vaistai.lt

Rengiami pokyčiai, pagerinsiantys vaikų raidos sutrikimų ankstyvąją reabilitaciją (160/0) 

Rengiami pokyčiai, pagerinsiantys vaikų raidos sutrikimų ankstyvąją reabilitacijąVaikų raidos sutrikimų ankstyvąją reabilitaciją šeimos turi gauti vienodai greitai ir patogiai visoje Lietuvoje, o pačių paslaugų kokybė turi augti – to siekia Sveikatos apsaugos ministerija, kartu su gydymo įstaigomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir visuomenės atstovais rengianti ir derinant sveikatos ministro įsakymo pakeitimus, svarbius šeimoms, auginančioms vaikus su raidos sutrikimais.

Numatoma, kad Lietuvoje bus įdiegti penki regioniniai ir du universiteto ankstyvosios vaikų reabilitacijos centrai Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Pastarieji bus atsakingi už ambulatorinių  sveikatos priežiūros paslaugų teikimo savivaldybėse koordinavimą. Tai reiškia, jog specialistams kitose šalies savivaldybėse galės padėti gydytojai iš penkių didžiųjų sveikatos priežiūros centrų. Pavyzdžiui, prireikus tiesiogiai ar nuotoliniu būdu pagelbėti konsultuojant pacientus, teikti metodinę pagalbą sveikatos, ugdymo ir socialines paslaugas vaikams teikiančioms įstaigoms ir specialistams ir kt.

Speciali pagalba turi būti suteikiama ne tik raidos sutrikimų turinčiam vaikui, bet ir jo tėvams ar globėjams – kasdien susiduriant su unikaliais iššūkiais rūpinantis vaiku su raidos sutrikimais, artimiesiems taip pat reikia tiek emocinės, tiek fizinės sveikatos priežiūros profesionalų pagalbos. Todėl vienas iš svarbesnių siūlomų pokyčių – tėvų mokymas. Raidos sutrikimą turinčių vaikų tėvai turi būti mokomi, kaip taikyti ankstyvosios reabilitacijos intervencijas namuose, pritaikyti aplinką, naudoti kompensacines priemones. Šiuos mokymus vykdys specialistų komandos nariai pagal savo kompetenciją, kiekvieno terapinio užsiėmimo metu.

Ambulatorines vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugas teiks specialiai tam suburta specialistų komanda, kuriai vadovaus gydytojas socialinis pediatras. Komandą turėtų sudaryti: gydytojas socialinis pediatras, kineziterapeutas, ergoterapeutas, klinikinis logopedas, medicinos psichologas, socialinis darbuotojas ir bendrosios praktikos slaugytojas. Stacionare ši specialistų komanda dar pasipildys meno terapeutu ir specialiuoju pedagogu.

Ankstyvosios raidos sutrikimų gydymo kokybei ir prieinamumui gerinti bus sudarytas vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugų valdymo komitetas, kuris vertins universiteto ankstyvosios vaikų reabilitacijos centrų pateiktas analizes, teiks išvadas ir pasiūlymus dėl šių paslaugų teikimo organizavimo tobulinimo.

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos