vaistai.lt

Beždžionių raupai: EVA pradėjo „Imvanex“ vakcinos duomenų peržiūrą (231/0) 

Beždžionių raupai: EVA pradėjo „Imvanex“ vakcinos duomenų peržiūrąEVA Žmonėms skirtų vaistų komitetas (angl. Committee of Human Medicinal Products, CHMP) pradėjo raupų vakcinos „Imvanex“ duomenų peržiūrą, siekdamas išplėsti jos vartojimą, įtraukiant žmonių imunizaciją nuo beždžionių raupų.

Vakcina „Imvanex“ šiuo metu yra registruota ES suaugusiųjų profilaktikai nuo raupų. Ši vakcina sukurta naudojant gyvą modifikuotą galvijų raupų viruso formą, taip vadinamą „vaccinia Ankara“. „Imvanex“ laikoma potencialia vakcina, galinčia apsaugoti ir nuo beždžionių raupų, mat beždžionių raupų virusas ir raupų virusas yra panašūs.

Sprendimas pradėti šią peržiūrą yra pagrįstas laboratorinių tyrimų rezultatais (ikiklinikiniais duomenimis), kurie rodo, kad vakcina skatina antikūnų, nukreiptų prieš beždžionių raupų virusą, organizme gamybą ir gali padėti apsisaugoti nuo šios ligos.

Šiuo metu vakcinos „Imvanex“ tiekimas ES yra labai ribotas. Vakcina „Imvanex“ JAV yra patvirtinta „Jynneos“ pavadinimu, kur ji vartojama, tiek beždžionių raupų, tiek ir raupų profilaktikai.


Patarimai dėl vakcinos „Jynneos“ vartojimo

Kadangi vakcinos „Imvanex“ prieinamumas yra ribotas, EVA Skubios pagalbos darbo grupė (ETF) rekomendavo, kad vakcina „Jynneos“ būtų galima apsaugoti žmones ES nuo beždžionių raupų. Tai turėtų padėti nacionalinėms valdžios institucijoms apsispręsti dėl laikino vakcinos „Jynneos“ importavimo iš JAV, atsižvelgiant į didėjantį užsikrėtimo skaičių visoje ES.

ETF taip pat atkreipė dėmesį į Amerikos Maisto ir vaistų administracijos (FDA) nuomonę, kad išvada dėl vakcinos „Jynneos“ veiksmingumo beždžionių raupų ligos profilaktikai gali būti daroma remiantis rezultatais, gautais iš klinikinių tyrimų su raupų virusu.

Be to, tyrimai su gyvūnais, įskaitant primatus, parodė, kad vakcina apsaugojo gyvūnus, kurie buvo paveikti beždžionių raupų viruso, ir sustiprino jau esamą jų imunitetą, sukeltą ankstesnių kartų vakcinomis nuo raupų.

Dažniausiai pastebėtas šalutinis poveikis vartojant vakciną „Jynneos“ yra skausmas, paraudimas, patinimas, niežulys ir sukietėjimas injekcijos vietoje, taip pat raumenų skausmas, galvos skausmas ir nuovargis.


Daugiau apie vakciną

Tikimasi, kad vakcina „Jynneos“/ „Imvanex“ paruoš organizmą apsiginti nuo raupų ir beždžionių raupų infekcijos. Ši vakcina sukurta naudojant modifikuotą galvijų raupų viruso formą, taip vadinamą „vaccinia Ankara“, kuri yra susijusi su raupų virusu ir beždžionių raupų virusu, bet nesukelia žmonių ligų ir negali daugintis ląstelėse. Dėl raupų viruso ir beždžionių raupų viruso panašumo tikimasi, kad prieš jį organizme pasigaminę antikūnai apsaugos ir nuo beždžionių raupų

Vėliau jei vakcinuotas žmogus, užsikrečia raupų ar giminingu virusu, imuninė sistema geba atpažinti virusą ir yra pasiruošusi prieš jį kovoti. Taip apsisaugoma nuo ligos.


Daugiau apie beždžionių raupus

Beždžionių raupai yra reta liga, kurią sukelia beždžionių raupų viruso infekcija, sukelianti panašius į raupų simptomus. Beždžionių raupai prasideda karščiavimu, galvos, raumenų skausmais ir išsekimu ir gali baigtis mirtini, nors paprastai šia liga sergama lengviau nei raupais. Žmonės beždžionių raupais užsikrečia nuo įvairių laukinių gyvūnų, pavyzdžiui, graužikų ir primatų, bet gali užsikrėsti ir nuo kitų žmonių artimo kontakto metu. Dabartiniai protrūkiai, apie kuriuos pranešta nuo 2022 m. gegužės mėn., yra pirmieji už Afrikos ribų, nesusiję su endeminėmis vietovėmis.

Daugiau informacijos žr. čia.

Informacija iš:

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos