vaistai.lt

Neprižiūrimi augintiniai gali platinti pavojingas ligas (438/0) 

Neprižiūrimi augintiniai gali platinti pavojingas ligasNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena, kad nuo toksokarozės ­–­ gyvūnų parazitinių kirmėlių arba jų lervų sukeliamos ligos – saugo tinkama profilaktika. Svarbus šunų, kačių išmatų surinkimas, smėlio dėžių tinkama priežiūra, t. y. smėlio keitimas kiekvienais metais, perkasimas, įrengimas nesaulėtoje vietoje, namuose laikomų šunų, kačių dehelmintizacija (kirmėlių pašalinimas).

„Duomenys rodo, jog dažniausiai toksokaroze užsikrečia ir serga vaikai nuo 4  iki 14 metų. Maži vaikai neretai dar neturi tinkamų higienos įpročių, todėl rizika jiems susirgti šia liga svariai išauga. Tėvai, savo ruožtu, turėtų skirti daugiau dėmesio aplinkai, kurioje žaidžia mažieji – prižiūrėti smėlio dėžes, neleisti žaisti ten, kur smėlis nekeičiamas, neleisti liesti augintinių, pasirūpinti vaikų rankų higiena“, – sako visuomenės sveikatos specialistai.


Kas yra toksokarozė?

Toksokarozė – tai gyvūnų askaridžių sukeliama infekcija, kurią natūraliu būdu galima perduoti žmonėms. Šios kirmėlės gyvena šunų ir kačių žarnynuose, kur deda kiaušinėlius, kurie su išmatomis pasišalina į aplinką.


Kaip užsikrečiama toksokaroze?

Žmonės gyvūnų askaridėmis užsikrečia dėl į aplinką patekusių gyvūnų išmatų, kuriose yra šių kirminų kiaušinių. Dažniausiai taip atsitinka dirbant žemės ūkio darbus, taip pat liečiant maistą ar vandenį, kuriame gali būti invazinių kiaušinių, ir tinkamai nenusiplovus rankų, taip pat valgant gerai termiškai neparuoštą mėsą, neplautas daržoves.

Vaikai gali užsikrėsti žaisdami ant žolės, smėlio dėžėse, kur gali būti invazinių kirminų kiaušinių. Tiesioginis kontaktas su augintiniais taip pat gali kelti užsikrėtimo pavojų, nes, pavyzdžiui, šuo, pagulėjęs ant žemės ar žolės, ant savo kailio ar liežuvio gali parnešti subrendusių kirminų  kiaušinių.

Žmogus nuo žmogaus toksokaroze neužsikrečia.


Kokie toksokarozės simptomai?

Patekęs į žmogaus virškinamąjį traktą, žarnyne kirmino kiaušinio apvalkalėlis ištirpsta, lerva išsilaisvina  ir įsiskverbia į žarnos gleivinę, toliau patenka į kraują, kuris nuneša lervas į kepenis, širdį, plaučius, inkstus, kasą, akis ir kitus organus. Lervų migracija gali tęstis mėnesiais, jos išlieka gyvybingos daugelį metų.

Liga pasireiškia įvairiais klinikiniais simptomais dėl kirmėlių lervų migracijos žmonių organuose. Tai gali būti pasikartojantis karščiavimas, nemalonūs pojūčiai pilve, kartais vėmimas ir pykinimas, padidėjusios kepenys, sausas kosulys, odos pažeidimai, regos sutrikimai, bendras silpnumas,  apetito stoka. Šios ligos išgydymui naudojami antihelmintiniai vaistai.


Kaip apsisaugoti nuo toksokarozės?

Svarbiausia taisyklė, siekiant išvengti šios ligos – laikytis higienos. Specialistai primena, jog, grįžus po darbo darže, sode, po žaidimo su šunimis ar katėmis, būtina tekančiu vandeniu su muilu nusiplauti rankas, taip pat nepamiršti rankų higienos prieš valgį. Nemažiau svarbu ir nevalgyti neplautų vaisių, daržovių, uogų – prieš vartojant jas reiktų nuplauti švariu vandeniu ir nuplikyti. Tuo metu, jeigu, pavyzdžiui, iškylaujama gamtoje, maistą būtina laikyti sandariai uždaruose induose, nes musės ir kiti vabzdžiai gali ant savo kojyčių pernešti ir užteršti produktus invaziniais kirminų kiaušiniais.

Taip pat, siekiant išvengti šios ligos, itin svarbus gyvūnų šeimininkų elgesys. Šunys ir katės turėtų būti reguliariai gydomi nuo kirminų, augintiniai turėtų būti vedžiojami tam skirtose vietose, ekskrementai visuomet surenkami į maišelius ir išmetami į konteinerius.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos