vaistai.lt

Erkiniu encefalitu užsikrėsti galima ne tik įsisiurbus erkei (279/0) 

Erkiniu encefalitu užsikrėsti galima ne tik įsisiurbus erkeiPavojinga erkių platinama liga – erkiniu encefalitu (EE) – galima užsikrėsti ne tik įsisiurbus infekuotai erkei, bet ir vartojant žalią (nepasterizuotą) ožkos ar karvės pieną – tokių atvejų Lietuvoje registruojama kasmet. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena svarbias priemones, padedančias apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos.

„Kasmet fiksuojame atvejus, kai žmonės erkiniu encefalitu užsikrečia vartodami nepasterizuotą, dažniausiai ožkos arba karvės pieną. Ir dažniausiai suserga ne vienas, o grupė žmonių. Tokie protrūkiai labai dažnai užfiksuojami šeimose. Erkinio encefalito nesunkiai galima išvengti vartojant pakaitintą iki 70 °C ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus. Bet daug kas to nedaro, todėl veiksmingiausia – pasiskiepyti“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė.

Svarbu paminėti, kad per nevirintą ir nepasterizuotą pieną ar jo produktus galima užsikrėsti tik EE: per ožkų ir karvių pieną Laimo ligos sukėlėjai neplinta.


EE požymiai būdingi gripui

EE yra centrinės nervų sistemos liga, kurią sukelia EE virusas. Pagrindinis viruso rezervuaras – erkė ir jos maitintojai – smulkūs graužikai, paukščiai. Suaugusios erkės gali maitintis ir įvairių žinduolių, tarp jų ir gyvulių (ožkų, karvių) krauju.

Žmogus pirmuosius ligos simptomus dažniausiai pajaučia po 7–14 d. Ligos požymiai panašūs į gripo: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas. Pakilusi temperatūra gali laikytis apie 7 d., po to ji tampa normali arba šiek tiek aukštesnė, bendra būklė gali pagerėti, tačiau po kelių dienų pradedama karščiuoti, ligos požymiai kartojasi, prasideda stiprūs galvos skausmai, kartais sutrinka sąmonė.

„Jeigu mes žinome, kad buvo įsisiurbusi erkė, pajutus gripui būdingus simptomus reikia iškart kreiptis į gydytoją“, –  primena medicinos entomologė Milda Žygutienė.


Nuo EE veiksmingiausiai apsaugo skiepai

Skiepytis nuo EE galima visus metus. Pirminis imuninis atsakas nuo EE susiformuoja praėjus dviem savaitėms nuo antrosios dozės įskiepijimo (taikant tiek įprastinę, tiek pagreitintą skiepijimo planą). Optimaliausia apsauga įgyjama pasiskiepijus trečiąja vakcinos doze ir vėliau skiepijantis palaikomosiomis vakcinos dozėmis.

„EE vakcinomis galima skiepyti vyresnius nei 1 metų vaikus. Jaunesnio amžiaus vaikai skiepijami tik išimtiniais atvejais, esant realiai grėsmei užsikrėsti. EE vakcinos gali būti skiriamos nėščiosioms ar žindyvėms, tik įvertinus vakcinacijos naudą ir galimą riziką“, – pažymi specialistė.

Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Sumažinti erkių įsisiurbimo riziką gali individualios apsaugos priemonės:

Tinkama apranga. Patariama apsivilkti šviesiais, ilgomis rankovėmis drabužiais, rankogalius gerai priglausti prie riešo, o kelnių klešnių apačią susikišti į kojines. Galvą apsirišti skarele arba užsidėti prigludusią kepurę ar gobtuvą.

Repelentų naudojimas (erkes atbaidančios cheminės medžiagos).

Saviapžiūra. Po iškylos gamtoje būtina apžiūrėti visą kūną, ypač paausius, kaklą, pažastis, kirkšnis, kojų ar rankų lenkimo linkius, išsišukuoti plaukus, nusiprausti po dušu, persirengti kitais rūbais.

Tinkamas maisto vartojimas. Vartoti tik pasterizuotą karvių ar ožkų pieną bei jo produktus.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos