vaistai.lt

Alergijos sezonas tęsiasi: kuo skiriasi senosios ir naujosios kartos vaistai? (1125/0) 

Alergijos sezonas tęsiasi: kuo skiriasi senosios ir naujosios kartos vaistai?Informacijos, kaip apsisaugoti nuo sezoninės alergijos – gausu. Tačiau kur kas dažniau iškyla klausimai, kaip išsirinkti tinkamiausius ir mažiausiai pavojingus vaistus nuo alergijos. Turintiems alergiją jau nesvetimi tokie žodžiai kaip senosios ir naujosios kartos antihistaminiai vaistai. Jiems puikiai žinomas ir pagrindinis šių kartų skirtumas: senosios kartos vaistai migdo, naujosios – leidžia džiaugtis aktyviu gyvenimu.

Antihistamininiai vaistai – kas tai?

Antihistamininiai vaistai yra skirti gydyti įvairių alergijų simptomus. Visgi gali būti įdomu, kodėl šiems vaistams buvo pasirinktas toks sudėtingas ir ilgas pavadinimas. „Eurovaistinės“ farmacininkė Jelena Deksnienė turi paprastą paaiškinimą:

„Mūsų organizme alerginės reakcijos metu išsiskiria cheminė medžiaga – histaminas. Kartu su juo pasireiškia tokie simptomai kaip niežulys, dilgėlinė, bėganti nosis, perštinčios akys ir gerklė, čiaudėjimas bei nuovargis. Siekiant nuslopinti šiuos simptomus, mes turime stabdyti histamino išsiskyrimą organizme, o tam padeda būtent antihistamininiai vaistai“, – pasakoja J. Deksnienė.

Senosios kartos vaistai – skubiems atvejams

Nors vis daugiau žmonių alergijos gydymui renkasi naujos kartos antihistamininius vaistus, visgi dar pasitaiko nemažai pacientų, pasirenkančių senosios kartos vaistus nuo alergijos. Todėl vaistininkė primena, kad tokie vaistai nėra skirti nuolatiniam alerginių ligų gydymui. Jie suveikia pakankamai greitai, tačiau lygiai taip pat turi nemažai šalutinių poveikių.

„Senosios kartos vaistus dažniausiai naudoja stiprią alergiją vabzdžių įgėlimams turintys žmonės. Ji yra itin pavojinga dėl galimo anafilaksinio šoko. Todėl čia vaistų poveikio greitis kartais gali būti gyvybiškai svarbus. Reikia prisiminti, kad šie vaistai suveikia per 30-60 minučių, o jų veikimas trunka 4-6 valandas. Tik vėliau tai kainuoja tokius šalutinius poveikius kaip sutrikusį gebėjimą susikaupti, mokytis, vairuoti automobilį, apima mieguistumas“, – pasakoja J. Deksnienė.

Naujosios kartos vaistai – saugus sprendimas

Šiuo metu alergijas turintys žmonės dažniau renkasi būtent naujosios kartos vaistus. Vaistininkė pasakoja, kad jie ne tik rečiau sukelia mieguistumo pojūtį nei senosios kartos vaistai, bet ir gali būti drąsiau vartojami su kitais vaistiniais preparatais.

„Šiuos vaistus galima vartoti tiek geriamųjų tablečių pavidalu, tiek kaip akių lašelius. Paprastai jų veikimo įsibėgėjimas būna lėtesnis nei pastarųjų vaistų, bet po to jis trunka ilgiau. Ir, žinoma, didžiausias šių vaistų privalumas – rečiau ir silpniau pasireiškiantys šalutiniai poveikiai, kurie trukdo gyventi aktyvų gyvenimo būdą“, – dalinasi J. Deksnienė.

Visus šiuos vaistus, kaip ir visus kitus, reikia laikyti vėsioje, sausoje ir vaikams nepasiekiamoje vietoje.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos