vaistai.lt

Pagal kokius kriterijus reikėtų rinktis psichologą? (560/0) 

Pagal kokius kriterijus reikėtų rinktis psichologą?Psichologai, kaip ir bet kurie kiti specialistai, būna įvairūs. Skiriasi jų darbo kokybė, patirtis, paslaugų įkainiai ir gebėjimai, neminint daug kitų dalykų. Todėl kaip ir visais kitais atvejais, psichologo paslaugas reikia mokėti pasirinkti tinkamai: taip, kad jūsų poreikis ir lūkesčiai galėtų būti patenkinti pasirinkto psichologo kompetencijomis ir gebėjimais.

Bet jei ieškant kitų specialistų jums dažniausiai nereikia rūpintis jų žmogiškosiomis savybėmis ar tokiais dalykais, kaip jų veiklos specializacija, tai renkantis psichologą šie kriterijai turi išskirtinę svarbą. Jei renkantis mechaniką jums svarbu tik jo kompetencija sutvarkyti jūsų automobilį, tai renkantis psichologą konkretus jų išsilavinimas, darbo specifika, specializacija, žmogiškosios savybės (tiksliau: žmogiškas ryšys tarp jūsų ir psichologo) yra labai svarbios sudedamosios jo kompetencijos dalis.

Kokie kriterijai yra svarbiausi renkantis psichologą? Į ką reikėtų atsižvelgti labiausiai? Kaip tiksliai įvertinti psichologo kompetencijas ir jo potencialą patenkinti konkretų jūsų poreikį? Pabandykite atsakyti į šiuos klausimus.


Specializacija

Vienas pirmųjų dalykų, kurie turėtų patraukti jūsų dėmesį, yra psichologo specializacija arba jo veiklos sritys. Nors psichologai savo studijų metu yra išmokomi spręsti įvairias psichologines problemas, ne visų problemų sprendimas gali būti kiekvieno psichologo kompetencijos ribose. Su vienais sunkumais, pavyzdžiui stresu darbe, dirbti gali ko gero visi psichologai. Kitais atvejais psichologas gali sąmoningai pasirinkti nedirbti su konkrečius nusiskundimus turinčiais klientais, pvz. todėl, kad nesijaučia galintis suteikti tinkamą psichologinę pagalbą. Todėl pirmiausia turėtumėte įsitikinti, kad psichologas iš tiesų dirba su problema, kurią norite atsinešti į jo kabinetą. Ši informacija dažniausiai yra pateikiama psichologo asmeninėje svetainėje, tačiau apie jo galimybę jums padėti galite sužinoti susisiekę ir trumpai apibūdinę savo nusiskundimus.


Konsultavimo būdai ir kalba

Išsiaiškinus ar psichologo kompetencijos leidžia jam jums padėti, iš karto reikėtų pasidomėti, ar jo siūlomi konsultavimo būdai jums yra priimtini. Šiuo metu viena dalis psichologų konsultuoja tik nuotoliniu būdu, kita – tik tiesiogiai, savo kabinete. Ir nors didžioji dalis psichologinės pagalbos specialistų gali prisitaikyti prie konkretaus kliento konsultavimo poreikio, jums reikėtų pasidomėti ar jūsų pasirinktas specialistas tikrai galės jus konsultuoti tokiu būdu, kuris jums yra priimtinas. Taip pat reikėtų žinoti ir kokiomis kalbomis gali vykti konsultacijos. Lietuviškai kalbantiems klientams jokių problemų kilti neturėtų, tačiau jei esama poreikio būti konsultuojamiems rusų, lenkų, anglų ar kitomis užsienio kalbomis, šią informaciją reikėtų pasitvirtinti dar prieš registraciją.


Darbo pobūdis

Darbo pobūdis – dar vienas svarbus kriterijus. Jis apibrėžia kokia forma dirba psichologas. Tai gali būti individualios konsultacijos arba grupinės. Tai gali būti darbas su vaikais, paaugliais arba suaugusiaisiais. Didžioji dalis psichologų gali prisitaikyti prie kliento ir jo darbo pobūdis yra lankstus, tačiau kurie gali dirbti tik su konkrečiais klientais ir tik konkrečioje formoje. Sužinokite ar psichologo siūlomas darbo pobūdis jums yra priimtinas.


Patirtis

Yra labai sunku pamatuoti psichologo kompetenciją, nes nei išsilavinimas, nei klientų grįžtamasis ryšys tiksliai neatskleidžia bendrų psichologo gebėjimų ar juolab gebėjimų padėti konkrečiai jums. Darbo patirtis tiek laikotarpio, tiek darboviečių prasme, gali suteikti tinkamesnę perspektyvą psichologo gebėjimams pasverti. Nes psichologo darbe ne tiek išsilavinimas (kuris, savaime suprantama, yra būtinas), kiek praktikoje įgyta patirtis ir realiai išspręstos klientų problemos labiausiai įtakoja jo gebėjimus.


Išsilavinimas ir kvalifikacija

Tačiau tai nereiškia, kad reikėtų ignoruoti psichologo išsilavinimą. Visgi tai yra pagrindas ant kurio stovi visa psichologo patirtis. Svarbu atsižvelgti ne tiek į kur specialistas studijavo, o kiek ilgai jis tą darė. Papildomi kursai, magistro ar doktorantūros studijos, psichoterapeuto ar kita kvalifikacija gali atspindėti psichologo požiūrį į jo darbą bei pasišventimą jam.

 

Grįžtamasis ryšys

Jei psichologas padėjo vienam klientui su viena problema, tai tikrai nereiškia, kad jis būtinai padės ir jums, jei jūsų problema yra visiškai kita. Kiekvienas psichologo klientas, kiekviena pas jį atsinešta problema ir kiekviena sesija yra unikali ir reikalauja ne šabloninio teorijos pritaikymo, o konkretaus, praktiško reagavimo į konkrečią situaciją. Tačiau klientų paliekamas grįžtamasis ryšys (asmeninėje psichologo interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose ar diskusijų bendruomenėse) gali padėti susidaryti geresnį bendrą vaizdą apie specialistą, gali būti viena iš bendro paveikslo sudedamųjų dalių. Todėl nors randamu grįžtamuoju ryšiu aklai pasikliauti nereikėtų, jis gali padėti priimant galutinį sprendimą.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos