vaistai.lt

Ligonių kasų atstovė Plungėje pristatė pranešimą slaugytojams diabetologams (303/0) 

Ligonių kasų atstovė Plungėje pristatė pranešimą slaugytojams diabetologamsŠiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė dalyvavo Plungėje vykusiame slaugytojams diabetologams skirtame seminare, kuriame perskaitė pranešimą apie kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos ir ortopedijos techninių priemonių skyrimo bei išrašymo sergantiesiems cukriniu diabetu aktualijas. Taip pat priminė šeimos gydytojo kompetencijas, gydant cukrinį diabetą, pristatė, kiek ir kokių slaugos paslaugų buvo suteikta sergantiesiems diabetu Šiaulių TLK veiklos zonoje.

Pranešėja susitikimo dalyviams priminė šeimos gydytojo kompetencijas gydant cukrinį diabetą. Šeimos gydytojas, prireikus pasitelkdamas kitus asmens sveikatos priežiūros specialistus, turi įtarti, diferencijuoti, diagnozuoti ir gydyti padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje, mėginiu nustatytą nenormalų gliukozės toleravimą, pirmojo tipo cukrinį diabetą ir jo komplikacijas; antrojo tipo cukrinį diabetą ir jo komplikacijas. Šeimos gydytojas taip pat turi gebėti įtarti ir pagal kito sveikatos priežiūros specialisto rekomendacijas gydyti gestacinį cukrinį diabetą.

Ligonių kasų atstovė pranešime pristatė, kokius pirminio lygio tyrimus sergantiesiems cukriniu diabetu turi atlikti šeimos gydytojo paslaugas teikiančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ). Taip pat apžvelgė sergančiųjų pirmojo tipo arba antrojo tipo cukriniu diabetu stebėsenos rodiklius ir jų stebėsenos dažnumą.

D. Ozolienė pranešime priminė, kokios yra sergančiųjų cukriniu diabetu slaugos paslaugų rūšys. Tai – pirminė ir tęstinė slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba, pagal ASPĮ patvirtintą sergančiųjų cukriniu diabetu mokymo programą teikiama slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba, taip pat gydomasis pedikiūras ir diabetinės pėdos priežiūra.

Siuntimą gauti šioms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų apmokamoms slaugytojo diabetologo paslaugoms išduoda šeimos gydytojas, siuntime nurodydamas paslaugos pavadinimą.

Gydytojas endokrinologas taip pat gali siųsti pacientą pirminės slaugytojo diabetologo konsultacinės pagalbos ir diabetinės pėdos priežiūros paslaugoms gauti. Siuntimas galioja vienus metus nuo pirmos slaugytojo diabetologo suteiktos paslaugos. Gydytojas endokrinologas, pacientui išdavęs siuntimą slaugytojo diabetologo paslaugoms gauti, apie tai privalo informuoti šeimos gydytoją (Forma Nr. 027/a).

Paslauga laikoma baigta, kai pacientas savarankiškai geba nustatyti gliukozės kiekį kraujyje, taisyklingai susileisti insuliną, atpažinti hipoglikemiją, hiperglikemiją, ketonuriją ir imtis reikiamų priemonių joms pašalinti, atpažinti ir mokėti apskaičiuoti angliavandenių kiekį maiste, prižiūrėti kojas. Paciento gebėjimus įvertina paslaugas suteikęs slaugytojas diabetologas. Jeigu paciento įgūdžiai yra nepakankami, gydantis gydytojas ar slaugytojas diabetologas gali pratęsti paciento mokymą, numatydamas jo trukmę ir tematiką.

Pasak D. Ozolienės, 2021 m. Šiaulių TLK veiklos zonos ASPĮ sergantiesiems cukriniu diabetu suteikta pirminė slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba sudarė 24 proc. visų atvejų skaičiaus, tęstinė slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba – 13 proc., gydomasis pedikiūras – 39 proc., diabetinės pėdos priežiūra – 14, 4 proc. Iš viso per 2021 m. sergantiesiems cukriniu diabetu buvo suteikta 9 061 paslauga. 

Dažniausiai teikiamą paslaugą – gydomąjį pedikiūrą – esant indikacijų, su gydytojo siuntimu ligonių kasos apmoka 4 kartus per metus. Esant diabetinei pėdai, su gydytojo siuntimu ligonių kasos apmoka iki 24 diabetinės pėdos priežiūros paslaugų per metus.

Sergantiesiems cukriniu diabetu diabetinei pėdai gydyti yra numatyta ir ortopedijos techninių priemonių kompensacija iš PSDF. Tokiu atveju gydytojas medicinos dokumentų išraše (forma 027/a) ar asmens sveikatos istorijoje (forma 025/a) turi pažymėti, kokios ortopedijos techninės priemonės skiriamos apdraustajam pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintas medicinines indikacijas ir nurodyti tų priemonių charakteristikas. Pacientas gali kreiptis į bet kurią ortopedijos technines priemones gaminančią įmonę, kuri yra pasirašiusi sutartį su VLK. Šių ortopedijos įmonių ir jų filialų kontaktiniai duomenys yra skelbiami ligonių kasų interneto svetainėje.

Sergantiesiems cukriniu diabetu iš PSDF apmokamą ortopedinę avalynę ar batų įdėklus skiria gydytojas ortopedas traumatologas, chirurgas, vaikų chirurgas arba fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas pagal gydytojo endokrinologo rekomendaciją (rekomendacija rašoma vieną kartą per metus). 

Apdraustajam, kuriam ortopedinė avalynė gaminama pirmą kartą, pirmaisiais metais skiriamos dvi ortopedinės avalynės poros (antroji pora skiriama ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo pirmosios poros išdavimo dienos), o antraisiais metais – viena ortopedinės avalynės pora (ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo antrosios ortopedinės avalynės poros išdavimo šiam apdraustajam dienos).

Batų įdėklai sergantiesiems cukriniu diabetu taip pat skiriami ne dažniau nei kas pusmetį.

Mokymų dalyviams D. Ozolienė paaiškino pagrindines kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos ir ortopedijos techninių priemonių skyrimo bei išrašymo sergantiesiems cukriniu diabetu aktualijas. Pabrėžė, kad teisę juos išrašyti turi tik sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys sveikatos priežiūros įstaigose, sudariusiose sutartį su teritorine ligonių kasa.

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos