vaistai.lt

Trečią kartą minime Pasaulinę maisto saugos dieną (196/0) 

Trečią kartą minime Pasaulinę maisto saugos dienąPrieš trejus metus birželio 7–ąją pradėta minėti Pasaulinė maisto saugos diena toliau kuria savo tradicijas. Šiųmetis šūkis „Saugesnis maistas, geresnė sveikata“ skirtas ne tik didinti visuomenės aktyvumą, bet ir domėtis maisto sauga besirūpinančių organizacijų pasiekimais.

„Maisto saugos užtikrinimas – besąlyginis mūsų veiklos prioritetas. Kontroliuojame nuo pat ūkio, įskaitant trumpasias maisto tiekimo grandines, namuose gaminamą bei parduodamą ar įvežamą maistą. Informuojame apie teisės aktuose nustatytus reikalavimus maisto saugai, konsultuojame verslininkus, kaip juos įvykdyti, šviečiame vartotojus ir visuomenę. Akivaizdu, kad kuo saugesnį maistą valgome, tuo sveikesni esame“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto prie VMVT laboratorijoje per metus atliekama virš milijono cheminių, mikrobiologinių, molekulinių, radiologinių, juslinių ir kitų maisto saugos bei kokybės tyrimų. Tikrinami vietiniai ir įvežtiniai gyvūninės bei augalinės kilmės maisto produktai, maisto žaliavos, geriamasis vanduo, vertinamos tos aplinkos, kur gaminamas maistas, taip pat tiriami pašarai, kuriais šeriami maistui auginami gyvuliai, aptinkamos per maistą plintančios ligos. Be to, ieškoma naujų tyrimų metodų ir šiai dienai jau gebama nustatyti genomo seką maisto mėginiuose.

Per europinę skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemą RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) Lietuvą operatyviai pasiekia informacija apie galimai nesaugaus maisto partijas, kurios nedelsiant išimamos iš prekybos arba net nepasiekia pardavėjų. Pernai gauti 99 tokie pranešimai, daugiausia dėl bakterinės taršos listeria ir salmonella bakterijomis paukštienoje. Toliau rikiuojasi pranešimai dėl grūduose ir miltinių gaminiuose nustatytų kenksmingų medžiagų, dėl riešutuose ir sėklose nustatytų toksinų ir pesticidų bei dėl pesticidų vaisiuose ir daržovėse. Pasikartojantys pažeidimai nustatomi dėl su maistu besiliečiančių produktų, tokių kaip puodeliai, šiaudeliai ir kitų indų patikimumo. Kiti likę pranešimai skelbti dėl nesaugių pašarų, pieno produktų, konditerinių gaminių, prieskonių.

Kaip žinia, siekiant sumažinti maisto saugos keliamas problemas ir užtikrinti darnaus vystymosi tikslus, Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2018 metais birželio 7–ają paskelbė Pasauline maisto saugos diena. Taip siekiama šviesti visuomenę, kelti sąmoningumą bei atsakomybę, telkti organizacijas ir institucijas sprendžiant bado, maisto švaistymo, saugos ir kokybės problemas.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos