčių dėl kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių. Sutartis su visomis Lietuvos vaistinėmis sudaro Kauno TLK.

Pranešėja atkreipė dėmesį į šiųmetę naujovę – pakeistą sutartinių sumų planavimą ir apmokėjimą medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančioms įstaigoms. Išskirta nauja prioritetinė stacionarinės reabilitacijos paslaugų grupė, kuriai kas mėnesį numatyta apmokėti už suteiktas paslaugas. Tai reabilitacijos paslaugos, teikiamos taikant „žaliųjų koridorių“ principą: po miokardo infarkto, smegenų insulto, endoprotezavimo, traumų. Šiai grupei priskiriama ir vaikų reabilitacija bei suaugusiųjų reabilitacijos III paslaugos.

Dar viena naujovė – įsigalioję nauji dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimai. Suteikus dienos chirurgijos paslaugą, jei paciento sveikatos būklė leidžia, tą pačią dieną jis gali būti išrašomas iš gydymo įstaigos.

Nuo šių metų gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa papildyta naujomis paslaugomis –  žmogaus papilomos viruso (ŽPV) ir gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimais. Naujovė gimdos kaklelio vėžio prevencijoje ta, kad moterims nuo 35 iki 59 metų (imtinai) kas penkerius metus yra atliekamas ŽPV tyrimas. Nustačius teigiamą ŽPV rezultatą, atliekamas gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimas.

Stebėtojų tarybai pristatyta prie pirminių asmens sveikatos priežiūros įstaigų (PAASPĮ) prisirašiusių gyventojų skaičiaus dinamika. Atkreiptas dėmesys į tai, kad per pastaruosius penkerius metus daugumoje Šiaulių ir Telšių regionų savivaldybių prie PAASPĮ prisirašiusių gyventojų skaičius mažėjo nuo 4 iki 9 procentų. Tik Šiaulių miesto savivaldybėje šis skaičius liko stabilus ir nežymiai didėjo.

S. Kubilienė Stebėtojų tarybos narius informavo, kad šiemet Šiaulių TLK PSDF biudžete numatyta beveik 213,7  mln. eurų, iš kurio pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugoms – 51,5 mln. eurų, greitosios medicinos pagalbos paslaugoms beveik 13 mln. eurų, slaugos paslaugoms – 16,4 mln. eurų, ambulatorinėms paslaugos – 47 mln. eurų, stacionarinėms paslaugoms – 73,1 mln. eurų, sveikatos programoms – 5,3 mln. eurų, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugoms – 7,4 mln. eurų.

Šiaulių TLK skirtos PSDF biudžeto lėšos asmens sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti šiemet didėja 12,3 proc., palyginus su pernai metų pradžioje skirtu biudžetu. Apmokėjimas greitosios medicinos pagalbos paslaugoms didėja daugiau nei 17 proc., slaugos paslaugoms –16,5 proc., ambulatorinėms ir stacionarinėms paslaugoms – 12,6 proc., pirminės priežiūros paslaugoms – daugiau nei 9 proc.

Šiaulių TLK skirtos PSDF biudžeto lėšos prevencinėms programoms šiemet didėja net 24,3 proc. Daugiau kaip du kartus išaugo lėšos gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencinei programai, nes pasikeitė programos vykdymo sąlygos – atsirado naujos paslaugos.

Lėšos medicininės reabilitacijos paslaugų išlaidoms apmokėti išaugo daugiau nei 23 proc. 

Pranešėja pateikė informaciją apie Šiaulių TLK sudarytų sutarčių su sveikatos priežiūros įstaigoms dinamiką, sudarytas sutartis su naujais paslaugų teikėjais bei sutartis pagal paslaugų rūšis.

Šiemet pasirašytos 199 sutartys su gydymo įstaigomis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo PSDF biudžeto lėšomis, iš kurių keturios – su naujomis įstaigomis.

Informacija apie sutartines sumas ir teikiamų kompensuojamųjų paslaugų sąrašą skelbiama ligonių kasų interneto svetainėje ligoniukasa.lrv.lt.

Šiaulių TLK stebėtojų tarybos posėdyje nariams aprobuoti buvo pateikta įstaigos 2021 m. biudžeto išlaidų sąmatos vykdymo ataskaita. Ją pristatydama Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Jurgita Krištopaitė informavo, kad Šiaulių TLK pernai metų veiklos išlaidos sudarė 0,5 proc. visų Šiaulių TLK administruojamų PSDF biudžeto išlaidų.

Šiaulių TLK stebėtojų tarybos posėdžio pranešimai ir kiti susiję dokumentai pateikiami čia.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos