vaistai.lt

#AčiūMedikams viešai, o ne slaptai (206/0) 

#AčiūMedikams viešai, o ne slaptaiSveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia visus Lietuvos gyventojus nesitaikstyti su korupcija ir prisidėti prie jos šalinimo. Viena iš dažniausių korupcijos apraiškų – kyšio davimas ir ėmimas. Tai – neteisėta ir pacientą bei gydytoją žeminanti „padėka“. Kur kas geresnė ir prasmingesnė padėka – viešas atsiliepimas. Dėl to kviečiame nusipelniusiems gydytojams, slaugytojams ir sveikatos apsaugos darbuotojams dėkoti viešai, pasidalinant gražiausiais žodžiais savo socialiniuose tinkluose, naudojant grotažymę #AčiūMedikams. 

Pagarbus ryšys, dažnai užsimezgantis tarp gydytojo ir paciento, yra grindžiamas abipusiu pasitikėjimu ir dėkingumu už laiku suteiktas kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas. Savaime suprantama, kad medicinos darbuotojui, prisidėjusiam prie sveikatos ar net gyvybės išsaugojimo, norisi kuo prasmingiau atsidėkoti už atliktus prasmingus darbus.

Geriausia padėka medikui – vieša padėka! Pradžiuginkite savo mylimą gydytoją, slaugytoją ar kitą sveikatos apsaugos darbuotoją gražiausiais žodžiais socialiniuose tinkluose, naudojant grotažymę #AčiūMedikams. Prasminga padėka – ta, kuri puošia internetinę erdvę, o ne gėdingai slepiasi stalčiuke ar kišenėje.

Korupciją sveikatos apsaugos sistemoje stabdyti ragina ir Lietuvos gydytojai. Akušerijos-ginekologijos gydytoja doktorantė Aivara Urbutė ir gydytoja rezidentė Aurėja Trunovė, „Instagram“ socialiniame tinkle drąsiai ir aktyviai šviečiančios visuomenę lytinės ir reprodukcinės sveikatos klausimais, yra įsitikinusios, kad „gydytojai paslaugas teikia tokias, kokias turi suteikti, be jokių išankstinių nuostatų. Atgalinis ryšys – be galo svarbus, todėl didžiausias apdovanojimas – paciento padėka ir nuoširdūs žodžiai. Didelis džiaugsmas ir motyvacija, jei pacientas taip pat parašo gražų atsiliepimą viešoje erdvėje, forumuose, jei yra patenkintas gydymu ir bendravimu“.

Lietuvos medikų misijoje Ukrainoje dalyvavusio slaugytojo Vytauto Plučo nuomone, kyšiai yra sovietinis paveldas.

„Labai gaila, kad iki šiol žmonės galvoja, kad davus kyšį gaus geresnę paslaugą – davus kyšį paslauga bus suteikta tokia pat, kaip ir jo nedavus. Yra daug būdų atsidėkoti medikui už gerai suteiktą paslaugą. Tai galėtų būti teigiamas įvertinimas įvairiuose portaluose, padėka per įstaigos administraciją. Juk geras atsiliepimas apie mediką ne tik pakels mediko pasitikėjimą savimi, bet ir paskatins daugiau žmonių apsilankyti pas specialistą. Jeigu jūs likote patenkinti jums suteikta paslauga padėkokite medikams, parašykite gražų atsiliepimą – tai bus geriausias įvertinimas“, – kviečia slaugytojas.

Primename, kad kokybiška, laiku suteikta sveikatos paslauga – kiekvieno Lietuvos gyventojo teisė. Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems asmenims valstybė garantuoja nemokamą sveikatos priežiūrą valstybinėse ir savivaldybių sveikatos priežiūros įstaigose. Nei pinigų, nei dovanų gydytojams ar kitiems sveikatos apsaugos darbuotojams nešti nereikia. Už šias paslaugas kiekvienas gyventojas susimoka, mokėdamas mokesčius.

Deja, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktas „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2021 m.“ tyrimas parodė, kad sveikatos apsaugos sistema vis dar yra laikoma viena iš labiausiai korupcijos paveiktų viešojo sektoriaus sričių.

Pokyčiai reikalauja laiko ir visuomenės sąmoningumo. SAM ir toliau siekia ryžtingai naikinti korupcijos apraiškas sveikatos apsaugos sistemoje. Šiuo metu baigiami rengti tarpinstituciniai korupcijos prevencijos dokumentai. Jų paskirtis – numatyti efektyviausias korupcijos stabdymo Lietuvoje priemones bei užtikrinti korupcijos prevenciją ateityje.

Aukščiausi skaidrumo bei nepriekaištingos reputacijos standartai ir toliau taikomi SAM pavaldžioms sveikatos priežiūros įstaigoms. Susikompromitavę ar įtarimų už korupcines veikas sulaukę vadovai bus atšaukiami iš užimamų pareigų. Už tas pačias veikas nuteisti asmens sveikatos priežiūros specialistai gali netekti savo licencijos.

Raginame visuomenę nesitaikstyti su korupcijos apraiškoms, o susidūrus su korupcija – visuomet apie tai pranešti, t. y. kreiptis į gydymo įstaigos vadovą arba atsakingus už korupcijos prevenciją gydymo įstaigos darbuotojus (informaciją galima rasti gydymo įstaigų interneto svetainėse).

Jei gydymo įstaigos vadovas ar atsakingi asmenys nesureaguoja, visada galima anonimiškai kreiptis į SAM nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 66004 arba elektroniniu paštu Taip pat galima kreiptis į STT bendru pasitikėjimo telefonu 8 5 2663333 arba elektroniniu paštu , į policiją bendruoju pagalbos numeriu 112.

Tarkime #AčiūMedikams VIEŠAI, o ne slaptai!

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos