vaistai.lt

Klausiate – atsakome: Kokias dešreles saugiausia kepti lauko kepsninėse? (349/0) 

Lietuva prisidės kuriant „Pasaulinį maisto saugos almanachą“Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Mantas Staškevičius ir Vokietijos Federalinio rizikos vertinimo instituto (Das Bundesinstitut für Risikobewertung – BfR) prezidentas Prof. Dr. Dr. Andreas Hensel birželio pabaigoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria abi šalys įsipareigojo geranoriškumo ir abipusės naudos principu prisidėti prie „Pasaulinio maisto saugos almanacho“ kūrimo. Lietuvos specialistai teiks ir sistemins informaciją apie maisto saugą virtualioje platformoje Internete.

„Džiaugiuosi, kad mūsų ekspertai buvo pakviesti prisidėti plėtojant šį tarptautinį projektą. Berlyne esantis Vokietijos Federalinis rizikos vertinimo institutas, kuriam vadovauja Prof. Dr. Dr. A. Hensel, yra lyderiaujanti ir viena stipriausių maisto grandinės rizikos vertinimo mokslo įstaigų Europos Sąjungoje. Grįžtant į ankstesnius laikus, noriu priminti, kad 2008 metais BfR prezidentas ir jo komanda aktyviai prisidėjo prie Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto įkūrimo. Įgyvendinus Lietuvos ir Vokietijos Dvynių projektą „Valstybinės maisto kontrolės rizikos analizės, kokybės užtikrinimo ir kenksmingų liekanų analizės stiprinimas Lietuvos Respublikoje” buvo padėtas pagrindas mokslo žiniomis pagrįstai vartotojų apsaugai maisto ir veterinarijos srityse“, – didžiuodamasis besitęsiančiu bendradarbiavimu po pasirašymo ceremonijos kalbėjo Mantas Staškevičius.

Projekto „Pasaulinis maisto saugos almanachas“ tikslas – viename elektroniniame formate pateikti susistemintą informaciją, kaip pasauliniu mąstu yra organizuojama oficiali maisto ir pašarų kontrolė, kokiomis priemonėmis užtikrinama jų sauga, kokios institucijos dalyvauja šiame procese ir kokios šių institucijų pareigos, atsakomybės bei funkcijos. Platforma kuriama ir pildoma anksčiau BfR pradėto leisti „ES maisto saugos almanacho" pavyzdžiu. Ji veikia populiarios internetinės enciklopedijos variklio „MediaWiki“ pagrindu ir yra patogi naudotis vartotojui kaip enciklopedinis žodynas internete.

Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas nuo 2009 metų „ES maisto saugos almanachą" leidžia keliomis kalbomis popierine ir skaitmenine forma. 2017 metais taip pat buvo išleisti „Europos kaimynystės politikos (EKP) maisto saugos almanachas“ ir „Maisto saugos almanachas – specialusis leidimas: portugalų kalbos šalių bendruomenėms“. Naujausias „ES maisto saugos almanachas" išleistas pernai rugpjūtį. Tais pačiais metais BfR sukūrė internetinį „Pasaulinį maisto saugos almanachą", kad operatyviau atnaujintų informaciją apie maisto ir pašarų saugą.

Plėtojant almanacho idėją, vadovaujamasi nuostata, kad maisto gamybos ir prekybos globalizacija suteikia vartotojams vis daugiau pasirinkimo galimybių, dėl to vartotojų sveikatos apsauga tampa dar svarbesnė. Tiekimo grandinėms tampant vis sudėtingesnėmis, mokslinis rizikos vertinimas, jos valdymas ir komunikacija apie riziką tampa vis aktualesniais. Todėl specialistai įsitikinę, jog šiandien maisto ir pašarų saugą galima užtikrinti tik laikantis tarptautinio požiūrio, glaudžiai bendradarbiaujant šalims ir institucijoms.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos