vaistai.lt

Ukrainos moterys klausė apie sveikatos priežiūrą (241/0) 

Ukrainos moterys klausė apie sveikatos priežiūrąPanevėžio švietimo centras pakvietė ligonių kasos atstovus į susitikimą su Panevėžyje apsistojusiomis ukrainietėmis, pasitraukusiomis iš savo šalies dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje. Laikiną prieglobstį Lietuvoje radusios karo pabėgėlės norėjo daugiau sužinoti apie galimybes įgyti sveikatos draudimą mūsų šalyje ar kitokiu būdu nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas ir vaistus.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos atstovai, dalyvavę susitikime, papasakojo, kokiomis sąlygomis Ukrainos piliečiai, pasitraukę iš savo šalies dėl karo veiksmų, turi teisę į nemokamą sveikatos priežiūrą, atsakė į užduotus klausimus.

Gyventojų aptarnavimo skyriaus (GAS) vedėja Sigita Paulauskienė pažymėjo: norint gauti sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje, iš Ukrainos pasitraukusiems asmenims būtina turėti išduotą pažymą su ESI kodu. Pažyma su tokiu kodu išduodama užsiregistravus Migracijos departamente. Turint šį kodą, karo pabėgėliams iš Ukrainos nemokamai teikiama būtinoji medicinos pagalba.

GAS vedėja pastebėjo, kad Ukrainos piliečiai, turintys laikiną leidimą gyventi mūsų šalyje, joje deklaravę gyvenamąją vietą ir teisėtai dirbantys, taip pat nepilnamečiai jų šeimos nariai ir nelydimi nepilnamečiai asmenys, gali dalyvauti mūsų šalies PSD sistemoje (apsidrausti ar būti apdrausti valstybės) ir nemokamai gauti tokias pat sveikatos priežiūros paslaugas, kokias gauna Lietuvos apdraustieji. Jei ukrainiečiai turi laikiną leidimą gyventi mūsų šalyje ir yra dirbę joje ne mažiau kaip 6 mėn., tokie asmenys turi teisę registruotis Užimtumo tarnyboje ir gauti bedarbio statusą.

Svarbu žinoti, kad nuo gegužės 6-osios nepilnamečiai, neįgalieji ir pensininkai gali gauti ne tik būtinąsias, bet ir kitas sveikatos priežiūros paslaugas, taip pat ir reabilitacijos bei slaugos paslaugas, neviršijant PSD apdraustiems asmenims teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų apimties. Taip pat šie užsieniečiai yra aprūpinami centralizuotai apmokamomis medicinos pagalbos priemonėmis. Tam, kad reikiamos sveikatos priežiūros paslaugos būtų suteiktos nemokamai, Ukrainos pensininkai nebūtinai turi gauti pensiją Lietuvoje, užtenka ir Ukrainos pensininko pažymėjimo arba asmens dokumento, jeigu tokiam užsieniečiui yra virš 60 m.

Kontrolės skyriaus vedėjas Edgaras Voras detaliau paaiškino, kuriais atvejais ir kokį gydymą, tyrimus, procedūras ar vaistus gali gauti atvykusieji iš Ukrainos. Jis įvardijo skubiąją medicinos pagalbą, nėštumo priežiūrą, pagalbą prasidėjus gimdymui bei kitas būtinas I ir II lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurių nesuteikus sveikatos būklė galėtų pablogėti tiek, kad ukrainiečiams prireiktų skubiosios medicinos pagalbos paslaugų. Taip pat paminėta, kad numatytas nemokamas nepilnamečių profilaktinis patikrinimas ir skiepijimas, medicininės reabilitacijos paslaugos pabėgėliams tam tikrais numatytais atvejais ir kt.

Lietuva yra sudariusi galimybę iš karo niokojamos šalies pasitraukusiems ir Lietuvoje apsistojusiems pabėgėliams pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos. Užsiminta ir apie odontologinių paslaugų teikimo sąlygas, paaiškinta, kad nemokamai šios paslaugos asmenims, pasitraukusiems iš Ukrainos dėl karo veiksmų, teikiamos tik jei reikia neatidėliotinos pagalbos – kai skauda dantį, susidaro pūlinys ar pan. 

Susitikime dalyvavusios Ukrainos moterys klausė, kaip neįgaliam asmeniui gauti medicininę reabilitaciją, kodėl už vaistus kai kuriose vaistinėse prašoma mokėti, jei yra girdėjusios, kad vaistai karo pabėgėliams skiriami nemokamai. Taip pat teirautasi dėl specialistų konsultacijų, mokėjimų už tyrimus ir odontologijos įstaigose, kaip ir kokiose gydymo įstaigose galima prisirašyti prie šeimos gydytojo.

Kai kurios ukrainietės sakė girdėjusios, kad Lietuvoje privaloma vaikus skiepyti nuo erkinio encefalito, todėl domėjosi, ar tai tiesa. Dar klausė, ar didelis mūsų mieste pavojus dėl šios erkių sukeliamos ligos. Be kita ko, teirautasi, ar galima įsigyti privatų sveikatos draudimą ir taip gauti sveikatos priežiūros paslaugas nemokamai, ar galima nemokamai profilaktiškai tikrintis sveikatą, jei esi dirbantis, ar teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis turi Ukrainos studentai, ar galima įgyti PSD įsigijus individualios veiklos pažymėjimą ir kt.

Ligonių kasos atstovai stengėsi atsakyti į visus ukrainiečių klausimus. Paaiškinta, kad privatų sveikatos draudimą galima įsigyti savo lėšomis. Paminėta, kad vaikų skiepijimas nuo erkinio encefalito yra pačių tėvų apsisprendimo reikalas, kad už vienkartines odontologines priemones, medžiagas moka ir Lietuvos apdraustieji PSD, išskyrus tam tikrus atvejus. Akcentuota, kad prisirašyti prie šeimos gydytojo galima tik turint teisę į PSD, kitais atvejais neatidėliotina pagalba teikiama be prisirašymo, o receptiniai vaistai Ukrainos karo pabėgėliams išduodami nemokamai ir kt. 

Sveikatos paslaugų Lietuvoje atmintinę įvairiomis kalbomis, skirtą Ukrainos karo pabėgėliams, galima rasti čia.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos