vaistai.lt

Naujausias tyrimas: kompensuojamuosius vaistus vartoja vis daugiau pacientų (161/0) 

Naujausias tyrimas: kompensuojamuosius vaistus vartoja vis daugiau pacientųPer pastaruosius penkerius metus kompensuojamųjų vaistų suvartojimas išaugo 18 proc. arba net 111 dienos dozių, tenkančių 1000 gyventojų per dieną, atskleidžia Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atlikta kompensuojamųjų vaistų suvartojimo analizė. Specialistų teigimu, tai rodo geresnį kompensuojamųjų vaistų prieinamumą.

Analizės duomenimis, kasmet stebimas vidutiniškai 5 proc. kompensuojamųjų vaistų suvartojimo didėjimas, o pernai suvartotų kompensuojamųjų vaistų vidutinių dienos dozių skaičius 1000 gyventojų (712) išaugo daugiau nei 7 proc., palyginus su užpernai (664).

„Praeitais metais apskaičiuotas kompensuojamųjų vaistų suvartojimo rodiklis reiškia, kad daugiau nei pusė – 57 proc. – visų Lietuvoje suvartotų vaistų dienos dozių buvo apmokėta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Taip pat pernai kompensuotų receptinių vaistų dalis sudarė 65 proc. nuo visų suvartotų receptinių vaistų, kai tuo tarpu užpernai – 61 proc. Taigi, galime pasidžiaugti, kad vis didesnė dalis su gydytojo receptu skiriamų vaistų gyventojams yra kompensuojama. Be to, matome, jog yra realu pasiekti Vaistų politikos gairėse nustatytą tikslą – 2027 m. šalies gyventojams kompensuoti 68 proc. receptinių vaistų“, − sako VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

Ligonių kasų tyrimas taip pat atskleidė, kad pernai Lietuvoje daugiausiai – beveik 63 proc. –  suvartota širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančių vaistų. Dar apie 10 proc. suvartota virškinimo traktą ir metabolizmą veikiančių, o daugiau nei 7 proc. – nervų sistemą veikiančių vaistų. Panašios tendencijos fiksuotos ir užpernai bei ankstesniais metais.

„Praeitais metais 1000 gyventojų per dieną teko apie 445 dienos dozes kompensuojamųjų širdies kraujagyslių sistemą veikiančių vaistų. Šiai grupei priskiriamų kompensuojamųjų vaistų dalis, palyginti su kitomis vaistų grupėmis, sudaro net 85 proc.“, – sako E. Stropus.

VLK analizė taip pat parodė, kad pernai suvartotų kompensuojamųjų generinių ir biopanašių vaistų vidutinių dienos dozių skaičius, palyginus su 2020 m., nežymiai išaugo ir sudarė 63 proc. visų suvartotų kompensuojamųjų vaistų. Apskaičiuota, jog per penkerius metus generinių ir biopanašių vaistų suvartojimas padidėjo apie 45 proc.

Atliekant tyrimą pastebėta, kad daugiausia PSDF lėšų išleidžiama originalių vaistų įsigijimo išlaidoms kompensuoti, nors jiems išrašomų receptų skaičius yra mažiausias, palyginti su generiniais ir referenciniais vaistais. 2021 m. vidutinė generinio vaisto recepto kaina sudarė apie 15,25 euro, referencinio – 19,71 euro, o originalaus – 192,88 euro.

Skaičiuojama, jog PSDF išlaidos originaliems vaistams pernai padidėjo apie 1,3 proc. Pasak specialistų, tam įtakos galėjo turėti pradėti kompensuoti nauji, brangūs vaistai, išaugęs anksčiau pradėtų kompensuoti brangių originalių vaistų vartojimas bei kai kuriems vaistams praplėstos skyrimo indikacijos. 

Visą 2021 m. kompensuojamųjų vaistų suvartojimo ataskaitą rasite čia.

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos