vaistai.lt

Pagalba Ukrainos šeimoms ir vaikams: kaip palengvinti adaptaciją ir susirasti draugų?  (532/0) 

Pagalba Ukrainos šeimoms ir vaikams: kaip palengvinti adaptaciją ir susirasti draugų? Birželį sostinėje startuoja visuomeninė iniciatyva Ukrainos ir Lietuvos šeimoms bei vaikams – „Draugų diena“, prie kurios prisijungia Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai.  Penkis šeštadienius Ukrainos ir Lietuvos šeimos su vaikais kviečiamos dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose įvairiomis temomis specialiai įkurtoje sveikatingumo erdvėje „Vilnius sveikiau“.

Biuro vadovė Guoda Ropaitė-Beigė sako, jog „Vilnius sveikiau“ specialistų komanda jau trečius metus iš eilės organizuoja vilniečių šeimų tradicija tapusį „Vasara sveikiau“ projektą, kuriame vaikai yra supažindinami su emocinės ir fizinės gerovės svarba, pasitelkiant įvairias treniruotes, edukacinius užsiėmimus ir žaidimus. Šį kartą šviečiamasis projektas prisijungia prie visuomeninės iniciatyvos „Draugų diena“, skirtos Ukrainos ir Lietuvos vaikams. 

„Suprasdami vaikų ir paauglių poreikius, siekėme sudaryti įtraukiančią programą, kuri žaidimų pagalba padėtų sušvelninti gyvenimo naujoje šalyje iššūkius ir pasiūlytų sprendimus. Pažinti savo emocijas, suprasti, kodėl jos kyla, kaip daro įtaką kasdieniam gyvenimui ir, kodėl yra svarbu daugiau judėti – tai tik keletas klausimų, kuriuos visuomenės sveikatos specialistai aptars su dalyviais.  

Šios jautrios temos yra svarbios visiems, tačiau ypač naudingos vaikams ir paaugliams, kartu su tėvais ar globėjais pasitraukusiems iš karo zonos. Tikime, kad mūsų specialistų kruopščiai parengtos veiklos palengvins adaptacijos laikotarpį, padės vaikams geriau suprasti savo emocijas ir atrasti būdų, kaip susigrąžinti pusiausvyrą, o svarbiausia – susirasti draugų ir gerai praleisti laiką“, – sako G. Ropaitė-Beigė. 


Sveikatingumo erdvėje – naudingi įgūdžiai sveikai gyvensenai

Penkis šeštadienius nuo birželio 11 d. iki liepos 9 d. psichologai, fizinio aktyvumo bei kiti specialistai įsikurs „Vilnius sveikiau“ sveikatingumo erdvėje prie Baltojo tilto nuo 12 val. iki 17 val. 

„Vilnius sveikiau“ visuomenės sveikatos specialistė Marija Kudrevičiūtė pasakoja, kad palapinėje bus įrengtos  edukacinės stotelės skirtingomis sveikatinimo temomis: sveikos mitybos, emocijų pažinimo, fizinio aktyvumo ir burnos higienos. Kiekvienoje stotelėje vyks žaidimai, įvairūs pratimai ir pokalbiai su specialistais. 

„Emocijų pažinimo stotelėje kartu su vaikais įvardinsime, kas mums kelia džiaugsmą, stebina, sukelia nerimą ar liūdesį. Aptarsime, kaip padėti sau, kai aplanko ne tokios malonios emocijos, kur galima kreiptis pagalbos ir kam pasakyti, kaip jaučiamės. 

Emocijų įsivardinimas ir žinojimas, su kuo galima apie tai pasidalinti, yra be galo svarbus kiekvienu atveju, ypač aptariant sunkius jausmus sukeliančias situacijas. Vaiko emocijų piešinys gali tapti puikiu instrumentu pažinti emociją ir ją įvardinti. Kartu su vaiku dalyvaujantys tėvai ar kiti suaugusieji turi galimybę atliepti vaiko poreikį būti išgirstam, suprastam ir ne vienišam. Jausmų pažinimas ir kalbėjimas apie juos padrąsina ir įgalina veikti“, – pažymi M. Kudrevičiūtė.


Emocinės sveikatos stiprinimas po netekčių ir praradimų

Psichologė Gintarė Mikulienė įvardija, kad iš karo zonos pasitraukusios ir kitoje šalyje laikino arba pastovaus prieglobsčio ieškančios šeimos yra itin pažeidžiama visuomenės dalis. Tad įvairios socialinės veiklos, bendruomeniškumą skatinančios šventės gali padėti labiau atkreipti dėmesį į savo ir šeimos narių emocinius poreikius.

„Bėgant nuo karo šių žmonių patirtyje tikriausiai yra tam tikrų praradimų ir netekties jausmo. Vieta, kurią jie vadino namais, asmeniniai daiktai ir visas gyvenimas, kurį jie pažinojo, dabar jau yra praeityje. Gyvendamos Lietuvoje ukrainiečių šeimos susiduria su nauju iššūkiu – adaptacija naujoje svetimoje šalyje. Įvairių edukacinių renginių metu galima pasirūpinti savo psichikos sveikata per įvairias socialines, dvasines bei fizines veiklas. Jos padeda stiprinti esamus ir naujus ryšius, didinti bendruomeniškumo jausmą, labiau įsitraukti į gyvenimą Lietuvoje, ypač jei planuojama čia likti ilgesnį laiką“, – pažymi specialistė. 


Laukiami visi norintys

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ sveikatingumo erdvė (orientyras – mėlyna palapinė) bus įsikūrusi milžiniškoje renginio Ukrainos ir Lietuvos vaikams „Draugų diena“ teritorijoje prie Baltojo tilto. Prodiuseris Laurynas Šeškus džiaugiasi, kad čia koncertuoti atvyksta žinomiausi abiejų šalių  atlikėjai, vyksta daugybė sportinių bei kūrybinių užsiėmimų, įrengiamas didžiulis batutų parkas, dalinami nemokami skanėstai.

„Pirmąjį renginio savaitgalį susirinko apie 5 tūkst. žmonių, tad labai džiaugiamės lietuvių bei ukrainiečių šeimų noru įsitraukti į tokias bendruomeniškas veiklas. Savo ruožtu skatiname mūsų tautiečius padovanoti Ukrainos vaikams „ratuotą“ vasarą ir atgabenti į mūsų specialią stotelę nenaudojamus, išaugtus ar netgi naujus dviračius, paspirtukus, riedlentes, riedučius bei apsaugas nuo galimų susižeidimų“, – sako L. Šeškus. 

Daugiau informacijos apie „Vilnius sveikiau“ renginius rasite https://www.vilniussveikiau.lt/vasara-sveikiau-renginiai-visai-seimai-prie-baltojo-tilto/

Informacija iš:

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos